Hava Durumu

Hepsini naklediyorlar! Ülkede hayat kabusa döndü

Ülke basınında çıkan son dakika haberlere göre, beklenmedik facia hayatın her alanını korkunç şekilde etkilemeye devam ediyor. Ciddi miktarda maddi hasara yol açan ve henüz çözümü bulunamayan kabusun güvenlik sorunlarına yol açacağına ilişkin yetkililerden uyarılar geldi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2021 19:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2021 19:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Hepsini naklediyorlar! Ülkede hayat kabusa döndü

Avustralya'nın Yeni Güney Galler ve Queensland eyaletlerinde aylardır hayatı cehenneme çeviren fare istilası, cezaevlerini de etkiledi.

Uzmanlara göre kemirgen salgını, yıllarca süren kuraklığın ardından bölgede alışılmadık derecede yoğun yaz yağmurlarıyla bağlantılı.

Avustralyalılar kemirgenlerin yol açtığı son 30 yılın en kötü kabusunu 'doğal felaket' olarak adlandırıyor. 1000 kilometrelik dehşet hattı, Brisbane'den Melbourne kadar uzanıyor.

CEZAEVİ BOŞALTILDI 

Ülke basınındaki habere göre, Wellington Cezaevi yetkilisi Peter Severin, yaklaşık 420 mahkum ve çalışanların başka bir cezaevine nakledileceğini açıkladı.

Severin, "Fareler Wellington Cezaevini istila etti. Hasar o kadar büyük ki, cezaevini bir süreliğine tahliye etmemiz gerekti" diye konuştu.

Severin, mahkumlar ve çalışanların sağlığının birinci öncelik olduğunu vurgulayarak cezaevinden farelerin temizliğinin yapılabilmesi için bu adımın atılması gerektiğini söyledi.

FARELER BAŞLIYOR 

Cezaevi yetkilisi, "Fareler çürümeye başlıyor. Bir sonraki sorun da fare ölülerinde oluşan kurtçuklar. Personelin ve mahkumların sağlığına zarar verecek bir şey olsun istemiyoruz" dedi.

Eyalet hapishane idaresi, cezaevi hizmetlerinin, istiladan kurtulana ve cezaevleri tamamen temizlenene kadar 4 aylığına durdurulacağını açıkladı.

Farelerin, cezaevindeki kabloları ve tavan panellerini kemirerek güvenlik sorunu meydana getirdiği kaydediliyor.

FARE GÖZÜNÜ YERKEN UYANDI 

Farelerin istila ettiği Avustralya'da bir çiftçinin karısı sabaha karşı gözünde bir acı hissederek uyandı ve gözlerini açtığında hayatının en büyük şokunu yaşadı. Bir fare göz kapağını ısırıyordu ve kadın acil şekilde hastaneye kaldırıldı. Bir başka çiftçi derin uykudayken yüzünde kaçışan küçük canlılar hissetti.

Sydney'in yaklaşık 400 kilometre uzağındaki Narromine'de yaşayan çiftçi Mick Harris, "Kulaklarımın arkasından yüzüme doğru tüylü bir şeylerin süründüğünü hissettim" deyip ekliyor:

"Tüylerim diken diken oldu, yataktan atladım. Bütün gece boyunca gözümü kırpmadım, uyuyamadım. Ta ki, yatağın altında bir fare yakalayıncaya dek."

Mick Harris'in eşi, kocasının yaşadığı korkuyu tanıyor. Çünkü, kadın birkaç hafta önce uyurken parmağındaki yüzüğü küçük küçük ısırıldığını hatırlıyor.

35 yaşındaki Mick, "Dehşete düşmüştü. İki genç çocuğumuz var. Uyandığında endişeden ağlıyordu, çünkü bir fare çocuklarımızın yatağındaydı" ifadesini kullanıyor.

SICAK YERLERE GÖÇ EDİYORLAR 

Yalnızca tarlalardaki mahsuller mahvolmadı. Evler yakıldı, arabalar yok edildi. Yeni Güney Galler'deki Narrabri'de fareler elektrik kablolarını bile yedi.

Halihazırda kış mevsimini yaşayan Avustralya'da kemirgen sürüsü göç edecek sıcak yerler ararken, felaket bölgesi sakinleri ise evlerini ve araçlarını satmak zorunda kalıyor.

Evleri ve araçları bir gecede istilacı fareler tarafından mahvedilenler için bir başka kabus ise, sigorta şirketlerinin zararları ödemeyi reddetmesi.

KORKU FİLMİNDEN FARKSIZ 

Okullara, evlere ve hastanelere akın ederek ortalığı kasıp kavuran istila, kasabaları keskin bir kokunun sarmasına sebep oldu. Yamyam fareler ölü kemirgenlerin kalıntılarını yerken, birkaç hafta içinde yük kamyonları ve yiyecek kasaları ile Sydney'e ulaşabilecekleri tahmin ediliyor. Bloomberg, hızla çoğalan hayvanların, açlıktan kendi türlerini de yediği ve tarım endüstrisinin kargaşaya sürüklendiği bir korku hikayesine dönüştüğünü yazıyor.

Ülkeyi sarsan yıkıcı fare istilası, bir otel sahibinin kemirgenler tarafından taşınan ölümcül bir hastalığa yakalanmasına neden oldu. Adam şu anda hastanede ölüm kalım savaşı veriyor.

ÖLÜMCÜL HASTALIK SAÇIYORLAR 

Dunedoo'da bir otel sahibi olan 70 yaşındaki Trevor Hardie, onu günler içinde öldürebilecek ve potansiyel olarak ölümcül bir hastalık olan leptospirosis'e yakalandı.

Leptospirosis, farelerin idrarında bulunan bir bakteri enfeksiyonu. Hardie, Nisan ayı sonlarında hastalığa yakalandıktan sonra kalp sorunları, karaciğer yetmezliği ve akut böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklarla mücadele ediyor.

GRİP YA DA KOVİD SANDI AMA... 

Otel sahibi, Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, tedavi için Wollongong Hastanesi'ne götürülmeden önce, 'grip ya da Kovid'e yakalandığını' düşündüğünü söyledi. Trevor Hardie, "Yürüyemedim, bütün gece terlerdim, böbreklerim ve ciğerim beni neredeyse öldürüyordu. Hayatımda kendimi hiç bu kadar hasta hissetmemiştim." dedi.

TEMİZLİK UYARISI 

70 yaşındaki adam, 'Q virüsü' adı verilen başka bir bakteriyel enfeksiyon teşhisi konulduktan sonra ateş ve grip benzeri semptomlar yaşadı. Hardie, hastalığından yavaş yavaş kurtulurken kırsal kesimde yaşayanlara 'evlerin ve dükkanların temiz olduğundan emin olmaları' için bir uyarıda bulundu.

EVİ YAKTILAR 

Avustralya, ülkenin büyük bir bölümünü etkileyen kıyamet günü benzeri bir fare istilasıyla savaşırken, hayvanların evin içindeki kabloları kemirmesinin ardından bir aile evsiz kaldı.

Üç çocuk annesi Rebekah Ward, Narrabri yakınlarındaki evinde, salonun yandığını söyleyen bir telefon aldığında yuvasının alevlere teslim olmak üzere olduğunu anladı.

Eve koştuğunda ise gökyüzüne yükselen simsiyah bir duman ve alevlerle karşılaştı. Channel Nine'da yayınlanan haber programına konuşan Ward, "kasabanın yarısının" alevleri söndürmeye çalıştığını söyledi.

ÇATIDAN ATLAYARAK KAÇTILAR 

Ancak fareler çok fazla kablo kemirmişti ve yangın durdurulayamayacak kadar fazla yayılmıştı. Evindeki yangından kaçan fareler ise çatıdan atlayarak uzaklaştı.

Rebekah Ward, "Evin çevresinde ve komşunun evinin içinde ölü, yanmış fareler var." dedi ve ekledi: "Kaç tane farenin evden çıktığından emin değilim, ama evet, görünüşe göre oldukça fazla fare vardı."

İNSANLARA SALDIRIYORLAR 

Ward, ailesinin aç fareler tarafından defalarca saldırıya uğradığını, popülasyonlarının sürekli arttığını ve hayvanların ortadan kaldırılmasının imkansız olduğunu söyledi.

Ward, kemirgenlerin geceleri çocuklar uyuzken üzerlerinde gezindiğini ve bunun tam bir kabus olduğunu da sözlerine ekledi: "Yataklarımızda, ayakkabılarımızın içinde, her yerdeler."

SOSYAL MEDYA ÇALKALANIYOR 

İstiladan dehşte düşüren görüntüler peş peşe geliyor, sosyal medya çalkalanıyor. Dünya koronavirüs salgının pençesindeyken bu istila şok etkisi yarattı.

Avustralya'da tarlalar farelerin istilası altında. Kuru geçen mevsimlerin ardından şartlar fareler için ideal. Hem bol bol gıda var hem de fareleri avlayan yırtıcıların sayısı azaldı.

"KAÇMAK İMKANSIZ" 

Çiftçiler ve sakinler, "Her gün bu farelerle yaşamak kendinizi kirli hissettiriyor. Sürekli böyle, hiç ara vermeksizin. Yerler fare kaynıyor, kaçmak imkansız." ifadelerini kullanıyor.

BÜYÜK KAYIP 

Çiftçi Norman Moeris, bugüne kez üç fare istilası gördüğünü, ancak en kötüsünün bu olduğunu söyledi. Moeris, "Samanlığı istila eden fareler yüzünden 50 bin ya da 60 bin dolar gitti." dedi.

"HER ŞEYİ KEMİRİYORLAR" 

"Büyük plastik torbalarda tutulan tahılları yediler. Hepsi zayi oldu. Nereye girmek isterslerse giriyorlar. Arabalar, traktörler... Nereye isterlerse girip kemiriyorlar!"

Çiftçi ve tarım uzmanı Martin Murray, "Kuraklıktan çıktık ve durum çok hızlı toparladı. Fare gibi hızlı üreyen hayvanlar bu durumdan faydalanabiliyor." dedi. Martin Murray, ekosistemin kalanının ayak uydurması ve denge kurmasının biraz zaman alacağını da sözlerine ekledi.

Fareler çok hızlı ürüyor ve haftada altı ila 10 yavru doğurabiliyor. Tek bir fare üreme mevsiminde 500 yavru doğurabiliyor. Tarım uzmanı "Asıl ekonomik zarar otlak bölümünde. Avustralya'da birçok bölge, yılda tek bir ürün yetiştiriyor. İyi başlayan mevsimde böyle bir istila, büyük hasar veriyor." diyor.

GÖKTEN FARE YAĞDI 

Geçtiğimiz hafta çekilen şoke edici görüntüler, çiftçilerin son on yılların en kötü kemirgen vebasıyla savaşırken Avustralya'da farelerin gökten düştüğü anları gözler önüne seriyor.

New South Wales kırsalında çekilen hayrete düşüren görüntülerde, gökten hem ölü hem de diri farelerin yağdığını görülüyor. The Sun gazetesinin aktardığına göre fareler, bir çiftçinin tahıl hasadının ardından makineden yere düşüyor.

"GÖKTEN FARE YAĞIYOR" 

Korkunç görüntüler, Twitter'da ABC muhabiri Lucy Thackray tarafından "gökten fare yağıyor" notuyla paylaşıldı.

HER YERİ İSTİLA ETTİLER 

Farelerin istila ettiği bölgede, çiftçiler tüm mahsullerini fare istilası nedeniyle kaybetmekten korktukları için yetkililerden destek istiyor. Çiftçi heyeti, fare istilasından etkilenenlere çiftlik başına 25 bin dolar yardım verilmesini talep ediyor.

Kemirgenlerin mağazalara ve dükkanlara pislik bıraktığı, hatta bölgedeki hastanedeki hastaları ısırdıkları aktarılıyor. Yetkililer ise bölgeyi kasıp kavuran fare sürülerini kontrol altına almak için mücadele etse de şimdiye kadar pek başarılı olmuş gibi görünmüyor.

Kış için saman balyası yapan çiftçiler, çoğunu hızlı üreyen kemirgenlere karşı kaybetmekten endişe ediyor.

BİR ÇİFT FARE 500 YAVRU YAPIYOR 

Yerel basında, sadece bir çift farenin bir sezonda ortalama 500 yavru üretebileceği bildiriyor. Bu haberler bölge halkı arasında büyük endişelere yol açıyor.

Sydney'in kuzeybatısında bulunan beş saatlik bir sürüş mesafesindeki Gilgandra'daki bir çiftlikte de korkunç görüntüler çekildi. Tüyler ürperten görüntülerde, boruların altından ve makinelerin üzerinden koşturan binlerce kemirgen dikkat çekiyor.

Kemirgenlerin istila ettiği bölgedeki dükkan sahipleri ise, farelerin bıraktığı dışkıyı temizlemek için günde altı saat harcadıklarını söylediler.

GECELERİ YERLERDE BİNLERCESİ GEZİYOR 

Çiftçi Ron Mckay ABC'ye yaptığı açıklamada, "Geceleri yerlerde binlerce fare koşturup duruyor. Binlercesi birden..." diye konuşarak durumun ne kadar vahim olduğunu anlattı.

Gulargambone kasabasından bir bakkal ABC'ye yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Hayvanlar dükkanın içinde öldüğü için kokuyor, bu yüzden insanlar yiyeceklerini almak için başka bir yere gidiyorlar."

MARKETLER CİPSLERİ SAKLADI 

Marketler atıştırmalık patates ve mısır cipslerini, farelerden korumak için buzdolaplarında muhafaza etmek zorunda kalıyor. Mart ayında NSW sağlık departmanı, Gulargambone, Tottenham ve Walgett bölgelerinde hastanede tedavi edilirken üç kişinin fareler tarafından ısırıldığını söyledi.

BİNLERCESİ İSTİLA ETTİ

Avustralya'da kuraklık başlamadan önce, adanın doğusundaki şehirleri vuran son 50 yılın en kötü sel felaketi, korku filmlerini aratmayan sahneler ortaya çıkarmıştı.

Felaketin ardından dünyanın en zehirli örümceği sel sularıyla birlikte evleri istila etmiş, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde duvarlarda binlerce örümceğin olduğu görülmüştü.

Ayrıca söz konusu örümceklerin sel sularının üstünde ilerlemeye çalıştığı fotoğraflar da yayınlanmıştı. Huni yuvalı örümceklerin ısırdığı insanlar, 10 dakikada ölebiliyor.

Felaket ayrıca yüzlerce yılanın evlere kaçmasına neden oldu, minderlerin altından yılanların çıktığı sosyal medya görüntüleri büyük ses getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.