Hava Durumu

En zorlu yıldan çok karlı çıktılar!

KOBİ'lerin ağırlıkta olduğu 'İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırmasına göre, 2019'dan 2020'ye kârlar yüzde 90.2 yükseldi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, pandeminin yaşandığı 2020 gibi zorlu bir yılda, en parlak verilerin kârlılık tarafında geldiğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2021 09:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2021 09:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
En zorlu yıldan çok karlı çıktılar!

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO), 'İSO Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2020' araştırmasına göre, ikinci 500'ün 2020 yılındaki üretimden net satışları yüzde 21.7 artarak 191.1 milyar TL'ye yükseldi. Mayısta duyurulan '500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun ardından daha çok KOBİ niteliğindeki 'İkinci 500' araştırmasının sonuçları da açıklandı.

Üretimden net satışlar baz alınarak yapılan İSO İkinci 500'ün 2020 yılı sıralamasına bakıldığında, Murat Ticaret Kablo 578.9 milyon TL ile ilk sırayı aldı. Murat Ticaret Kablo'yu yine 578.9 milyon TL ile Metal Matris takip ederken, RTM Tarım Kimya 571.5 milyon TL ile üçüncü oldu.

Pandemiye rağmen

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, çalışmanın öne çıkan sonuçları için şunları kaydetti:

"Pandeminin yaşandığı 2020 gibi zorlu bir yılda, İSO İkinci 500'ün özellikle üretimden net satışlarını reel olarak yüzde 6 artırmış olmasından başlayarak ihracat, istihdam, kârlılık, finansman giderleri, teknolojik yapı, Ar-Ge harcamaları gibi birçok parametrede beklenenden parlak sonuçlar verdiğine tanıklık ediyoruz. Bu noktada satış kârlılığından aktif kârlılığına, faaliyet kârlarından FAVÖK performansına kadar birçok kârlılık göstergesinde gerçekleşen iyileşmeye de dikkat çekmek istiyorum."

Neden kâr önde?

Bahçıvan İSO İkinci 500 açısından en parlak verilerin kârlılık tarafında olmasının nedenlerini şöyle sıraladı:

"Yıl genelinde emtia fiyatlarının düşük seyretmesi, elverişli kredi koşulları ve özellikle yılın ikinci yarısındaki düşük faiz oranları gibi destekleyici uygulamalar, firmaların operasyonel maliyetlerini sınırlayarak kâr marjlarını yüksek tuttu. Bu gelişmelerin özellikle İSO İkinci 500 şirketlerinin öz kaynaklarında yüzde 22 gibi güçlü bir artışı ortaya çıkarmasını umut verici olarak değerlendiriyoruz."

İhracatta ilk 500'ü solladılar

KOBİ'lerin ihracat performansının da belirgin bir şekilde hem Türkiye'den hem de İSO 500 araştırmalarından olumlu anlamda ayrıştığını aktaran Bahçıvan, yine İSO İkinci 500'ün istihdam artışının İSO 500'e göre daha güçlü bir oranda, yüzde 4.6 olarak gerçekleşmesinin de önemli bir sonuç olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Bahçıvan İSO İkinci 500 kapsamındaki şirketlerde orta - yüksek ve yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin toplam payının 2020 yılında 3.1 puan artarak yüzde 29.5'e yükselmesinin de gelecek adına dikkate değer bir gösterge olduğunu belirtti.

'Uygun finansmanla daha güçlenirler'

İSO İkinci 500'de özellikle finansal açıdan daha fazla iyileşmeye ihtiyacı olan birçok gösterge de olduğunu belirten Erdal Bahçıvan, şunları aktardı:

"Örneğin, dönen ve duran varlıkların dağılımı, kaynak yapısı, net döviz pozisyonu, halka açılma eğilimleri, Ar-Ge yapabilme istek ve kabiliyetleri gibi... İSO İkinci 500 verileri, Türk sanayisinin uygun finansman bulduğu zaman sağlıklı büyüme yolunda üretimin gücüne güç katmaya hazır olduğunu ortaya koymuştur. Bu tablo aynı zamanda, 2020'deki zorlu koşullarda KOBİ'lerin yönetim becerilerini önemli ölçüde artırmış olduklarını göstermesi açısından da değerli.

Elverişli finansman ülkemiz ekonomisinin, üretiminin ve dinamizminin korunmasının en önemli faktörüdür. İSO İkinci 500'ün sonuçlarına bu açıdan bakıldığında KOBİ'lerimizin ortaya koyduğu güçlü potansiyelin daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.