Hava Durumu

Gönüller Kamu-Sen'de

Türkiye Kamu-Sen'in 1992'den beri, 'Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız' sloganıyla mücadele verdiğini belirten Türk Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Mustafa Köse, "Şunu biliyoruz ki üyemiz olmasalar dahi kamu çalışanlarının duaları ve gönülleri bizlerle" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2017 09:46
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2017 09:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Gönüller Kamu-Sen'de

Turgay AKBULUT

Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi 18 Kasım'da 6'ncı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Tek adayla girilen kurulda, mevcut Başkan Mustafa Köse güven tazeledi. Yüksek lisansını da sendikal faaliyetler üstüne yapmış Başkan Köse, sendika yöneticiliği konusunda Bursa'da marka olmuş bir isim. Uzun yıllardır Türkiye Kamu-Sen çatısı altında, kendi deyimiyle 'Hakkı tutup kaldırma mücadelesi' veren Başka Köse ile geride bıraktıkları genel kurulu, çalışmalarını ve projelerini konuştuk.

Sayın Köse öncelikle genel kurulunuz hayırlı olsun. Yeni bir mücadele dönemi sizi bekliyor. Yeni dönemle ilgili ne demek istersiniz?

"Teşekkür ederim. Evet 6'ncı Olağan Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Bayrak, vatan, millet, Atatürk ve birlik temalı bir kongre gerçekleştirdik. Tüm üyelerimizi kapsayacak, kucaklayacak bir kongre olması için azami özen gösterdik. Öyle olduğunu da düşünüyorum. Tabii bu benim 5'inci dönemim oldu. Arkadaşlarımızın bize karşı bir teveccühü oldu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum."

5'inci dönemde olduğunuzu söylediniz ama hâlâ heyecanlı ve enerjik duruyorsunuz. Bunu nasıl başarıyorsunuz? Sendikacılık zor bir iştir. Yorulmadınız mı?

"Türkiye Kamu-Sen 1992'de kuruldu. Kuruluşta ortaya konan inanç ve felsefeye hâlâ ilk günkü gibi bağlıyım. Bu mücadele beni ilk günkü kadar heyecanlandırıyor. Bizim sloganımız 'Türkiye sevdamız, ekmek için kavgamız.' Şimdi insan Türkiye sevdasından yorulur mu? Ekmek kavgasından yorulur mu? Biz de yorulmadık. Türkiye sevdamızı ve ekmek kavgamızı sürdürmeye devam edeceğiz."

Peki Sayın Köse sendikacılık çalışmaları nasıl gidiyor? 15 Temmuz'un ardından sendikal faaliyetlerde birtakım problemler yaşandığı söyleniyor. Doğru mudur bu, sorun yaşıyor musunuz?

"Evet, 15 Temmuz'un ardından bazıları sorunlar ortaya çıktı. Öncelikle insanlar sendika üyesi olmaya korkuyor. Malumunuz bir sendikanın üyeleri 15 Temmuz'un ardından tutuklandı ya da kurumdan ihraç edildi. Bu insanlarda korkuya neden oldu. 'Acaba başıma bir iş gelir mi?' korkusu, insanları sendikalardan uzak durmaya itiyor. Tabii bunun yanında toplu görüşme masasında sözüm ona 'yetkili sendikanın' çalışanların hakkını aramak yerine, hükümetin emir eri gibi davranması da çalışanları sendikal faaliyetlere katılmaktan soğuttu."

Nasıl aşılacak bu sorunlar sizce?

"Türkiye'de gerçek manada bir sendikacılık ortamı oluşturulmalı. Bunun için de her sendikaya görevler düşmektedir. Öncelikle sendikaların menfaat değil hak örgütleri olduğu açıkça ortaya konmalı ve bunun gerekleri yerine getirilmelidir. Bireysel ya da dar kapsamlı çalışmalar yerine, tüm çalışanların haklarını gözetecek, onlara daha iyi şartlar sunacak, huzurlu emeklilik ortamı hazırlayacak hakların tesisi için el birliği ile çalışmak gerekli."

Sayın Köse şimdi biraz da kamuoyunda tartışılan konulara girmek istiyorum. Türkiye Kamu-Sen bir partinin sendikal organı mı? Daha da açık sormak gerekirse sendikanız MHP'nin kuruluşu mu?

"Türkiye Kamu-Sen bir siyasi parti olmadığı gibi bir siyasi partinin yan kuruluşu da değildir. Bizlerin içinde hemen hemen her yelpazeden insan var. Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi'nden örnek verecek olursak bizim içimizdeki sosyal demokrat arkadaşlar istedikleri anda mevcut yönetimi yıkabilecek güçtedir. Sayıları o kadar fazla yani. İçimizde MHP'li, CHP'li, AK Partili ve daha başka görüşten, inançtan arkadaşlarımız var. Al bayrağımızla, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ile bir problemi olmayan herkese kapımız da gönlümüz de sonuna kadar açık. Türkiye Kamu-Sen hepimizindir."

Sosyal demokrat arkadaşlarımızın sayısı çok fazla dediniz. Peki, siz daha milliyetçi bir ekolün temsilcisisiniz. Neden size karşı aday çıkarmıyorlar?

"Biz tüm arkadaşlarımızı herhangi bir ayrım gözetmeden seviyoruz. İnsanlara şucu, bucu diye yaklaşmıyoruz. Arkadaşlarımız da bize öyle bakmıyorlar. Biz görevimizi yerine getiriyoruz, tüm üyelerimize eşit şekilde yakınız. Tüm üyelerimizin hakkını aynı kararlılıkla arıyoruz. İnanın böyle olmasa, aynı görüşten olduğunuz insanlar bile sizi desteklemez. Siyaset ayrı bir şey, görev ayrı bir şey. Biz görevimizi her zaman en iyi şekilde yapmaya gayret ettik. Bunu gören tüm arkadaşlarımız da arkamızda durdu."

Türkiye Kamu-Sen'e karşı farklı kesimlerden de bir sempati mi var demek istiyorsunuz?

"Evet var. Bakın biz Türk Sağlık-Sen olarak gün içinde çok fazla kurumu ziyaret ediyoruz. Gittiğimiz her yerde bu ilgiyi, sempatiyi, sevgiyi görüyoruz. Başka sendikaların üyeleri olan arkadaşlarımızın da gönlü ve duası bizimledir. Çünkü bizim mücadelemizi görüyor insanlar. İşimizi yaparken kimseyi aldatmayız. Vaatlerle değil mücadelemizle varız biz. Türkiye Kamu-Sen olarak bizler mücadelemizi sürdürdükçe bizlere olan teveccüh ve ilgi de artıyor."

Sayın Köse, son dönemde AK Parti ve MHP arasında siyaseten yaşanan uzlaşının kamu atamalarını tek yönlü olmaktan çıkaracağı yönünde iddialar var. Bu konuda ne söylemek istersiniz, aslı var mı iddiaların?

"Son dönemde sağlık camiasında oluşan iklimi olumlu buluyoruz. Bu yeni iklim bizlere atamalarda, liyakatin ön plana çıkacağı, adam kayırmanın son bulacağı izlenimini veriyor. Genel görüntü ve beklenti bu yönde. Umarım bu beklenti gerçeğe dönüşür. Liyakate dayalı atamalarla Türkiye kazanır, Bursa kazanır, insanlarımız kazanır."

Peki, ben son olarak şunu sormak istiyorum; Türkiye Kamu-Sen içinde bir ayrışma var mı? Özellikle Kamu-Sen içindeki MHP ağırlıklı grup ile İYİ Partili grup arasında bir ayrışma olduğu öne sürülüyor. Doğru mudur bu iddialar?

"Bazı arkadaşlarımızla uyuşmayan yanlarımız var mutlaka. Ama bunlar siyaseten ortaya çıkmış anlaşmazlıklar değil. Zira Türkiye Kamu-Sen bir siyasi oluşum değil. Daha önce de dediğim gibi Türkiye Kamu-Sen çatısı çok geniş. Bu çatının altında vatanını sevmek koşulu ile her görüşten, partiden arkadaşımız var. Bu nedenle içimizdeki anlaşmazlıklar siyasete dayalı olmaz bizim. Yönetimsel, fikirsel zıtlıklarımız olabilir ancak bunlar da aile içi meselelerdir. Bunun dışındaki ayrışmaları kabul etmeyiz ve doğru bulmayız. Türkiye Kamu-Sen büyük bir ailedir ve bu ailenin her ferdi bizim için çok kıymetlidir. Tabii şunu da atlamamak gerekli ki biz yöneticiler, Türkiye Kamu-Sen var diye varız. Asıl önemli olan Türkiye Kamu-Sen'dir. Bu şuurla mücadele vermek asıl gayemiz olmalı."

Sayın Köse anlattıklarınız ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Son söz olarak; üyelerinize ve Bursalılara vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

"Ben de bu söyleşi için size teşekkür ederim. Şunu belirtmek isterim ki; Türkiye Kamu-Sen'in kuruluş ruhu ve felsefesi ile mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Belki her mücadele eden kazanamaz ama kazananlar sadece mücadele edenler içinden çıkar. Memurun daha insanca koşullarda yaşaması ve çalışması için, emekliliğini daha iyi koşullarda geçirebilmesi için Türkiye Kamu-Sen'in tüm paydaşları olarak mücadelemiz sürecektir. Biz seferle mükellefiz, zafer Allah'ındır. İlk sözümüz 'Yılmayacağız, Yıkılmayacağız, Başaracağız'dı, son sözümüz de budur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.