Hava Durumu

'FETÖ ile mücadele konusunda fikri alışveriş yapıldı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile FETÖ ile mücadele konusunda fikir alışveriş yaptıklarını belirterek, "Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk ve ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2018 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2018 17:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'FETÖ ile mücadele konusunda fikri alışveriş yapıldı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, baş başa görüşmeleri ve katıldıkları Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Sayın Cumhurbaşkanı, değerli Aksakalım" diyerek, başlayan Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan arasındaki YDSK Toplantısı'nın üçüncüsü vesilesiyle bir araya geldikleri Nazarbayev ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

"Türk dünyasının Aksakalı'na bir kez daha sizlerin huzurunda hoş geldiniz diyorum." ifadesini kullanan Erdoğan YSDK'nın ikincisinin 2015'te Kazakistan'da düzenlendiğini anımsattı.

Erdoğan, Nazarbayev ile Kırgızistan'daki Türk Konseyi 6. Zirvesi dolayısıyla 3 Eylül'de bir araya geldiklerini hatırlatarak, bugün gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinde ikili gündemlerindeki tüm konuları samimi şekilde değerlendirme imkanı bulduklarını kaydetti.

Son derece kapsamlı ve verimli istişareler yaptıklarını aktaran Erdoğan, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında 5 belgenin de akdedildiğini bildirdi.

"FETÖ ile mücadele konusunda fikri alışveriş yaptık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara'da toplanan Türkiye-Kazakistan Yatırım Forumu kapsamında toplam portföyü 2 milyar dolara yaklaşan 20'den fazla belgenin, iki ülkenin ilgili kurumları ve özel sektör firmaları arasında imzalandığını vurguladı.

"Görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda bir fikri alışverişi yaptık." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk ve ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bugün ayrıca ekonomi, ticaret, savunma, kültür ve eğitim başta olmak üzere ikili gündemimizde yer alan diğer meseleleri de tüm vecheleriyle ele alma fırsatımız oldu."

İki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel düzeye ulaşması için önümüzdeki dönemde çabaların daha da yoğunlaştıracağına işaret eden Erdoğan, "Kazakistan ile ikili iş birliğimizin yanında, Türk Konseyi'nin çalışmalarına da katkıda bulunma hususunda mutabakatımızı bir kez daha teyit ettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ata yurdu Kazakistan'dan gelerek kendilerini şereflendiren Nazarbayev ve heyetine şahsı ve heyeti adına şükranlarını ifade ederek, "Derin ve köklü geçmişimizden güç alan Türkiye-Kazakistan ilişkilerini geleceğe daha da güçlenerek taşıyacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

Türkiye siyasetini destekliyoruz

Nazarbayev, ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydederek, "Uluslararası arenada Kazakistan, Türkiye siyasetini destekliyor." dedi.

Bölgesel ve küresel konularda Türkiye ve Kazakistan'ın aynı görüşlere sahip olduğunu vurgulayan Nazarbayev, "Ortak tarih ve manevi zenginliklerimize dayanan iş birliğimiz devam etmekte." şeklinde konuştu.

Nazarbayev, Stratejik İşbirliği Konseyi Üçüncü Oturumunda iki taraflı etkinliklerin değerlendirildiğini belirterek, "Bunun sonuçları olarak iki ülke arasındaki iş birliği artacak diye inanıyorum. Kazak-Türk siyasi diyaloğu da gelişmekte. Bu anlamda farklı ziyaretler yaparak daha sık görüşmemiz gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev, "Uluslararası problemlerle ilgili Astana ile Ankara birbiriyle açık fikir teatisinde bulunabiliyor." ifadesini kullandı.

Kırgızistan'da gerçekleştirilen Türk Konseyi Zirvesi'nde birçok konunun değerlendirildiğini kaydeden Nazarbayev, "Şu anda Türk dili konuşan ülkeler kendi içindeki meseleleri çözerek bizimle beraber çalışmaya hazır olmaları, bizler için memnuniyet verici." ifadelerini kullandı.

"Bizim başlıca amacımız iki ülke arasındaki iş birliğini genişletmek." diyen Nazarbayev, ticari, ekonomik ve yatırım konularında görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

İki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı

Ortak basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Nazarbayev'in huzurunda iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni yapıldı.

Buna göre iki ülke hükümetleri arasında "Askeri İş Birliği Anlaşması" ve "Askeri Alanda Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunması Anlaşması" Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kazakistan Savunma Bakanı Nurlan Ermekbayev tarafından imzalandı.

"Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2018-2020 Eylem Planı"na ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Zhenis Kassymbek imza koydu.

İki ülke hükümetleri arasındaki "Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma" Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arystanbek Mukmahemidiuly tarafından imza altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kazakistan Tarım Bakanlığı Arasında "Tarımsal İş Birliği Mutabakat Zaptı"nı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ile Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Yerlan Nysanbayev imzaladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.