Hava Durumu

Her gün topuklu ayakkabı giyersek ne olur?

Her gün topuklu ayakkabı giymenin zararı var mı? Topuklu ayakkabıların potansiyel 10 zararını derledik...

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2021 18:28
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2021 18:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Her gün topuklu ayakkabı giyersek ne olur?

Topuklu ayakkabılar çoğu kişinin vazgeçilmez bir parçası. Şık görünümün yanı sıra boyu da uzun göstermesi, topuklu ayakkabıların en çok tercih edilen model olmasını sağlıyor. Peki güzellik bize neye mal oluyor?

1- BEL AĞRISI YAŞAYABİLİRSİNİZ

Bütün gün topuklu ayakkabı giydikten sonra kamburlaştığınızı fark ettiniz mi? Bunun nedeni sırtınızdaki baskıyı azaltmaya çalışmanız. Normal pozisyonda sırtımızda bir C eğrisi bulunur. Yüksel topuklularda ise omurganın şekli değişir ve zamanla omurlar, eklemler ve bağlardaki kıkırdaklar yıpranabilir.

2- AYAĞINIZDA EKSTRA BASKI HİSSEDERSİNİZ

Topuklu ayakkabılar vücudun doğal dengesini bozar. Yürüme hızınız, adım uzunluğunuz ve yürüme şeklinizi etkileyerek ayaklarınıza baskı uygulayabilir.

3- DİZLERİNİZ ZARAR GÖREBİLİR

Topuklu ayakkabı giydiğinizde dizler yırtılmaya daha yatkın hala gelir. Diz osteoartriti olarak bilinen "yıpranma artriti" kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür ve yüksek topuklu ayakkabı giymek bu sorunun ana nedenlerinden biri.

4- BİLEKLERİNİZ İNCİNEBİLİR

Baldır kaslarınız yüksek topuklular nedeniyle zarar görebilir. Bu da yürürken ayak bileklerinizin hareket etmesini zorlaştırır. Ayak bileği normal konumunda olmadığından Aşil tendonu kasılabilir. Zamanla, insersiyonel Aşil tendiniti adıyla anılan iltihaplı bir hastalık yaşayabilirsiniz.

5- KALÇA AĞRISI YAŞAYABİLİRSİNİZ

Topuklu ayakkabı giymek, ileri zamanlarda kalça ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Kalça kaslarınız tek bir pozisyonda kalmaya zorlandığından, zamanla sağlık sorunları yaşamanız mümkün hale gelir.

6- AYAK TIRNAKLARINIZ KIRILGAN VE İNCE HALE GELEBİLİR

Topuklu ayakkabı giymek kozmetik anlamda da sizi kötü etkileyebilir. Topukluların içinde adeta ezilmiş olan ayak tırnaklarınız, zamanla ince ve kırılgan hale gelebilir veya kalınlaşıp kesilmesi zorlaşabilir.

7- TIRNAK BATMASI

Batık ayak tırnaklarınız varsa, yüksek topuklu ayakkabı giyerken iki kez düşünmeniz gerekiyor. Topuklular, durumu daha da kötüleştirebilir ve ağrıya, kızarıklığa ve hatta enfeksiyona neden olabilir.

8- AYAK ŞEKLİNİZ DEFORME OLABİLİR

Sürekli topuklu ayakkabı giymek, çekiç parmak denilen deforme bir şekle sahip olmanıza neden olabilir. Çekiç parmak, ayak parmaklarınızın ayakkabının ön kısmının içinde "sıkıştığı" için doğal formunda kalmamasından kaynaklanır.

9- VARİS MEYDANA GELEBİLİR

Yüksek topuklarda kasılan baldır kası nedeniyle kan damarlarınızdan normalde olması gerektiği gibi kan pompalanmaz. Bu da zamanla varis sorununu ortaya çıkarır.

10- ESKİSİ KADAR ESNEK OLAMAZSINIZ

Topuklu ayakkabı genel olarak duruşunuzu etkilediği için her zamanki kadar esnek olmanız mümkün olmayabilir. Kaslarınızdaki artan gerginlik, merdivenlerden inip çıkma, yürüyüşe çıkma veya koşu gibi günlük aktivitelerinizi engelleyebilir. Bu yüzden arada bir ayaklarınıza masaj yapmanız ideal bir çözüm olacaktır.

Kaynak: Posta

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.