Hava Durumu

Hangi site bilgilerinizi depoluyor? Artık öğrenebilirsiniz

Günümüzde kullanılan birçok internet sitesi ve sosyal medya uygulaması, kullanıcılara dair verileri depoluyor. Kullanıcıların çoğu üye olduğu sitelerde, kendilerine ait hangi bilgilerin depolandığını bilmiyor. Yeni kurulan bir internet sitesi olan 'JustGetMyData' kullanıcılara, kendileri hakkında saklanan bu bilgileri nasıl öğrenebileceklerini gösteriyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2021 14:28
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2021 14:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Hangi site bilgilerinizi depoluyor? Artık öğrenebilirsiniz

Büyük teknoloji firmaları, kullanıcıları hakkında birçok bilgiyi depolayarak kullanabiliyor. 'JustGetMyData' isimli bir internet sitesi, kullanıcılara hangi internet sitesinde, hangi bilgilerinin saklandığını öğrenme imkanı sunuyor.

JustGetMyData ile kullancılar Facebook, Twitter vb. sitelerde bulunan verilerinin bir kopyasını indirebiliyor.

Bu site, kullanıcıların Instagram gibi sitelerden kendileriyle ilgili bilgileri ve hesaplarını silmesine yardımcı olan bir web sitesi olan 'JustDeleteMe' ile aynı geliştiricilerin yaptığı paralel bir uygulama. Bu uygulama özellikle hesaplarını silmeyi düşünen kullanıcılar için daha sonra ihtiyaç duyabileceği verilerin kopyalarını edinmelerini sağlıyor.

Siteye girdiğiniz zaman karşınıza alfabetik olarak sıralanmış popüler siteler çıkıyor. Şimdilik sitede toplamda 37 adet internet sitesi bulunuyor.

Bu sayfada listelenen siteler, verileri ne kadar kolaylıkla verdiklerine göre farklı renklerle sembolize ediliyor. Örneğin, kullanıcı verilerini elde etmenin kolay olduğu siteler yeşil, zor olanlar kırmızı, orta düzeyde olanlar sarı ve imkansız olanlar ise siyah olarak görünüyor. Bu siteler arasında tek siyah gözüken internet sitesi şimdilik Vikipedi.

Apple, Discord, eBay, Facebook, Reddit, Google, LinkedIn ve WhatsApp gibi dev teknoloji uygulamalarından ise verileri almak kolay gözüküyor.

İnternet sitelerinde depolanan kişisel bilgilerinizin bir kopyasını almak için JustGetMyData üzerinde bir işlem yapmıyorsunuz. Site, yalnızca bilgilerinizin bir kopyasını elde etmek istediğiniz uygulamalardan bunu nasıl alabileceğinizi anlatıyor. 

Avrupa Birliği'nde, Genel Veri Koruma Yönetmeliğin'de şirketlerin bu tür veri taleplerini nasıl ele alacağıyla ilgili hükümlere yer verildiğinden beri, bu verilere ulaşmak daha kolay hale getirildi. Ancak diğer ülkelerde bulunan kullanıcılar için şimdilik JustGetMyData bu işlemi kolaylaştırıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.