Hava Durumu

Estonya Başbakanı'ndan şaka gibi açıklama: Ülkemize 10 mülteci almaya hazırız

Taliban'ın Afganistan'daki yönetimi kontrol altına almasının ardından on binlerce insan ülkeden kaçmaya çalışıyor. Sığınmacılar konusunda ülkeler görüşmelerini sürdürürken en çok merak edilen ise Batılı ülkelerin alacağı mülteci sayısı oldu. Estonya'dan ise ilginç bir açıklama geldi. Başbakan Kaja Kallas'ın 30 mülteci alabileceklerini söylemesi sosyal medyada adeta alay konusu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2021 14:54
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2021 14:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Estonya Başbakanı'ndan şaka gibi açıklama: Ülkemize 10 mülteci almaya hazırız

Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesiyle birlikte başlayan kaos büyürken ülkeden kaçmaya çalışan Afgan vatandaşlarının durumu ise adeta yürekleri dağlıyor. Norveç Küresel Analizler Merkezi (RHIPTO) tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletlere (BM) sunulan bir rapora göre Taliban, ABD ve NATO ile çalışanların izini sürerek tek tek evlerine gidiyor. Tehlikedeki kişilerin batılı ülkeler tarafından görmezden gelinmesi ise dünya çapında tepkiye yol açıyor.

Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesiyle birlikte ülkeden ayrılmak isteyen Afganların Kabil Havaalanı'nda yaşadıkları dram günlerdir dünya basınının manşetlerinden inmedi.

NATO tarafından bugün yapılan açıklamada Taliban'ın Kabil'e girişi ve ülke yönetimini ele geçirme açıklamasıyla birlikte başkentten tahliye edilenlerin sayısı 18 bini aştı.

Çeşitli batılı ülkeler tarafından yollanan tahliye uçaklarına binebilen şanslı Afganların yanı sıra ülkede hali hazırda çok sayıda kişi evlerinde ya da başka güvenli yerlerde saklanarak kaçma planı yapmaya ve bu konuda yardım beklemeye devam ediyor.

BM'ye sunulan rapora göre 'Taliban, Afganistan'da insan avına başladı'. Örgüt arayıp bulamadığı kişilerin ailelerini de tehdit ediyor. Taliban özellikle Afganistan hükümeti, ABD veya NATO için çalışmış kişilere yönelik "insan avı" başlattı. Raporda, Taliban savaşçılarının ülkenin bazı bölgelerinde kapı kapı gezerek bu kişileri aradığı, bulamadıkları takdirde de ailelerini tehdit ettiği aktarıldı.

Hal böyle olunca en çok bu görevlerde bulunmuş ve öldürülmekten korkan Afganlar batının kendilerine en çok ihtiyaçları olduğu anda yardım etmemesini dünyaya haykırarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Afganistan'dan tahliye edilen Avustralyalılar ve Afganlar Avustralya'ya ulaştı. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: "Kabil'den tahliyelerde havalimanı ötesine geçecek kaynağımız yok" açıklaması yaptı.

Price, günlük basın brifinginde, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndan şimdiye kadar 7 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Şu an havalimanında işlemleri tamamlanan 6 bin kişinin olduğunu dile getiren Price, bu kişilerin de kısa sürede uçaklara bineceğini ve tahliye edileceğini belirtti.

Başta NATO, ABD ve İngiltere olmak üzere batılı güçlerin Afganları kaderlerine terk etmesi, kendileri için çalışan elçilik görevlisi ya da tercümanları uçaklara almadan gitmesi büyük öfke yaratıyor. Ancak en büyük tepkiyi çekenlerin başında Estonya Başbakanı Kaja Kallas geliyor.

Kaja Kallas, yaptığı açıklamada sadece 30 Afgan mülteciyi kabul edeceklerini, bunlarında NATO, Avrupa Birliği ve Estonya'ya yardım etmiş kişiler arasından seçileceğini açıkladı. İlk olarak 10 kişiyi alacaklarını açıklayan Başbakan Kaja Kallas, gelen tepkilerin ardından bu sayıyı 30'a çıkardı.

Ancak başbakanının bu sözleri başta Twitter olmak üzere tüm sosyal medya platformlarında yayılınca büyük bir öfkeye yol açtı ve sosyal medya kullanıcıları Kallas'a yönelik kızgın paylaşımlar yaptı.

Kaja Kallasgeçtiğimiz günlerde Merkel'in basın toplantısına da katılmıştı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Afganistan'da Almanya için çalışan yerel personel için ellerinden geleni yapmak istediklerini söyledi.

Merkel, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında, "Şu anda son derece zor olan imkanlar çerçevesinde ülkemize yardımcı olan insanları unutmamak adına elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz." dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.