Hava Durumu

Hamileyseniz ve koronavirüs semptomları varsa ne yapmalısınız?

Özel Medicana Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Okan Özden, koronavirüse karşı anne ve bebekleri için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2020 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2020 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Hamileyseniz ve koronavirüs semptomları varsa ne yapmalısınız?

Eğer hamileyseniz ve ek olarak başka hastalığınız yoksa mevcut bulgular sizin ve bebeğinizin toplumun diğer sağlıklı ve genç kesim gibi düşük riskli grupta olduğunuzu gösteriyor. Ancak koronavirüs (COVID-19) hakkında yeni bilgiler öğrenmeye devam ediyoruz. Bu süreçte hamilelerin ve bebeklerin nasıl etkilendiğini tam olarak bilebilmek için tabi ki daha çok veriye ihtiyaç var. Her ne kadar hamilelerin düşük riskli grupta olduğu belirtilse de bu COVID-19 pandemisinde kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şey sağlığınıza dikkat etmeniz olacak.

Özden, koronavirüse karşı dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı;

• Sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun, bol bol dinlenin ancak günlük/haftalık fiziksel aktivitelerinizi de ihmal etmeyin.

• Mevcut sınırlar içerisinde diğerleri ile iletişimde kalın

• El yıkamayı ve diğer hijyen kurallarını asla unutmayın

• Sosyal mesafenizi koruyun

• Doktorunuzla iletişime geçerek gebelik takiplerinize devam edin.

SEMPTOMLAR HER HASTAYA GÖRE FARKLILIK GÖSTEREBİLİR

Koronavirüs ile enfekte olmuş bir gebenin grip benzeri şikâyetler, boğaz ağrısı, öksürük, yaygın ağrılar, ateş, nefes almada güçlük, halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkacağını söyleyen Özden, ''Bu semptomlar çoğunlukla 2 ila 5 gün sürebilmektedir. Ancak halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetlerin geçmesi hastalığın şiddetine göre bir kaç haftayı bulabilmektedir. Koronavirüs semptomları her hastaya göre farklılık gösterebilir. Bazı hamileler hiç semptom hissetmeyebilirken, bazıları ise muhtemelen hafif-orta semptomlarla hastalığı atlatacaktır. Hastalığın inkübasyon süresi 1-14 gündür. Dolayısı ile semptomlar ortaya çıkmasından 14 gün öncesine kadar bulaştırıcılık olabileceğini unutmayın'' dedi.

Op. Dr. Okan Özden, ''Eğer hamileyseniz ve yukarıda belirtilen semptomları yaşıyorsanız veya koronavirüse maruz kaldığınızı düşünüyorsanız en kısa sürede doktorunuzla irtibat ediniz. Doktorunuz size uygun yönlendirme yapacaktır, tavsiyelerini dinleyin. Şuan koronavirüs (COVID-19) için kesin bir tedavi yöntemi maalesef yoktur. Eğer hamile iseniz ve koronavirüs ile enfekte tanısı aldıysanız doktorunuz size semptomlara yönelik tedavi ve önerilerde bulunacaktır. Bunlar çoğunlukla parasetamol, bol sıvı alımı ve istirahat planlanması şeklinde olacaktır. Bunun dışında bulaştırıcılığınızı engellemek amacı ile de bilgilendirileceksiniz. Bu da semptomlarınız geçene kadar yaklaşık 1-2 haftalık bir izolasyon dönemini içeriyor. Aile içerisinde nasıl izole olacağınız konusunda detaylı bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz'' dedi.

Koronavirüs (COVID-19) ve Doğum

Eğer koronavirüs ile enfekte iseniz ve doğumunuz yaklaştı ise doktorunuz siz ve bebeğiniz için en güvenli yolu söyleyeceğini belirten Okan Özden, ''Doğum öncesi hastalığın bebeğe geçişi konusunda kesin bir bilgi yoktur. Ancak doğum sonrası oluşacak yakın temas nedeni ile bebeğe bulaş riski söz konusudur. Bundan dolayı doktorunuz size bebeğinizin hastalık kapma riskini en aza indirmek için hijyen kuralları, bebeğinize temas ve ziyaretçi kısıtlamaları gibi önerilerde bulunacaktır'' dedi.

Hamilelikte Koronavirüs (COVID-19) riskini azaltmak için neler yapabilirsiniz?

Eğer hamile iseniz koronavirüs kapma riskini azaltmak için çok dikkatli olmalısınız. İyi kişisel hijyenin sizi korumada ve virüsün yayılmasını engellemesi için çok önemli olduğunu belirten Okan Özden riski azaltmak için neler yapılması gerektiğini şöyle açıkladı;

• Ellerinizi özenle ve en az 20 saniye yıkayın.

• Ellerinizi tuvaletten sonra, yemeklere dokunmadan önce, dışarı çıktı iseniz eve gelir gelmez, hastalık şüphesi olan insanlar ile yakınlaşma oldu ise, öksürdükten veya burnunuza dokunduktan hemen sonra mutlaka yıkayın.

• Öküsürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mutlaka mendille veya dirseğiniz ile kapatın. Mendili hemen çöpe atın.

• Ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.

• Sosyal ortamlarda diğer insanlardan mümkünse 1,5-2 metre uzak durun.

• Kapı kolları, elektrik düğmeleri, masa yüzeyleri gibi sık dokunulan yüzeyleri sık sık temizleyin.

• Sigaradan ve sigara dumanından uzak durun. Eğer siz veya eşiniz sigara kullanıyorsanız bırakmak için tam zamanı.

• Uzun mesafeli yolculuklar yapmayın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.