Hava Durumu

Enerjide durum tedarikçiye bağlı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tedarikçilerin sevkiyat planlarına uyması halinde Türkiye'nin bu sene doğalgazda ve elektrikte arz sıkıntısı yaşamadan kışı atlatacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2021 14:44
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2021 14:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Enerjide durum tedarikçiye bağlı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri kapsamında yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile gaz tedarik sözleşmesinin yenilendiğini, Rusya'dan BOTAŞ ve özel sektörün bu yıl sonunda bitecek sözleşmelerine yönelik görüşmelerin son aşamaya geldiğini söyledi. Akışta belli bir miktar artış da olacağının altını çizen Dönmez, "Artan talebi karşılamaya yönelik bir sonuca ulaşacağız. Eğer tedarikçiler sevkiyatlarına tam uyarsa gaz ve elektrik sıkıntısı yaşamadan bu kışı atlatacağız" dedi.

ÜRETİM ARTTIKÇA FİYAT RAHATLAYACAK

Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın 2023'ün ilk yarsında vatandaşların hizmetine sunulacağını ifade eden Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen kaynaklara ilişkin olarak ise "kendi kaynaklarımızı ürettikçe fiyat artışlarını daha da rahat yönetebileceğiz" diye konuştu.

FATURANIN YARISI HAZİNEDEN

Türkiye'nin enerjide fiyat artışlarını konutlara en az yansıtan ülkeler arasında yer aldığını belirten Dönmez, "Yıllık ortalamaya baktığımızda neredeyse faturanın yarısını hazineden karşılar hale geldik. Fiyat artışlarını kaynağında fonlayarak yansıtıyoruz" dedi.

TEŞVİKLER KAYNAĞINDAN

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı şekilde, yeni keşiflerle üretilecek gazın vatandaşlara fayda sağlayacak şekilde kullanılacağını belirten Dönmez, vatandaşların enerji maliyetlerinin düşürülmesine yönelik olarak bütçe imkanlarının kullanıldığını ve teşviklerin kaynadığından verildiğini açıkladı. Dönmez, elektrik ve gazdaki maliyet artışlarının vatandaşa birebir yansıtılmadığını ifade etti.

TCMB FİYATLARA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. TCMB'nin değerlendirmesinde artan enerji fiyatları işaret edilirken yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş yaşandığı belirtildi. TCMB'nin raporuna göre, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi. Banka ekim ayında petrol, propan, bütan, kömür gibi enerji fiyatlarının dolar bazında kayda değer bir oranda yükseldiğini, Türk lirasındaki görünüm ile birlikte yurt içi enerji kalemlerinde yüksek fiyat artışları kaydedildiğini belirtti. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre ekim ayında tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,89 artmıştı. Aylık bazda artış yüzde 2,39 olarak kaydedilmişti. Ekim'de üretici enflasyonu ise yıllık yüzde 46,31 olmuştu. Böylelikle yıllık üretici enflasyonunda Haziran 2002'den bu yana en yüksek seviye izlenmişti. Rakamlar tüketici ve üretici enflasyonu arasındaki makasın da rekor seviyeye yükseldiğini göstermişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.