Hava Durumu

Everest Yayınları, yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarını ayırdı

Everest Yayınları, yazar Hasan Ali Toptaş'la yollarını ayırdığını açıkladı: Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2020 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2020 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Everest Yayınları, yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarını ayırdı

Everest Yayınları, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamayla, tacizleri ifşa edilen yazar Hasan Ali Toptaş'la yayın ilişkisini sonlandırdığını duyurdu. Her türlü tacizin karşısında olduğunu belirten yayınevinin açıklamasında, "Kamuoyuna, Yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarımızı ayırmış bulunuyoruz. Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz. Saygılarımızla" ifadelerine yer verildi. 

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI: KADINLARIN FARKINDALIĞI VE GÜCÜ HER ALANDA YOL AÇICI OLACAKTIR

Türkiye Yazarlar Sendikası da bir açıklama yayınladı.

 Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Hayatın her alanında olduğu gibi edebiyat ortamında da taciz son derece sık işlenen bir suç ve her yerde olduğu gibi edebiyatta da tacize daha çok kadınlar maruz kalıyor. Edebiyat söz konusu olduğunda, nitelikli bir okuryazarlığın tesis edilmesi ve zengin bir edebi deneyim aracılığıyla kişinin olgunlaşacağı, etiğe uygun düşünme-davranma yolları geliştireceği, özgürlük ve eşitlik için çabalayacağı gibi evrensel ve yerleşik inançları da sarsıyor taciz, sanat ve estetik üretiminin anlamını zedeliyor. Yazma eylemi; başka yazarlara/şairlere entelektüel paylaşım içinde olma, dergi, yayınevi ve editörlerle iletişimi hukuka uygunluk, maddi haklar ve saygınlık çerçevesinde sürdürme, edebiyatçıların kullanması için oluşturulmuş kültürel ve sosyal mekanlardan istenildiği takdirde eşitçe faydalanma, baskı, şiddet ve aşağılanmaya maruz kalmadan edebiyat etkinliklerinde yer alma gibi standartlara gereksiniyor. Edebiyatın bütün bu süreç ve ortamlarında tacizin farklı biçimlerde gerçekleştiğine tanık oluyoruz. Cinsel taciz, iktidar rolüne girerek baskı uygulama, rahatsız etme, telif ve benzeri haklarını ihlâl etme, kasıtlı biçimde kötü ve değersiz hissettirme, sosyal ilişkilerde ya da sosyal medyada aşağılama ve karalama girişimlerinde bulunma... Yazarlık, şairlik, editörlük gibi sıfatları kullanarak kadınlara ve erkeklere cinsel içerikli, bedensel ve sözlü saldırı içeren, şiddet, tehdit, sistematik aşağılama gibi yollarla rahatsızlık veren her türlü davranışın taciz olduğunu, suç oluşturduğunu vurguluyor, edebiyatçıları bu konuda örgütlenmeye çağırıyoruz. Türkiye Yazarlar Sendikası, tacize maruz kalmış yazarlara avukat sağlar, maddi ve manevi destek verir. Taciz, tecavüz suçlarıyla mücadele konusunda, ödül jürilerinin ödül yönetmenliklerinde ve yayınevlerinin telif sözleşmelerinde bu konuyla ilgili bir maddeye yer vermelerinin etkili ve gerekli bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Kadınların farkındalığı, gücü ve örgütlü davranışları her alanda yol açıcı olacaktır."

Toptaş'tan taciz özrü

Yazar Hasan Ali Toptaş, sosyal medyada kadın kullanıcıların kendisinin tacizine uğradıklarını iddia etmelerinin ardından bir açıklama yaptı.

Kendisine yönelik iddialarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Toptaş, "İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

'Failliğin ne olduğunun bugün kadınlardan öğrenildiğini' dile getiren Toptaş, "Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum" dedi.

Dün sosyal medyada bir kadın kullanıcının Hasan Ali Toptaş'ın tacizine maruz kaldığını açıklamasının ardından, benzer iddialar başka kadınlar tarafından da dile getirilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.