Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki haftalarda TBMM gündemine geleceğini açıkladığı reform paketlerinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Vatandaş odaklı düzenlemelerin yer aldığı paketler kapsamında icra satışlarına çekidüzen getirilecek.
Vatandaşa kendi malına kendisinin müşteri bulmasına olanak tanınacak. Böylece mallarını piyasa değeri ile satıp borçlarını kapatabilecekler. İcrada satışa çıkan taşınır ve taşınmaz malların yok pahasına satışı da önlenecek.
DAVA AÇMA SÜRESİ 30 GÜN
Vatandaş açısından çileye ve hak kayıplarına neden olan idari işlemlere karşı dava açılma süreci de yeniden ele alınıyor. Bakanlıklar, belediyeler başta olmak kamu kurum ve kuruluşlarının yaptıkları eylem ve işlemlere dava açmak isteyen vatandaş 60 gün beklemek zorunda kalıyor. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "60 gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştay'a, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler.
60 günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir" hükmü değiştiriliyor. Bu süre 30 güne indiriliyor.
FATURAYI KAPSAYACAK
Örneğin vatandaş bir iş için tazminat davası açacaksa önce idareye işlem için başvuruyu yapıyor. Genel olarak bu tür durumlarda 60 günün sonuna kadar bekletiliyor. Kendisine yanıt verilmediğinde yargı yoluna gidiyor. Aynı şey faturalar dahil birçok işlemi kapsıyor. Reform paketlerinin hazırlanması sırasında bu konu detaylı olarak ele alındı ve sürelerin düşürülmesine karar verildi.
BOŞANMA SÜRECİ KISALIYOR
Boşanma sürecinin hızlandırılması, çocukların en az etkilenmesi ve aile kurumunun zarar görmemesini sağlayacak mekanizma oluşturulması da gündemde. Davalarda tarafların 'haklı' olduklarını ispatlama uğruna birbirlerine ağır ithamlarla yüklenmesinin önlenmesi için aile arabuluculuğu oluşturulacak.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'nın Nilüfer ilçesinde iki gündür haber al...
Bursa'da kayıp alarmı! İşten çıktı evine dön...Bursa'nın Nilüfer ilçesinde ailesinin kayıp başvurus...
Bursa'da çocuk tacizcisine meydan dayağı! Te...Bursa'da 10 yaşındaki kız çocuğunu taciz ettiği öne ...
Normalleşme bekleyenlere kötü haber! Üçüncü ...Koronavirüs pandemisiyle mücadelede başlayan normall...
Bursa'da kadın şoförü gören inmek istedi, yo...Bursa'da kadın otobüs şoförünü görenler ilk başta ot...
Eski kocadan kan donduran dayak! Öldüresiye ...Kadına şiddet haberi bu kez Samsun'dan geldi. Bir ka...
Bursa'da 148 erkek içindeki tek kadın vatman!Bursa'da rayların üzerinde her gün binlerce vatandaş...
Bursa'daki ikinci el oto pazarı aylar sonra ...Bursa'da korona virüs salgını sebebiyle aylardır kap...
Bursa'da iyilik yapmak istedi, alevlerin ara...Bursa'da çevredeki çöpleri toplayan vatandaş, yakmak...
Tıklım tıklım! Bursa'da mangalını alan Uluda...Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan bölgeler arası...
Bursa'ya yapılacak millet bahçesinin ihale t...Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (T...
Bursa'da denizde mahsur kalan kedi için nefe...Bursa'nın Gemlik ilçesinde denizde mahsur kalan bir ...
Bursa'da trafiğe çıkacaklar dikkat!Bursa Büyükşehir Belediyesi, Acemler'de yapılan çalı...
Rakamlar açıklandı! İşte Türkiye'nin güncel ...Koronavirüste son durum açıklandı. Buna göre, son 24...
Dehşet anları: Tartıştığı esnafı 12. kattan ...Şişli'de bir ticaret merkezinde, tartıştığı esnafı 1...