Hava Durumu

Gizli tehlike meme kanseri

Özel Esentepe Hastanesi Meme Kliniği Bölümü'nden Op. Dr. Adil Aydemir, ailesinde meme kanseri olanların risk grubunda olduğunun uyarısını verdi. Dr. Aydemir, erken teşhis için neler yapılabileceği konusunda da kadınlara tavsiyelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2020 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2020 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Gizli tehlike meme kanseri

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, zamanında teşhis ve doğru tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabiliyor.

Özel Esentepe Hastanesi Meme Kliniği Bölümü'nden Op. Dr. Adil Aydemir, "Meme kanseri özellikle kadınlarda görülen, meme hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ve büyümesiyle gelişen bir kanser türüdür" diyerek, yaş ilerledikçe riskin arttığına da vurgu yaptı.

Hastalığın daha çok 40'lı yaşlardan sonra ortaya çıktığını belirten Op. Dr. Adil Aydemir, birçok kadının meme kanserini gözden kaçırabildiğini ifade ederek, "Aslında hastalık başladığında bazı belirtileri oluyor. Ancak dikkat edilmediği takdirde, maalesef olumsuz sonuçlar doğuruyor. Ailesinde meme kanseri olanlar risk grubunda. Diğer kadınlara göre bu kategoriye giren kadınlarda risk oranı, iki ya da üç kat daha fazla olmakta. Bu kişiler kontrollerini daha sık yaptırmalı" diye belirtti.

Erken teşhisin önemi

Alkol tüketimi, obezite, fiziksel aktivite eksikliği gibi etkenlerin de meme kanserinde payının büyük olduğunu belirten Op. Dr. Adil Aydemir, "Erken teşhis ve gelişen teknolojiyle birçok kadın artık meme kanserini yenebiliyor" dedi.

Düzenli mamografi şart!

Op. Dr. Adil Aydemir, erken teşhis için rutin kontrollerin aksatılmamasını gerektiğini vurgulayarak, her kadının 20 yaşından sonra her ay adet dönemi sonrası, kendi kendine el ile muayene yapması gerektiğini söyledi.

Tarama amaçlı yapılan mamografi sayesinde erken teşhise ulaşabileceğini belirten Op. Dr. Adil Aydemir, bu sayede erken müdahale ile hastanın tedavi şansının arttığını, risk faktörü olmasa dahi önlem amaçlı, kadınların 40 yaşından sonra düzenli mamografi çektirmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, her 9 kadından birinin meme kanseri olduğunu belirten istatiksel veri sonuçlarına göre Türkiye'de 100 binden fazla, dünyada ise 2 milyondan fazla kişinin, meme kanseri olduğu görülmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.