Hava Durumu

Haçlı ittifakı iş başında! Almanya da katıldı

Doğu Akdeniz ve Ege'de, Türkiye'ye karşı oluşturulan Haçlı İttifakı'na Yunanistan, Fransa, İsrail ve ABD'den sonra Almanya da katıldı. Mısır ve BAE gibi sözde Müslüman ülkeler ise denizlerdeki güç mücadelesinde Haçlılara destek veriyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2020 09:32
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2020 09:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Haçlı ittifakı iş başında! Almanya da katıldı

(Analiz haber)

Türkiye'nin, enerjide dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için başlattığı çalışmalar hem Batılı ülkeleri hem de bazı Müslüman devletleri rahatsız etti. Ankara'nın, Ege ve Doğu Akdeniz'de yürüttüğü doğalgaz ve petrol arama faaliyetlerini durdurmak isteyen ülkeler, Yunanistan'ın arkasında sıraya dizildi.

MISIR'LA ANLAŞMA

Türk donanmasının karşısına çıkmaya gücü ve cesareti yetmeyen Atina, Mısır ile 'münhasır ekonomik bölge' anlaşması yaptı. Bu anlaşma ile Türkiye'yi karaya hapsedeceğini düşünen Yunanistan umduğunu bulamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu anlaşmayı tanımadıklarını açıkladı.

FRANSA DEVREDE

Türkiye karşısında Mısır'ın desteği yeterli olmayınca ne yapacağını şaşıran komşu ülke, Batı'dan yardım istedi. Atina'ya ilk destek tescilli Türk düşmanı Fransa'dan geldi. Bölgeye savaş gemisi gönderen ve Yunanistan'la ortak tatbikat yapan Fransa'nın sahte kabadayılığı Türkiye'ye işlemedi.

ANKARA'DAN REST

Ege ve Akdeniz' de köşeye sıkışan Yunan'a destek için ABD de devreye girdi. İki ülke ortak tatbikat düzenledi. Türkiye, ABD desteğinin kendisini korkutmadığını göstermek için aynı bölgede tatbikat düzenleyip daha önce açıkladığı NAVTEX süresini uzatarak iki ülkeye de rest çekti.

YUNAN'A TAM DESTEK

Yunanistan'a son destek ise Almanya'dan geldi. Ankara-Atina geriliminin başında 'arabulucu' taklidi yapan Berlin, Türkiye hakkından vazgeçmeyeceğini gösterince Atina'dan yana taraf oldu. Almanya Başbakanı Merkel dün, "Tüm AB üyeleri Yunanistan'ı desteklemekle yükümlüdür" diye konuştu.

İŞLERİ GÜÇLERİ TÜRKİYE

AB Dışişleri Bakanları toplantısında Belarus'a yaptırım kararını Türkiye'ye yaptırım kararıyla birlikte dayatan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, istediğini alamadı. Almanya Başbakanı Merkel ise AB olarak Yunanistan'a hakları konusunda destek vermek zorunda olduklarını kaydetti.

AB Dışişleri Bakanları Konseyi, iki günlük toplantı için önceki gün Berlin'de bir araya geldi. Bakanların açıklamalarına atıfta bulunan Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Litvanya, Letonya ve Estonya'dan oluşan Baltık ülkeleri seçim kampanyası sırasında yapıldığı öne sürülen ihlaller ve göstericilere yönelik eylemler nedeniyle kişisel yaptırım uygulanmasının yeterli olmayacağını savunarak daha sert önlemler alınması yönünde görüş belirtti.

YAPTIRIM HEDEFİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise, Türkiye'ye yeterli baskı uygulanmaması ve tavrın sertleştirilmemesi halinde Belarus'a yönelik yaptırım kararını veto etme tehdidinde bulundu. Bu arada Türkiye'ye yaptırım uygulanması, genel olarak öngörülmüyor. Buna özellikle Almanya karşı çıkıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında arabuluculuğa soyunan Berlin, krizi çözme girişimlerini tehdit altına atmak istemiyor. Nitekim, DPA'ya göre Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Bu krize diplomatik çözüm bulunmalı" dedi.

AB'NİN SAFI BELLİ

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Doğu Akdeniz'de yaşanan gelişmelere ilişkin Yunanistan'ın haklarını ve söylediklerini ciddiye alma ve haklı oldukları yerde destekleme görevleri bulunduğunu söyledi. Geleneksel yaz mevsimi basın toplantısında yaptığı açıklamada Merkel,  "AB üye ülkeleri olarak hepimizin, Yunan dostlarımızın haklarını ve söylediklerini ciddiye alma ve haklı oldukları yerde destekleme görevimiz var. Ancak ben gerilimin artmaması için çaba sarf ettim. Bu bazen sadece her iki tarafın tekrar tekrar konuşmasıyla mümkündür. Ekonomik bölgelerin pay edilmesine ilişkin oradaki tartışmalar ancak birlikte yürütülebilir. Almanya, bunun için çaba sarf ediyor" ifadelerini kullandı.

'KAYITSIZ KALAMAYIZ'

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yoğun olarak Türkiye ilişkilerini ele aldığını aktaran Merkel, "Bu ilişkiler çok yönlü. Türkiye, NATO müttefikidir. İhtilaf, iki NATO üyesi arasında. Bu bizi kayıtsız bırakamaz. Bu nedenle bile ittifak içindeki bu şeyleri açıklığa kavuşturmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

EROĞAN İLE GÖRÜŞME

Bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme öngörülmediğini belirten Merkel, "Ancak onunla çok sık konuşuyoruz. Her zaman olduğu gibi bir görüşme olduğunda ivedilikle sizi bilgilendireceğiz" diye konuştu.

'Türkler kızgın'

Önceki gün ise AB savunma bakanları toplantısı başlamadan önce bir açık mikrofon kazası yaşandı. Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, gazetecilere poz verirken mikrofonlarının açık olduğunu unuttu. Borrell arabuluculuk çabalarını ve görüşmelerin nasıl geçtiğini sorunca Alman bakan Kram-Karrenbauer, "Zor geçti. Yunanistan tarafı biraz daha sorunsuzdu fakat Türkiye tarafı gerçekten çok zorluydu" dedi. Borrell de, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan son münhasır ekonomik bölge anlaşmasıyla ilgili olarak "Türkler, Mısır ile yapılan bu anlaşmadan ötürü çok kızgın" dedi ve Türkiye'nin "Yunanistan'ı güvenilir bulmadığını" söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.