Hava Durumu

Evcil hayvanınızı virüse karşı nasıl koruyabilirsiniz? İşte yanıtı

Kedileri ve köpekleri virüs kapmaktan nasıl koruyabiliriz? Kedi ve köpeklerin virüse karşı sağlıklı kalabilmesi için hangi önlemleri alabiliriz?

Haber Giriş Tarihi: 10.04.2020 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.04.2020 14:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Evcil hayvanınızı virüse karşı nasıl koruyabilirsiniz? İşte yanıtı

Birçok hayvansever şu günlerde kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlarını virüsten nasıl koruyabileceğini düşünüyor. Kedi ve köpekleri virüsten korumak şu aşamada hepimiz için daha büyük bir önem arz ediyor. Bu sebeple bu yazımızda kedi ve köpekleri coronarivüs başta olmak üzere tüm virüslerden nasıl koruyabileceğimize değineceğiz. Öncelikle belirtmek isteriz ki kedi ve köpeklerin yeni tip coronavirüsten enfekte olmaları şu aşamada beklenmiyor. Bu konuyla ilgili detaylı bir araştırmayı şu yazımızda kaleme almıştık. Dolayısıyla sevimli dostlarımızın bizim sağlığımız için bir tehlike arz etmiyor. Fakat virüsler sürekli mutasyona uğradığından ve coronavirüs haricinde birçok tehlikeli virüs de ortalıkta kol gezdiğinden dolayı kontrolü elde tutmakta fayda var.

Kedi ve Köpek Virüsten Nasıl Korunur?

Kendi sağlığımız kadar evcil hayvanlarımızın sağlığı da bizim için çok önemli. Can dostlarımızın bizimle beraber sağlıklı uzun bir ömür sürmelerini istiyorsak bakımlarına, kendi öz bakımımız kadar dikkat etmemiz gereklidir. "Kedi ve köpek virüsten nasıl korunur?" sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Hayvan bakımını üstlenen her bilinçli insan gibi bazı önemli noktalara dikkat ettiğimizde bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebiliriz. Kedi ve köpekleri virüsten korumak için neler yapmamız gerektiğini iki ana başlıkta inceleyeceğiz. Bunlardan biri temizlik önlemleri diğeri ise beslenme önlemleri olacak.

Kedi ve köpekleri virüsten koruyacak temizlik önlemleri

Evcil hayvanlarınızı bu virüs ortamında kesinlikle kalabalık ve temiz olmayan ortamlara çıkarmamalısınız. Köpekleri sabaha karşı ya da gece saatlerinde kimsenin sokaklarda olmayacağı saatlerde gezdirmek en doğru seçim olacaktır. Hayvanların eve virüs taşıması çok düşük bir olasılıktır fakat yine de eve döndüğünüzde onların cildine uygun, pet temizlik ürünleriyle patilerini ve yüzünü dezenfekte etmeniz hem hayvanın hem de sizin sağlığınız için önemlidir. Bunları yapamıyorsanız mutlaka hayvanlar için üretilen dezenfekte spreyler iler vücudunu temizlemenizde fayda var.

Evcil hayvanlarımızla birlikte çıktığımız doğa yürüyüşleri esnasında köpeğin temas ettiği noktalara iki kat dikkat etmemizde fayda bulunmaktadır. Köpeğimizin kesinlikle çöp, su birikintisi, yemek kalıntısı gibi yabancı maddelere temas etmemesini sağlamalıyız. Bütün dikkatimize rağmen yürüyüş sonrasında evcil hayvanlarımızın tırnaklarında yabancı madde ve kirler birikebilir. Dışarıdan eve geldiğimizde tırnak fırçasıyla tırnak temizliğinin yapılması gereklidir. Maalesef mikroplar gizli yerleri çok sevdiği için tırnak aralarının dezenfekte edilmesi çok önemlidir. Ayrıca bu dönemde evcil hayvanınızın tırnaklarının gerekli kısalıkta olmasına özen göstermeniz sağlığı için diğer önemli hususlardan biridir.

Evcil hayvanlarımız için kullandığımız tasma, kıyafet, aksesuar, fırça, tarak ve tüm diğer özel eşyalarını sık sık yıkayarak dezenfekte etmeniz gerekir. Aynı zamanda bu tür sık kullanılan eşyaların belirli aralıklarla eskilerini atarak yenilerini almanız evcil hayvanınızın sağlığını korumada önemli bir alışkanlık olacaktır.

Kedi ve köpekleri virüsten korumak için oyuncak ve yuvalarını sık sık temizlenip dezenfekte edilmesi hem sağlıkları hem de onların huzurla vakit geçirmelerini sağlayacaktır.

Evcil hayvanınızın dışarıda bulunduğu vakitlerde diğer evcil ya da sokakta yaşayan hayvanlarla çok fazla yakın temasta bulunmamasına özen göstermelisiniz. Evcil hayvanınıza diğer dostlarından hastalık ya da virüs bulaşmaması açısından bu konuya dikkat etmeniz onun sağlığı için koruyucu bir önlem olacaktır.

Belirtilmesi gereken diğer bir husus ise evcil hayvanlarınızı düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirmeniz.

Kedi ve köpekleri virüsten koruyacak beslenme önlemleri

Kedi ve köpeklerin bağışıklık sistemini kuvvetli tutabilmek de virüse karşı savaşta önemli bir husustur. Virüs tehlikesinin yaşandığı dönemlerde beslenmelerine iki kat dikkat etmek ve gerekli vitamin takviyelerini yapabilmek çok önemlidir. Bu dönemlerde kedi ya da köpeğimizin beslenme listesinde tüm vitaminlerin yeterli oranda alındığına emin olmak ilk görevimiz sayılabilir.

Kedi ve köpekleri virüsten korumak için en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan biri ise temiz ve yeterli derecede su tükettiklerinden emin olmak. Sevimli dostumuzun suyunu sık sık değiştirmeyi ve yaşadığı alanı temiz tutmayı ihmal etmeyelim.

Son olarak da söylenmiş güzel bir sözle bitirelim.  'İnsan olabilmenin yolu; yaratılmış her şeye sevgi ve merhamet duyabilmektir.' En iyi dostlarımızı hiçbir koşulda ve tehlikede asla ve asla yalnız bırakmayalım. Ayrıca kuşların sağlığı için neler yapabileceğimiz ise başka bir yazımızın konusu olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.