Hava Durumu

Erdoğan ve Tatar'dan ortak toplantı! Liderlerden kritik mesajlar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı resmi törenle karşıladı. Erdoğan ve Tatar daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ersin Tatar açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2020 21:13
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2020 21:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erdoğan ve Tatar'dan ortak toplantı! Liderlerden kritik mesajlar...

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile baş başa görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, "Türk tarafı Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümden yanadır." ifadesini kullandı.

"Sadece Türk tarafının çaba göstermesi çözüm için kafi değildir, Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının eşit ortaklığı temelinde bir çözümü kabul etme niyetinin bulunmadığı aşikardır." diyen Erdoğan, "(Kıbrıs'ta) Yarım asrı geride bıraktığımız müzakere sürecinde artık mevcut parametrelerle neticeye varılamayacağının anlaşılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs'ta acil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması yönündeki iradesinin baki olduğunu belirterek, "Doğu Akdeniz'deki mevcut durumun müsebbibi 2003'ten bu yana uyarılarımızı dinlemeyen yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "15 Kasım'da KKTC'ye bir ziyaretimiz olacak." dedi.

Türkiye ve KKTC bayrakları önünde gazetecilere poz veren Erdoğan ve Tatar daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ersin Tatar açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN: SADECE TÜRK TARAFININ ÇABA GÖSTERMESİ KAFİ DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı makamına seçilen sayın Ersin Tatar'la daha mesafeler kat edeceğimize inanıyorum. Sayın Tatar'la kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Kıbrıs'ta ve Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri ele aldık. Türk tarafı Kıbrıs'ta adil, kılıcı ve sürdürülebilir çözümden yanadır. Sadece Türk tarafının çaba göstermesi çözüm için kafi değildir. Rum tarafının Kıbrıs Türk halkının eşit ortaklığı kabul etme yönünde bir anlayışının bulunmadığı aşikardır.

Rumlar 1963 yılında gasp ettikleri devleti Kıbrıs Türk halkıyla paylaşmak istemiyorlar. Yarım asrı geçen mücadele sürecinde mevcut parametrelerle bir yere varılmayacağı anlaşılıyor. Çözüm için federasyonun artık geçerli model olamayacağını, yeni fikirlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştım. Rum tarafı Kıbrıs Türk halkını eşit ortak olarak görmediği için hidrokarbon işbirliği çağrılarını cevapsız bıraktı.

"BU OYUN BOZULMUŞTUR VE BAŞARI ŞANSI YOKTUR, OLMAYACAKTIR"

Kıbrıs'ta iki ayrı halk ve onların kurduğu iki ayrı devlet şu anda zaten vardır. İki halkın barış, refah ve güvenlik içerisinde yan yana yaşayabileceklerinin çözümün temeli adadaki gerçeklere dayanmaktadır. Artık iki devletli çözümün gerçekçi bir yaklaşımla masaya getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye'nin adil, kılıcı, sürdürebilir çözüm konusundaki iradesi bakidir. Sayın Cumhurbaşkanı ile son gelişmeler Maraş açılımı gibi konularda görüş alışverişinde bulunduk. Adanın ortak sahibi Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerini savunuyoruz. Bu yöndeki kararlılığımızı her aşamada dosta, düşmana gösterdik. Doğu Akdeniz'deki mevcut durumun müsebbibi uyarılarımızı dinlemeyen, yapıcı önerilerimizi dikkate almayan Rum-Yunan ikilisidir. Hidrokarbon kaynakları nedeniyle iştahı kabaran uluslararası şirketler ve arkalarındaki yabancı güçler bu oyunun parçası olmakta beis görmemiştir. Ancak bu oyun artık bozulmuştur. Bu oyunun başarı şansı yoktur ve artık olmayacaktır.

Türkiye, KKTC'nin ekonomik, diplomatik ve sosyal yönden gelişmesi için her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir. Amacımız Kıbrıs Türk halkının hayat standardını yükseltmek ve geleceğe daha güvenli bakmasını sağlamaktır. Kıbrıs Türkü, Türkiye'yi her daim yanında bulacaktır. İnşallah tüm güçlükleri el birliği ile aşacak daha güzel günlere birlikte yürüyeceğiz.

ERSİN TATAR: TÜRKİYE BİZİM ANAVATANIMIZDIR, KÖKLERİMİZ BURADA

Öncelikle davetinize ve eşinizle bize gösterdiğiniz misafirperverlik için zatı devletlilerinize ve eşinize teşekkür ediyorum. Türkiye bizim kardeş devletimizin olmasının yanı sıra anavatanımızdır. Köklerimiz buradan Kıbrıs'a gitmiştir. Kıbrıs Türk halkı 21 Aralık 1963-20 Temmuz 1974 arasında Türkiye'nin askeri müdahaleler ve sağladığı diğer destekler sayesinde ayakta durabilmiştir. Türkiye 1974'de Rum EOKA tarafından gerçekleştirilen darbe sonrasında Kıbrıs Helen Cumhuriyeti'ni kurduktan sonra tek başına harekete geçmeseydi, ne olurdu herkes düşünmelidir.

"HİDROKARBONLAR KONUSU KIBRIS TÜRKÜ İÇİN SAMİMİYET TESTİDİR"

Türkiye, Kıbrıs'ta barışın sürmesinin yegane sağlayıcısıdır. Kıbrıs görüşme süreci Montana'da bir kez daha çökmüşse, bunun sebebi eşitçe bizimle paylaşımda olmamaktan kaynaklanmıştır. Türkiye'nin Kıbrıs'taki askeri varlığı ve etkin garantörlüğünü sıfırlamayı her zaman masaya koymuşlardır. Türkiye'nin beşli konferans önerisi bize göre son şanstır. Doğu Akdeniz'deki gelişmelerin ele alınması için KKTC'nin de katılacağı bir konferans öneriniz bize göre gerçekçi ve yapıcıdır. Birçok kez ifade ettiğimiz üzere hidrokarbonlar konusu Kıbrıs Türk tarafı için bir samimiyet testidir. Sizlerin desteği ile önümüzdeki dönemde daha fazla dış temas yapmak, tezlerimizi anlatmak, uluslararası alanda çok daha görünür olmak istiyoruz. Kapalı Maraş için hükümetinizin yol haritasına uygun olarak, zatı devletlerinizin de kararlı duruş ve iradesiyle şu anda açılmıştır. Sizlerle samimi ve yakın çalışmamız sonucu son 2 yılda Türkiye ile KKTC arasında iki ayrı iktisadi ve mali işbirliği protokolü imzalanmıştır. Türkiye, salgın sürecinde Kıbrıs Türkünü hiç yalnız bırakmamıştır. 100 yataklı modern hastanemiz 2 ay gibi bir süre içerisinde tamamlanma aşamasına gelmiştir. İnşallah çok yakında bu hastaneyi açmış olacağız. Kopan su taşıma boru hattının sizlerin de yakın ilgisiyle yenilerek hizmete girdiğini burada yinelemek istiyorum. Ercan Havaalanının bitirilmesi, ekonomik atılımlar amacımızdır. Bir kez daha bizlere gösterdiğiniz teveccüh ve destek için sizlere teşekkür ediyorum.

ERDOĞAN: 15 Kasım Kuzey Kıbrıs'ta malum ziyaretimiz olacak. Bu ziyaretle beraber hem o gün törenlere katılalım, aynı zamanda acil durum hastanesinin açılışını yapalım. Bir de iade-i ziyaretimizi yerine getirmiş olalım. Hepsini bir arada gerçekleştirmiş olalım. Herhalde sayın Çavuşoğlu kapalı Maraş'ta diyorum ki bir piknik yapabiliriz. Mani bir şey var mı?

TATAR: Maraş açılmıştır, inşallah.

ERDOĞAN: O gün orada şöyle birlikte piknik yapmakta fayda var. Biz buradan ekranlardan izliyoruz, bizzat yaşayalım istiyoruz. Kapılar açıldı şimdi orada yolları bu noktada da açmış olalım. Kıbrıslı kardeşlerimiz bundan sonra atılacak adımları görmüş ve yaşamış olsunlar.

"KIBRISLI RUMLAR DA ARTIK ESKİ NOKTADA DEĞİLLER"

TATAR: Yapılan doğru harekettir. Gazi Mağosa'nın dibinde bir yerdir. Sahil şeridinin, o zenginliklerin insanlığın kullanımına iade edilmesi bize yakışandır. Dolayısıyla aldığımız karara sizlerin destek olması fevkalade önemlidir. KKTC için bir umuttur, orada muazzam bir potansiyel vardır. Belki de Doğu Akdeniz'in en güzel sahil şeridir. Orada mal sahiplerine mallarını iade edilmesi doğru bir adımdır. Esas itibarıyla KKTC hükümeti son 40 yıldır büyük bir başarı göstermiştir. Atalarımızın verdiği mücadele, anavatanımızın desteğiyle statüsü yükselmiş bir devletimiz var. Kıbrıs'ın gerçeği budur. İster edeler, ister etmezler, yan yana yaşayan iki devlet vardır. Kıbrıs Türkü soykırımı da görmüştür ama direnebilmiştir. Kıbrıslı Türkler bir destan yazmıştır. 1974'de Kıbrıs Barış Harekatı, o günden bu güne bizim göstermiş olduğumuz iyi niyet ama karşı taraftan karşılığının alınamaması noktası var. Biz artık Kıbrıs'ta, halkın tercihlerine, beklentilerine baktığımızda artık devletine, toprağına sahip çıkması. Onun için ısrarla egemen eşitlik temelinde iki devletten bahsetmekteyiz. Eğer böyle bir onay alınmışsa bu siyaset onay görüyor demektir. Dün Rum kesiminde bir gazetede açık açık ifade ediliyor. Kıbrıslı Rumlar artık onlar da eski noktada değiller. Federasyon masal olmaya devam ediyor. Kıbrıs'ın Rum tarafında da buna inanan yok. Ama bunu oyalamak için devam ediyorlar. Yeni bir, gerçeklere bağlı bir siyaset lazımdır. Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle Kıbrıs eski Kıbrıs değildir. Ulusal onurumuz, çıkarlarımız ve haliyle halklarımızın menfaati bu siyasetin devamından yanıdır. Çok teşekkür ederim, saygılar sunuyorum sayın Cumhurbaşkanım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.