Hava Durumu

Erdoğan'dan KKTC'de önemli mesajlar: Artık tahammülümüz kalmadı!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin 37. kuruluş yıl dönümü törenlerinde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Kıbrıs meselesinin Kıbrıs Türk halkının meşru haklarını temin edecek şekilde çözümlenmesi önceliğimiz'' dedi. Erdoğan, Avrupa Birliği'nin Kıbrıs meselesindeki tutumunu da eleştirerek, ''Avrupa Birliği attığımız adımlara rağmen verilen sözleri hiçbir zaman yerine getirmedi. Garantör ülke olarak bu diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmadı.'' ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2020 13:19
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2020 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erdoğan'dan KKTC'de önemli mesajlar: Artık tahammülümüz kalmadı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'nin 37'nci kuruluş yıldönümü etkinliklerinde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

''Kıbrıs Türkleri kendi topraklarında başı dik, onurlu ve özgür bir şekilde yaşıyor. Elbette bu günlere kolay gelmedik. Her bir başarımızı çetin mücadeleler sonucunda ağır bedeller ödeyerek elde ettik. Mücadele sancağımızı asla yere düşürmedik. Hamdolsun zafere ulaştık.

Geçmişi unutmadan inşallah barış dolu bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz.
Kıbrıs son 1.5 asırdır belirsizliğin hakim olduğu bir süreç yaşamıştır. 1974 Barış Harekatı ile fiilen istikrara kavuşan Kıbrıs'la ilgili siyasi sporunlar hala devam ediyor. Kıbrıs Türk Halkı'nın meşru halkları ve güvenliğini temin edecek şekilde adil bir çözüme kavuşturulması önceliğimizdir. Bir tarafın çabası çözümün kilidini açmaya yetmiyor.

2017'de İsviçre'de Rum tarafı Kıbrıs Türkü ile bırakın siyasi gücü refahı, hastaneleri bile paylaşmam diyerek yine masadan kaçtı.

AB atılan adımlara rağmen verilen sözleri yerine getirdi mi? Hayır. Vermeleri gereken destekleri Kuzey Kıbrıs'a vermediler.

Bugün Kıbrıs'ta iki ayrı devlet var. Bu diplomasi oyunlarına artık tahammülümüz kalmamıştır. Ortaklığı Rumlarla birlikte yeniden tesis etmek mümkün değildir. Kuzey Kıbrıs'ta yaşayıp da kendi cumhurbaşkanını Güney Kıbrıs'ın başındaki sözde yöneticilere şikayet edenlerle Güney Kıbrıs güç devşireceğini zannediyorsa aldandığını bilmelidir. Sözde paçavralar maalesef kendi cumhurbaşkanını kalkıp da Güney Kıbrıs'ın sözde cumhurbaşkanına şikayet ederse bunun akibeti nereye varır benim sevgili kardeşlerim gayet iyi biliyor. ''

ERDOĞAN VE BAHÇELİ'DEN PİKNİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli, 46 yıl sonra açılan Kapalı Maraş'ta bugün bir piknik yapması bekleniyor.

Önce Lefkoşa Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene katılan liderler, daha sonra resmi geçit törenini takip edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve MHP lideri Bahçeli daha sonra Kapalı Maraş'a geçecek. Ziyaretin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Lefkoşa Acil Durum Hastanesi açılışına katılacak. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ersin Tatar başbaşa görüşme yaptıktan sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Liderler Kapalı Maraş'ta hazırlanan bu masada yemek yiyecekler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC'nin 37'nci kuruluş yıldönümü törenleri çerçevesinde, 46 yıldır kapalı tutulan ve "hayalet kent" olarak anılan turistik sahil kenti Maraş'ı tarihi ziyareti öncesi hazırlıklar sürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ve beraberindeki heyet, 46 yıl sonra kısmi olarak açılan Maraş'taki sahil kıyısında yemek yiyecek.

KKTC 37 YAŞINDA

Kıbrıs Türk Federe Meclisinde alınan kararla 15 Kasım 1983 tarihi, Kıbrıs Türk halkının siyasi yaşamının önemli bir dönüm noktası ve mücadelelerini devlet olgusuyla dünyaya ilan ettiği bir gün oldu. Meclis, aynı gün düzenlediği olağanüstü oturumda KKTC'nin kuruluşunu ve bağımsızlık bildirisini oy birliğiyle onayladı. KKTC'nin kurulmasıyla Kıbrıs Türk halkının kendi kaderini tayin etme hakkı ilan edilmiş oldu.

KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı ve dönemin Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı Rauf Denktaş, cumhuriyetin ilan edildiği Meclis birleşiminin tamamlanmasından sonra Federe Meclis önünde toplanan halka ve öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, mücadelenin bitmediğini belirterek "Ne mutlu KKTC'nin Türk çocuklarına." ifadelerini kullandı.

ERSİN TATAR DÖNEMİ

KKTC'de 18 Ekim'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, Ersin Tatar, oyların yüzde 51,69'unu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Tatar'ın seçilmesiyle Kıbrıs müzakerelerinde bir paradigma değişikliği yaşanması bekleniyor.

Kıbrıs'ta federasyon modelinin bir umut olmaktan çıktığını savunan Tatar, egemen eşitlik temelinde kurulacak, yan yana yaşayan iki devlet modelinin görüşülmesini destekliyor.

Türkiye de Crans Montana'da federasyon tezinin çöktüğünü ve başka bir seçeneğin konuşulması gerektiğini savunuyor.

Yakın zamanda BM öncülüğünde, Kıbrıs'taki taraflar ve garantörlerin masada yer aldığı "5+1" formatında gayriresmi bir toplantının yapılması ve müzakerelerde neyin konuşulacağıyla ilgili durumun netleşmesi bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.