Hava Durumu

Fransız devinin on bini aşkın kişiyi işten çıkarma kararı Bursa'yı etkileyecek mi?

Oyak Renault'ta yetkili olan Türk Metal Sendikası'nın Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, firma genel merkezinin duyurduğu 15 bin çalışanı işten çıkarma kararına ilişkin açıklama yaptı: "Bizi etkilemez!"

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2020 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2020 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Fransız devinin on bini aşkın kişiyi işten çıkarma kararı Bursa'yı etkileyecek mi?

N. Nuri YAVUZ

Dünya genelinde 40 üretim tesisinde 180 binden fazla çalışanı bulunan Groupe Renault, geçen hafta açıkladığı tasarruf tedbirleri kapsamında Fransa'da 4 bin 600, diğer ülkelerdeki tesislerde ise toplam 10 bin çalışanı çıkaracağını duyurdu. Kamuoyunda geniş yankı bulan kararın, dev otomotiv grubunun Bursa'daki tesisi Oyak Renault'a ne ölçüde yansıyacağını, 5 bin 500 emekçinin çalıştığı fabrikada örgütlü olan Türk Metal Sendikası'nın Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik'e sorduk.

Görüşme olmadı

Gündeme önce bir iddia olarak düşen, sonra da Groupe Renault'tan yapılan açıklamayla kesinleşen 15 bin işçi çıkarma kararına yönelik Bursa'da henüz kendileriyle herhangi bir görüşme yapılmadığını açıklayan Başkan Nizamettin Bilik, "Emek kesimini temsilen tarafımıza söz konusu karara yönelik şuana kadar herhangi bir bildirilme yapılmadı ve kararla ilgili görüşme talebi olmadı" dedi.

En seçkin fabrika

Fabrikada 5 bin 500 mavi yakalı çalışan bulunduğunu hatırlatan Başkan Nizamettin Bilik, "Bursa Oyak Renault fabrikası, grubun dünya genelinde en seçkin ve önde olan tesislerinin başında geliyor. Bu başarıda çalışan arkadaşlarımızın da büyük bir payı var. Bugüne kadar yaşanan krizlerin hiçbirinde işletmede çalışanları çıkarmaya yönelik bir tedbir ve tasarruf uygulanmadı. Bugün de bu kararın Bursa'yı ve emekçiler olarak bizi etkilemeyeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Üretim sürüyor

Türkiye'de 10 Mart'ta orta çıkan ilk vaka sonrası hızla yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla 26 Mart'ta kademeli olarak üretime ara veren Oyak Renault'un 27 Nisan'da şalteri yeniden kaldırdığını anımsatan Başkan Bilik, "Emekçi arkadaşlarımız iş başı yaptı. Fabrikada üretim, herhangi bir aksama olmaksızın sürüyor. Tedarik sürecinde kesinti yok. Öte yandan salgın dolayısıyla tesislerde tüm tedbirler alındı. Virüsün olası yayılmasını önleyecek tüm kurallar uygulanıyor. Diğer birçok fabrikanın aksine bizde çalışanlara günde 4 maske dağıtılıyor. Emekçi arkadaşlarım da kurallara riayet ederek azami özeni gösteriyor. Şuana kadar da yoğun bir iş gücünün bulunduğu tesiste hiçbir vakaya rastlanmadı" diye konuştu.

Hak kaybı yaşanmadı

Salgın dolayısıyla ülkedeki birçok fabrika gibi Oyak Renault'ta da 'kısa çalışma ödeneği'nden yararlanıldığını belirten Bilik, bu süreçte istihdam kaybı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin şunları söyledi: "Bu ödenekten faydalanmak için gerekli koşulları sağlayan ya da sağlamayan emekçi arkadaşlarımızın hak kaybı yaşamaması için firmayla görüşmeler gerçekleştirdik. Özellikle ödenekten yararlanma koşullarına haiz olmayan çalışanlar için ısrarcı olduk ve her emekçi mart ayında ne aldıysa nisan ayında da aynı parayı, yani normal maaşını aldı. İşten çıkarma gibi bir süreç yaşanmadı."

3 YILLIK PROGRAM

Groupe Renault, üç yıl içerisinde 2 milyar avrodan fazla tasarruf sağlamayı ve yeni bir rekabetçi yapının temellerini atmayı hedefleyen dönüşüm programını kamuoyuna açıkladı. Buna göre Üç yıla yayılacak proje kapsamında, Fransa'da 4 bin 600, dünyanın geri kalanında da 10 binden fazla pozisyon daha azaltılacak. İş gücünü yeniden yapılandırma projesi, yeniden eğitim kurum içi görev değişiklikleri ve gönüllü ayrılma üzerine kurulu olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.