Hava Durumu

Güvenli tatil için siber önlem şart

Tatilin zehir olmaması için siber güvenlik önlemlerini de almak gerekiyor. Sahte rezervasyon sitelerinin ağına düşmemek için iyice araştırma yapın. Cihazlarınızın parolalarını güncelleyin. Veri yedeğinizi alın, konumunuzu da paylaşmayın.

Haber Giriş Tarihi: 07.07.2021 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.07.2021 10:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Güvenli tatil için siber önlem şart

Kovid-19 kısıtlamalarının esnemesi ve aşılamanın artmasıyla tatil hazırlıkları hız kazandı. Ancak sahte tatil siteleri ve villa dolandırıcılığı mağduru olmamak ve siber güvenlik tuzağına düşmemek için dikkat edilmesi gerekenler var.

Güncelleme yapın

Laykon Bilişim Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, cihazlarını ve kişisel verilerini korumayı ihmal eden kullanıcıların, kişisel hesaplarına erişimini kaybedebileceği ve tatil keyfini yarıda kesmek zorunda kalabileceğini söyledi. Akkoyunlu, "Tüm çevrimiçi hesapların parolalarını güncelleyin. Çift faktörlü koruma kullanın. Benzer olmayan güçlü parolalar seçin. Akıllı telefona, tablete veya dizüstü bilgisayara gelen güvenlik güncellemelerini mutlaka yapın" dedi.

Akkoyunlu, şunlara dikkat edilmesini önerdi: "Otelden ayrıldığınız zamanlarda veri hırsızlığını önlemek ve cihazlarınızı korumak için harici sabit diskler, dizüstü bilgisayarlar ve USB bellekler gibi cihazları kasa gibi güvenli yerlere bırakın. Cihazın gözetimsiz bırakılması veya kaybolması durumunda verilerinizi korumak için tüm mobil cihazlarınızdaki şifreleri ve pin'leri etkinleştirin. Hırsızlık veya cihazın güvenliğinin ihlal edilmesi gibi olasılıklara karşı verilerinizi her zaman yedekleyin. Restoranlarda, havaalanlarında, kafelerde veya otellerde halka açık ücretsiz Wi-Fi'lere bağlanmaktan kaçının. Ayrıca, parolalı ağları seçin ve çevrimiçi etkinliğin gizlice takip edilmesini önlemek için bir VPN kullanmayı unutmayın. Siber saldırganların herkese açık olarak cihazınıza bağlanmasını önlemek için cihazınızdaki otomatik bluetooth bağlantısını devre dışı bırakın. Kişisel olarak paylaştığınız bilgiler saldırganlar tarafından arkadaşlarınızı ve ailenizi dolandırmak için kullanılabilir. Bu nedenle aktiviteleriniz ve konumunuz hakkında sosyal medya platformlarında paylaşım yaparken çok dikkatli olun. Konumunuzu bildiren verilerin bulunduğu fotoğrafları sosyal medyaya yükleyerek kasıtlı veya kazayla bulunduğunuz yeri ilan etmemeye dikkat edin."

Fatura şoku yaşamayın

Sınıra yakın yerlerde tatile çıkanlar fatura şoku yaşamamak için dikkatli olmalı. Ege, Akdeniz, Trakya, Doğu Anadolu gibi sınır bölgelerde tatil yapanların cep telefonlarının diğer ülke operatörlerine geçtiğini fark etmemeleri fatura sürprizi yaşamalarına neden olabiliyor. Bu durumda operatörlerin de abonelere uyarı mesajı gönderme zorunluluğu var. Ancak siz yine de sınır ve kıyı bölgelerinde telefondan operatör seçimini otomatik yerine manuel olarak yapın.

Sahte rezervasyon siteleri arttı

Tatile çıkacak on binlerce kişi internet üzerinden rezervasyon yaptırırken, sahte rezervasyon sitelerine de dikkat etmek gerekiyor. Tüketici Birliği Federasyonu Başkan Yardımcısı Nihat Altay, sosyal medya üzerinden, bazı internet sitelerinden, 0800'lü hatlardan cazip ve ucuz paylaşımlar yapılarak vatandaşların tuzağa düşürüldüğüne dikkat çekerek, şu uyarılarda bulundu: "Bir ücret göndermeden önce sitenin TÜRSAB üyesi olup olmadığına bakın. TÜRSAB'ı arayarak ilanın doğruluğunu teyit edin. İlan veren siteyi ve site hakkında şikayetleri internetten arattırın. Oteli arayarak böyle bir tur şirketiyle anlaşmasının olup olmadığını sorun. Her zaman isim yapmış, güvenilir sitelerden rezervasyon yaptırın. Ayrıca hiçbir koşulu yerine getirmeyen tesisler için '5 yıldızlı konaklama' diye yanlış bilgi verenlere de dikkat etmek gerekiyor. Bu kişiler dolandırıcı değil ancak verilen bilgiler otel veya tesis hizmetleri ile aynı olmadığı için tatil kabusa dönüşüyor."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.