Hava Durumu

Erdoğan: Tüm saldırılara rağmen güçlü bir performans sergiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Teresa Carreno Tiyatro binasında düzenlenen Türkiye Venezuela İş Forumu'na katıldı. Erdoğan yaptığı açıklamada "Türkiye ekonomisi, sahip olduğu sağlam temeller üzerinde tüm engelleme girişimlerine ve saldırılara rağmen güçlü bir performans sergiliyor" ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2018 23:35
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2018 23:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erdoğan: Tüm saldırılara rağmen güçlü bir performans sergiliyor

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, "5  Ağustos'ta meydana gelen elim hadise, Sayın Maduro ile beraber Venezuela halkının  bağımsızlık iradesine yönelik kalleşçe bir saldırıdır." dedi.

Erdoğan, konuşmasına Latin Amerika'nın gönlünde taht kuran, gerçek bir  özgürlük savaşçısı olan Simon Bolivar'ın memleketinde bulunmaktan duyduğu  memnuniyeti dile getirerek başladı.

ABolivar'ın, "And içerim ki sömürgecilerin bizi boyunduruk altında  tutmak için kullandıkları zincirleri kırana dek bedenimin ve ruhumun huzura  kavuşmasına izin vermeyeceğim." sözlerine atıfta bulunan Erdoğan, bu sözlerle tüm  kıta genelinde destansı bir direnişe, asırları ve sınırları aşan büyük bir  özgürlük mücadelesine liderlik eden Simon Bolivar'ı saygıyla yad etiğini söyledi.

Erdoğan, Simon Bolivar'ın vefatının üzerinden 188 yıl geçse de  prensipleriyle, hayalleriyle, her günü bağımsızlığa adanmış yaşamıyla,  milyonlarca insana ilham kaynağı olmayı sürdürdüğünü belirterek, Chavez'in  başlattığı, Maduro'nun da devam ettirdiği Bolivarcı ruhun Venezuela'nın modern  sömürgeciliğe karşı mücadelesinde yolunu aydınlatmaya devam ettiğine dikkati  çekti.

"İş adamlarımızdan da büyük beklentilerimiz var"

Ankara'nın en merkezi caddelerinden birine Simon Bolivar'ın adını  vererek hatırasını yaşattıklarını, yeni nesillerin onun hayatını ve mücadelesini  öğrenmesine çaba göstereceklerini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bugün gerçekten ülkelerimiz adına tarihi bir ziyarete şahitlik  ediyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak ülkemizden Venezuela'ya ilk defa devlet  başkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştirmekten büyük onur duyuyorum. Değerli dostum  Devlet Başkanı Sayın Maduro nezdinde Venezuela halkına misafirperverlikleri için  gönülden teşekkür ediyorum. Toplantımızın Türkiye ile Venezuela arasındaki  ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamasını diliyorum.  Ülkelerimiz arasında sağlam dostluk ve dayanışma bağları bulunuyor. Venezuela'yı,  Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ülkemizin ortağı olarak görüyor, iş  birliğimize ve dostluğumuza büyük değer atfediyoruz.

Venezuela ile ekonomik ilişkilerimiz güçlü bir potansiyel  barındırıyor. Bu potansiyelden en iyi şekilde istifade etmemizde fayda görüyoruz.  Kazan kazan anlayışıyla Venezuela ile iş birliğimizi çeşitlendirmeye ve her  alanda derinleştirmeye gayret ediyoruz. Sayın Maduro ile ikili ve bunun yanında  bölgesel çok taraflı konulardaki iş birliğimizi baş başa ve heyetler arası  görüşmelerimizde ele aldık. Özellikle ekonomik ilişkilerimizi nasıl daha ileri  taşıyabileceğimiz konusunda bugün bunları da ayrıca görüşeceğiz. "

Erdoğan, "Bu doğrultuda siz değerli iş adamlarımızdan da büyük  beklentilerimiz var. İstanbul'da başlattığımız o süreci güçlendirerek devam  ettirelim istiyorum. Ticaret, yatırım, enerji, madencilik, savunma sanayisi,  turizm, tarım, ulaştırma, sağlık, eğitim, güvenlik alanlarını iş birliği  potansiyelimiz olan alanlar olarak belirlemiş bulunuyoruz." ifadelerini kullandı. Erdoğan, ikili ticaretin sürdürülebilir şekilde artırılmasına yönelik  yeni yaklaşımların devreye alınması, resmi makamlar olarak iş çevreleri için iş  ortamını iyileştirmeye yönelik tedbirler alınması ve iş birliğinin sürdürülmesi  gerektiğini vurguladı.

Bu toplantının her iki ülkenin iş adamlarına ekonomik ilişkilerin  geliştirilmesi noktasında iki ülke tarafından en üst düzeyde verilen önem ve  değerin en güzel örneği olduğunun altını çizen Erdoğan, "Sizlerden beklentimiz,  bu desteği her iki ülkenin faydasına olacak şekilde verimli projelere, güçlü iş  birliklerine dönüştürmenizdir." diye konuştu.

"Karma ekonomik komisyon mekanizmasını da kurmuş olacağız"

Recep Tayyip Erdoğan, bu aşamaya gelinceye kadar pek çok adım  attıklarını, pek çok badireler atlattıklarını dile getirerek, "Engelleme  girişimlerine veya tehditlere aldırmadan her iki ülkenin de menfaatlerini  ilerletmenin çabası içinde olduk. Ticaret Bakanlığımız ve Türkiye İhracatçılar  Meclisinin 26 Nisan 2017 tarihinde Karakas'ta düzenlediği İş Forumu, çok önemli  bir başlangıç oldu. Daha sonra Ankara'da yapılan ortak iş birliği komisyonunun  ikinci toplantısı sırasında da iş adamlarımız arasındaki temasların düzenli hale  getirilmesi için Türkiye-Venezuela İş Forumu'nu gerçekleştirmiştik." şeklinde  konuştu.

Bugün bu toplantının düzenleniyor olmasını, iş çevreleri arasındaki  irtibatın devamı bakımından çok önemsediğini ifade eden Erdoğan, bugün  imzalanacak ekonomik ve ticari iş birliği anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle karma  ekonomik komisyon mekanizmasını da kurmuş olacaklarını açıkladı.

Böylelikle, ticari, ekonomik ve yatırım ilişkilerinin üst düzey  yetkililerin gözetiminde etkili biçimde yürütülmesini sağlayacaklarını dile  getiren Erdoğan, "Sadece ekonomi alanında değil, bölgemizi ve tüm dünyayı  etkileyen sorunlarla da Başkan Maduro ile yakın temas halinde olacağız." dedi.

"Zirveye katılımı bütün dünyaya verilmiş güçlü bir mesaj oldu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maduro'nun, İslam İşbirliği Teşkilatının  "Kudüs" konulu olağanüstü zirvesine "Bağlantısızlar Hareketi Dönem Başkanı"  sıfatıyla katıldığını, Maduro'nun zirveye katılmasının bütün dünyaya verilmiş  güçlü bir mesaj olduğunu söyledi.

Maduro'nun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne fiili olarak geçildiği  9 Temmuz'daki yemin törenine katılarak kendisini onurlandırdığını söyleyen  Erdoğan, bu vesileyle Maduro'ya teşekkür etti.

Erdoğan, "İslam düşmanlığının arttığı, Batılı ülkeler tarafından  yabancı karşıtlığının körüklendiği bir dönemde Sayın Başkan'ın bu örnek tavrının  son derece kıymetli olduğunu düşünüyorum. Elbette Venezuela'nın mazlum ve  mağdurla sergilediği bu güçlü dayanışmasının bazı çevreleri rahatsız ettiğinin de  farkındayım. 5 Ağustos'ta meydana gelen elim hadise, Sayın Maduro ile beraber  Venezuela halkının bağımsızlık iradesine yönelik kalleşçe bir saldırıdır.  Venezuela halkının iradesini gasbetmeye yönelik bu tür teşebbüsleri asla tasvip  etmediğimizin altını çizmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, Türkiye'den Venezuela'ya cumhurbaşkanı düzeyinde ilk kez  yapılan ziyaretin güçlü bir mesaj olduğunu belirtti.

Belirledikleri hedefleri sadece lafta bırakmadıklarını, icraata da  dönüştürdüklerini vurgulayan Erdoğan, "Ticaret Bakanımızın ocak ayındaki ziyareti  sırasında ticaret hacminin ilk aşamada bir milyar dolara çıkarılması  kararlaştırılmıştı. 2016 yılında sadece 84 milyon dolar olan ikili ticaret  hacmimiz 2018 yılının ilk 9 ayında bir milyar dolar seviyesine ulaşmış bulunuyor.  Bu hedefe kısa sürede ulaşılmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum ancak ikili  ticaretimizin dengeli bir şekilde geliştirilmesinin önemini çizmekte fayda  görüyorum." ifadesini kullandı.

Erdoğan, Türkiye'nin Venezuela'ya ihracatı artırması, ticarette daha  dengeli, daha sürdürülebilir bir yapı kazandırılması gerektiğinin altını çizerek,  Venezuela'nın ihtiyaçlarının büyük bir kısmını kendilerine ulaştırabilecek güce  ve imkana sahip olduklarını söyledi.

İş adamlarına önemli bir sorumluluk düştüğüne dikkati çeken Erdoğan,  "Ele ele vermek suretiyle her alanda neler yapılabileceğinin kararını sizler  vermelisiniz. Bize düşen, size her türlü desteği vermektir. Değerli dostuma  düşen, her türlü desteği vermek... Şunu söyleyeyim, altımızda bizim bürokratik  oligarşi vardır. Onun için bizler de başkanları olarak bürokratik oligarşiye pek  fırsat vermememiz lazım. Yoksa avucunun içinde oynatırlar. Buna fırsat vermeden  duruma hakim olmalıyız. Bütün bu iş birliğini en ileri derecede sürdürmemiz  lazım." diye konuştu.

"OECD ülkeleri içinde en yüksek büyüme oranına sahip ülke olduk"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin merkezi konumu ve yükselen  ekonomisiyle yatırımcılara ve iş çevrelerine büyük fırsatlar sunduğuna işaret  ederek, hem Afrika'ya hem Asya'ya hem de Avrupa'ya bu derece etkin erişim imkanı  sunabilen başka bir ülkenin olmadığını dile getirdi. Erdoğan, sözlerini şöyle  sürdürdü:

"İstanbul'dan sadece 4 saatlik bir uçuşla 60'dan fazla ülkeye rahatça  ulaşabiliyorsunuz. Sahip olduğumuz genç, eğitim düzeyi yüksek nüfusumuz, iş  kültürümüz, gelişmiş altyapımız ve coğrafi konumumuz uluslararası yatırım  çekmekteki en önemli avantajlarımız arasındadır. Türk ekonomisinin 2002'den beri  yaklaşık 200 milyar doların üzerinde doğrudan yatırım çekmesi asla tesadüfi  değildir. 210 ekonomik bölgeye ihracat yapan ve 222 ülkeden ithalat  gerçekleştiren bir ülkeyiz. Bu yılın ilk 9 ayında ihracatımız 123, ticaret  hacmimiz 297 milyar doları geçti. Yıllık ihracatımız da 168 milyar dolara  yaklaştı. Türk Hava Yolları 5 kıtaya, 120 ülkeye, 299 şehre ve 302 havalimanına  uçarak dostluk bağlarımızı güçlendiriyor. 29 Ekim'de açılışını yaptığımız  İstanbul Havalimanı dünyadaki en büyük havalimanlarından biri olup, Türkiye'nin  ekonomik başarısının sembollerindendir. Şu an itibarıyla 90 milyon yolcu  kapasiteli, 2023'te 150 milyon, 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Bu mega  projemiz tam kapasiteye ulaştığında 200 milyon yolcunun 300'den fazla  destinasyona ulaşmasını sağlayacağız."

Türk müteahhitlik sektörünün dünyada ikinci sırada olduğunu hatırlatan  Erdoğan, "Türkiye ekonomisi, sahip olduğu sağlam temeller üzerinde tüm engelleme  girişimlerine ve saldırılara rağmen güçlü bir performans sergiliyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre,  dünyanın 13'üncü, Avrupa'nın beşinci büyük ekonomisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2017 yılında yakaladığı büyüme evresini, 2018'de de  sürdürdüğünü belirten Erdoğan, "Geçen yıl 6,3 büyüyerek OECD ülkeleri arasında en  yüksek büyüme oranına sahip olduk." bilgisini verdi.

"Bölgede en geniş temsil ağına sahip ülkelerden biri konumuna  ulaştık"

Türkiye'nin önemli bir turizm merkezi olduğunu dile getiren Erdoğan,  bu yılın ekim ayı itibarıyla Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının yaklaşık 36  milyonu bulduğunu vurguladı. Erdoğan, yıl sonu itibarıyla bu rakamın 40 milyona  ulaşacağını, hedefin 50 milyon turist olduğunu ve bunun yakalanacağını kaydetti.

Turizmi sadece ekonomik bir olgu olarak değil, aynı zamanda milletler  arasında dostluk ilişkilerini geliştiren bir faaliyet olarak değerlendirdiklerini  ifade eden Erdoğan, Venezuela ile karşılıklı turist sayısının da Türk Hava  Yollarının doğrudan uçuşlarının etkisiyle arttığını aktardı.

İzlenilen insani ve girişimci dış politikanın önemli bir unsuru olan  Latin Amerika ve Karayipler açılım stratejisinin kararlılıkla sürdürüldüğünü  anlatan Erdoğan, Türk Hava Yollarının Caracas seferlerini devam ettirdiğini, şu  anda ihtiyaca cevap veremediğini belirtti.

Erdoğan, "Demek ki biraz daha frekansları artıracağız. Buradaki  uçuşlar arttıkça inanıyorum Türkiye'den Caracas'a, Venezuela'ya, Venezuela'dan  Türkiye'ye gelişler daha da artacaktır. Açılım politikamız uzun vadeli ve çok  yönlüdür. Bölgedeki diplomatik temsil ağımızı son 7 yılda 2,5 katına çıkardık.  Son olarak 19 Kasım tarihinde Paraguay'da açtığımız büyükelçiliğimizle bölgedeki  büyükelçilik sayımızı 16'ya yükselttik. Sao Paulo başkonsolosluğumuz dahil, 17  temsilciliğimizle bölgede en geniş temsil ağına sahip ülkelerden biri konumuna  ulaştık." diye konuştu.

"Tek taraflı yaptırımları ve ticareti kısıtlayıcı önlemleri doğru  bulmuyoruz"

Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ticari ve ekonomik ilişkilerde  de son 10 yılda önemli mesafe alındığının altını çizen Erdoğan, bölgeyle ticaret  hacminin 2016'da yaklaşık 7 milyar dolar iken 2018'in ilk 9 ayında 9,2 milyar  doları aştığını bildirdi. Erdoğan, bu rakamların gelecek dönemde artırılacağını  söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"Latin Amerika ve Karayipler bölgesine dönük projelerimizde bölgesel  örgütlerle iş birliği de çok önemli bir yer tutuyor. Tek taraflı yaptırımları ve  ticareti kısıtlayıcı önlemleri doğru bulmuyoruz. Bu çok yanlış bir şey. Bu  uygulamaların istikrarsızlıkları daha da derinleştireceğini düşünüyoruz. Siyasi  meselelerin, bir halkın toptan cezalandırılarak çözüme kavuşturulamayacağı  geçmişteki acı tecrübelerle sabittir. Böylesi bir dönemde, Türkiye ve  Venezuela'nın dayanışma sergilemesi çok daha büyük önem kazanmıştır. Son aylarda  ağır ekonomik saldırıya maruz kalan bir ülke olarak, küresel ticaret sisteminin  parametrelerini yok sayan keyfilikleri tasvip etmiyoruz. Türkiye olarak kural  temelli şeffaf bir ticaret sistemi çerçevesinde tüm ülkelerle iş birliğinden yana  ön yargısız bir tutum izliyoruz. Ekonomik alandaki tecrübelerimizi her iki  ülkenin faydasına olacak şekilde Venezuelalı dostlarımızla paylaşmaya  hazırız."

Karşı karşıya olunan en önemli sorunların başında terörizmin  geldiğine, Türkiye'nin PKK, YPG, PYD, DEAŞ ile ve 15 Temmuz darbe girişiminin  sorumlusu olan FETÖ ile mücadele ettiğine dikkati çeken Erdoğan, bunların sadece  Türkiye için değil, faaliyet gösterdikleri ülkeler için de tehlike oluşturan  küresel düzeyde terör örgütleri olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesinde  Venezuela'nın verdiği destek için teşekkür etti.

"Coğrafi uzaklıkların hiçbir önemi yoktur"

Bu ziyaretle Venezuela ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını dile  getiren Erdoğan, bundan sonra çabaların ülkeler ve bölgeler yararına somut  sonuçlar vermesi için daha fazla çalışacaklarını ifade etti. Bu toplantının yeni  düşünce ve projelere ilham kaynağı olmasını dileyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasındaki coğrafi mesafe ilişkilerimizi kuvvetlendirmek  ve iş birliğimizi çeşitlendirmek için bir engel olarak görülmemelidir.  Gönüllerimiz arasına mesafe koymadığımız sürece coğrafi uzaklıkların hiçbir önemi  yoktur. Türkiye belli ülkelerin manipülatif saldırılarına ve ekonomik  tetikçilerin sabotajlarına maruz kalan Venezuela'nın yanındadır. Bundan iki asır  önce Simon Bolivar'ın mücadelesi, barbarca köleliğin karanlık örtüsünün  Venezuela'nın üstünden kalkmasını sağlamıştı. Dostum Maduro'nun da Venezuela  halkının desteği ve dayanışmasıyla ekonomik kuşatma girişimlerini akamete  uğratacağına inanıyorum. Bu tarihi ziyaretin Türk milletinin Venezuela halkı ile  dayanışmasının sembolü olarak görülmesini diliyorum. Yaşasın Türkiye, Venezuela  dostluğu."

Erdoğan, ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya  misafirperverliği için teşekkürlerini iletti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.