Erteleme hastalığı nedir?
"Procrastination" olarak da bilinen erteleme hastalığı; kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi, yapmaktan kaçınması ya da sürekli olarak ertelemesi olarak tanımlanır.
Bu kişiler eyleme geçmek yerine kendi kendilerine bahaneler ve kaçış yolları bularak görevlerini erteler. Bunun sonucunda iş ve okul hayatlarının yanı sıra sosyal ilişkileri de olumsuz etkilenir.
Kişinin yapması gereken işi, zamanı, enerjisi ve imkanı olmasına rağmen, bir ya da birkaç kez ertelemesi, işi yapmaktan kaçınması olarak tanımlanan erteleme hastalığı, kişinin günlük hayatına olumsuz etki eder. Yapılması gereken işleri, süresiz ve sayısız olarak erteleyen kişiler, zamanı doğru kullanamadıkları için gerek okulda, gerekse profesyonel yaşamlarında güçlüklerle karşılaşırlar. İşin tamamlanması gereken zaman yaklaştıkça öfke ve stres seviyeleri artar. Çoğunlukla da işi yapabileceklerinden çok da yüzeysel ya da kabataslak şekilde tamamlarlar. Bunun sonucunda da stres seviyeleri artmaya ve öz güvenleri düşmeye başlar.
Erteleme hastalığı kimlerde görülür?
Günümüz modern toplumunda oldukça yaygın olarak görülen erteleme hastalığı her yaş ve cinsiyetten kişide görülür. Erteleme eğiliminde olan kişiler, çevreleri tarafından savsak, rahat ve üşengeç olarak tanımlanırlar. Çoğunlukla motivasyon eksikliğinden kaynaklanan bu durumda kişi, yapılması gereken işi önemsiz bulur. İlgi alanı dışında yer aldığını ya da işleri ertelemesinin, beceri eksikliğinden kaynaklandığını düşünür. Yapılması gereken işi nasıl yapacağını bilememek ve kendini yetersiz hissetmek de erteleme hastalığı bulunan kişilerde yaygın olarak görülür. Motivasyon eksikliğine ek olarak mükemmeliyetçi olmak, başarısız olmaktan korkmak, kişinin kendisine yönelik olarak yüksek standartlar belirlemesi ve kendisine ilişkin olağan dışı beklentilerde bulunması da erteleme hastalığı bulunan kişilerin ortak özellikleri arasında yer alır. Tüm bunlara ek olarak zaman yönetimi kötü olan, plansız davranan kişilerde de yapılması gereken işi sürekli erteleme eğilimi görülür.
Erteleme hastalığının nedenleri nelerdir?
Kişi her işini ertelemeye başlamışsa ve bu durum günlük rutin hayatını dahi sekteye uğratıyor ise Procrastination diğer bir deyişle erteleme hastalığına sahip olduğu düşünülür. Erteleme hastalığı sebepleri arasında şunlar yer alır:
Motivasyon eksikliği
Kötü zaman yönetimi
Mükemmeliyetçilik
Başaramama kaygısı
Kişiliğe uygun olmayan iş seçimi
Bilgi eksikliği
Bitirememe kaygısı
Erteleme hastalığı belirtileri nelerdir?
Erteleme hastalığına sahip kişiler, genellikle yapılması gereken ya da yapılması kendisinden beklenen işleri sürekli olarak ötelerler. Örneğin, gün boyu bolca vakti olan bir kişi, ödevini ya da bitirmesi gereken bir projeyi yapacağı saati belirledikten sonra ilgili saat geldiğinde araya başka bir iş sıkıştırabilir. Kişi önceden planladığı saatte işi tamamlayamadığında tekrar planlayıp ileri bir saat belirler ve belirlediği saat geldiğinde işi tekrar erteler. Bu durum yapılması gereken iş için ihtiyaç duyulan zamanın azaldığı ana kadar devam eder. Kısıtlı olan zaman içinde de ödevi ya da projeyi üstünkörü ya da detaylarına inmeden yaparak tamamlar. Bu durum spora veya diyete başlama konusunda da sıklıkla görülür. Haftanın ilk günü olan pazartesiye erteleme durumu, bir döngü içinde devam eder. Bir süre sonra alışkanlık hâline gelen bu durum, kronik erteleme davranışını ortaya çıkarır.
Erteleme hastalığı ile nasıl başa çıkılır?
Herhangi bir işe başlayamayan ve devamlı erteleyen kişilerin bu durumla başa çıkması için yapması gerekenlerin başında korkularla yüzleşmek gelir. İşleri ertelemeye sebep olan durumun üzerine giderek yüzleşmek iyi bir başlangıçtır. İşin ertelenmesine neden olan televizyon, telefon ve tablet gibi dikkat dağıtıcı nesneleri, işi yapmak için planlanan zamandan 10-15 dakika önce kapatmak, hayatta hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabul etmek, zamanı iyi yönetmek için çabalamak, program ve listeler yapmak erteleme hastalığı ile başa çıkma konusunda kişiye yardımcıdır. Kişi, gün içinde verimli olduğu zaman dilimlerini belirlemeli ve bu saatlerde zamanın boşa harcandığı eylemlerden uzak durmalıdır.
En Çok Okunan Haberler
Bursa'da kontrolden çıkan otomobilin önce işçi servi...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Restoranlar yenid...Cumhurbaşkanı Erdoğan lokanta ve kafelerin açılış ta...
Bakan Selçuk'tan yüz yüze eğitim açıklaması!2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı Yarıyıl Dönemi kapanış...
Bursa'da ilginç olay! Kayınpederin mirası ba...Bursa'da, kayınpederinden kalan miras arsa satışında...
Tam indikleri anda... Bursa'da can alan kaza...Bursa'da kontrolden çıkan otomobil önce servis otobü...
Sağlık Bakanlığı hazırladı! Su için 10 uyarıSağlık Bakanlığı, azalan baraj suyu seviyelerinin ar...
Bursa'da köpeğin bebek sevgisi: 'Herkesten k...Bursa'da evcil bir köpek, aileye yeni katılan 3 aylı...
Bedelli askerlik sonuçları açıklandı!Milli Savunma Bakanlığı, Ocak/Şubat/Mart 2021 dönemi...
Vakıfbank'tan 40 milyar TL'lik yeni kredi pa...Vakıfbank, başta imalatçı ve ihracatçı firmalar olma...
Döner skandalına açıklama geldi: 'Bu bize sa...Sosyal medyada yayılan ve büyük tepkilere neden olan...
Bursa'da hayran bırakan görüntüler! Doğa tut...Uludağ'ın güney yamaçlarındaki Keles'e bağlı Gököz G...
Emekli sandığı zam farkı bugün yatıyorBakan Zehra Zümrüt Selçuk, "Emekli Sandığı kapsamınd...
Çin'de şüpheli vaka paniği! İki hastane kara...Global Times gazetesinde yer alan haberde, Çin'in Şa...
Bursa'da yüzde 67 su tasarrufu sağlayacak ap...Nilüfer Belediyesi, su tasarrufu için 46 bin adet mu...
SPK'dan 15 kişi hakkında suç duyurusuBorsa İstanbul'da işlem gören Marka Yatırım Holding'...