Hava Durumu

Herkes orayı merak ediyor: Ölüm Vadisi ve yürüyen kayalar

Dünyanın her bir köşesi sıra dışı gizemlerle dolu. Bunlardan biri de ABD'nin California eyaletindeki Ölüm Vadisi (Death Valley). Doğal bir güzellik olmasının yanı sıra, Ölüm Vadisi bazı gizemli olaylara da ev sahipliği yapıyor; kendiliğinden yürüyen kayalar gibi. Hem turistleri hem de bilim insanlarını meraklandıran Ölüm Vadisi'nin gizemine yakından bakalım...

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2021 15:32
Haber Güncellenme Tarihi: 07.02.2021 15:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Herkes orayı merak ediyor: Ölüm Vadisi ve yürüyen kayalar

Ölüm Vadisi nerede?

ABD'nin California eyaleti, büyük bir çöle ev sahipliği yapıyor. Death Valley ya da bilinen adıyla Ölüm Vadisi, Güney Californiya'da yer alan bir çöl vadisi ve ABD'nin en kurak ve sıcak yerlerinden biri. 

Ölüm Vadisi Ulusal Parkı, 13.650 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. 

Tüm bu özelliklerin yanı sıra, Ölüm Vadisi'nde yaşanan esrarengiz bir olay, ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor.

Yürüyen kayaların sırrı

Hava sıcaklığının yer yer 40 dereceyi bulabildiği Ölüm Vadisi'nde, ağır ya da hafif fark etmeksizin bazı kayalar, kendiliğinden metrelerde ilerleyebiliyor. Bunu yaparken de arkalarında iz bırakıyorlar.

Ölüm Vadisi'ndeki yürüyen kayalar, ziyaretçiler kadar bilim insanlarının da ilgisini çekiyor.

Peki kayaların 'yürümesini' sağlayan şey ne? Bilim insanları, arazide herhangi bir eğim olmamasına rağmen kayaların santim santim hareket ederek yılda yüzlerce metre ilerlemesi, bazı hava koşulları ve rüzgarın aynı anda etkili olmasına bağlıyor.

Bazı araştırmalar ise, sert rüzgar, gece buz oluşumu ve çöl üzerinde oluşan ıslak ince yüzey gibi unsurlar bir araya gelmesiyle dev kayaların hareket edebildiğini söylüyor.

Ölüm Vadisi adını nereden alıyor?

Bir doğa harikası olan Ölüm Vadisi, adını trajik bir olaydan alıyor. 1849 yılında California'da altının keşfedilmesinden sonra insanlar altın aramak için yazın kavurucu sıcağında vadiye gidiyor. Ne yazık ki tüm bu yolculukta insanlar açlık, susuzluk ve tedbirsizlik nedeniyle hayatlarını kaybediyor. Efsaneye göre, hayatta kalanlar vadiden ayrılırken grup içindeki bir kadın "Hoşça kal Ölüm Vadisi" diyor ve vadi bugünkü ismine kavuşuyor.

Her ne kadar adı ürkütücü görünse de, Ölüm Vadisi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.