Hava Durumu

Flaş gelişme! ABD ile Türkiye karşılıklı olarak yaptırımları kaldırdı...

ABD Hazine Bakanlığı, rahip Brunson krizi sırasında Trump'ın Türkiye'nin İçişleri ve Adalet Bakanlarına getirdiği yaptırımları kaldırdığını duyurdu. Türkiye de mütekabiliyet çerçevesinde ABD Adalet Bakanı ile İç Güvenlik Bakanı'na getirdiği yaptırımları kaldırdı.

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2018 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2018 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Flaş gelişme! ABD ile Türkiye karşılıklı olarak yaptırımları kaldırdı...

Türkiye'nin rahip Andrew Brunson'ı serbest bırakması sonrası ABD de adım attı.

ABD Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptırım listesinden çıkarıldığını açıkladı.

Türkiye'de karşılık olarak ABD Adalet ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırım kararını kaldırdı.

Türkiye ile ABD'nin karşılıklı yaptırımları kaldırması kararıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı'nın 1 Ağustos 2018 tarihinde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararına, diplomatik teamüllerin esasını oluşturan mütekabiliyet ilkesinin gereği olarak aynıyla mukabele etmiştik. ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen ile ilgili olarak yaptırım uygulanması kararı almıştık.

ABD Hazine Bakanlığı'nın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül'e yönelik yaptırım kararını kaldırmasına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen'e uygulanan;

Türkiye'ye giriş yasağı,

Ülkemizdeki malvarlıklarının bloke edilmesi ve

Ülkemizdeki gerçek ve tüzel kişilerin adı geçenlerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesinin ve ticari ilişkide bulunması yasağı kaldırılmıştır."

SOYLU VE GÜL'E YAPTIRIM KARARI ALINMIŞTI

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla Amerikalı din adamı Pastör Andrew Brunson'ın tutukluğunda kilit rol oynadıklarını gerekçe göstererek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu yaptırım listesine koymuştu. 

ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Soylu ve Gül, Brunson'ın gözaltına alınması ve tutuklanmasının organize edilmesinin sorumluları olarak tanımlanmıştı.

MAGNITSKY YASASI NEDİR? 

2016 tarihli Küresel Magnitsky Yasası, ABD hükümetinin dünyada yolsuzluk ya da insan hakları ihlallerine karıştığı gerekçesiyle bireylere, şirketlere ya da diğer kurumlara yaptırım uygulamasına olanak tanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.