Hava Durumu

Herkesin aklındaki soru: Katı sabun mu yoksa sıvı savun mu daha sağlıklı?

Özellikle karantina döneminde hijyenin esas olduğu günlerde sabunları ve temizleyici özelliği bulunan her maddeyi tek tek araştırıyoruz. Kalıp sabun, sıvı sabun, antibakteriyel sabun... Hangisi daha sağlıklı?

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2020 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2020 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Herkesin aklındaki soru: Katı sabun mu yoksa sıvı savun mu daha sağlıklı?

Kalıp sabun elleri çatlatır mı? Sıvı sabun mikropları öldürür mü? Antibakteriyel sabunlar gerçekten pazarlandığı kadar etkili mi? Hepsi birer soru işaretiyken işinizi şansa bırakmayın zira sağlık ve hijyen şakaya gelmez. Haberimizdeki detayları okuyarak ihtiyacınıza göre alışveriş yapabilirsiniz. İşte kalıp sabun ile sıvı sabunun 10 önemli avantajı ve dezavantajı.

Kalıp sabunun avantajları:

Kalıp sabuna ellerin sürtünmesiyle yapılan ovalama hareketi, özellikle görünür kirlerin çıkarılmasında çok daha etkilidir. 

Genellikle en pahalı kalıp sabun, en ucuz sıvı sabundan daha uygun fiyatlıdır. Yani ucuzdur.

Kalıp sabunlar, sıvı sabunlara göre daha çevrecidir. Genellikle kağıda sarılı olarak ya da karton kutu içinde satılır. Sıvı sabunlar ise kalın plastik şişelerin içindedir. Plastiğin doğada çözünmesi 100 yılı bulurken, kağıdın doğada çözünmesi birkaç ay alır. 2009 yılında Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, plastik şişe üretirken karton kutu üretmeye göre 20 kat daha fazla enerji harcanıyor.

Kalıp sabunun dezavantajları:

Yüksek pH derecesi ve daha fazla ovalama gerektirmesi nedeniyle cildi daha hızlı kurutabilir. 

Kalıp sabunlar kullandıkça küçülür, hamura benzer bir form alır. Sağlık açısından riskli bir durum oluşturmasa da kullanım açısından el yıkamayı zorlaştırabilir. 

Likit sabunun avantajları:

Likit sabun, lavabonun etrafını daha derli toplu tutması açısından avantajlı. Kalıp sabunlarda olduğu gibi, sabun tortusunun kalıp daha sonra kireçlendiği bir sabun tabağı söz konusu olmaz.

Likit sabun şişeleri, hızlı kullanım açısından oldukça kolay.

Eldeki kurumaları ve çatlakları önlemesi için genellikle içeriğinde nemlendirici bulunur.

Koku çeşitliliği açısından daha zengindir.

Likit sabunun dezavantajları:

Kalıp sabunlardan her zaman daha pahalıdır.

Köpük likit sabunlar, geleneksel sıvı sabunlar kadar etkili değildir. Köpük sabunda halihazırda sabunun kendisi köpük olduğu için daha az ovalamaya ihtiyaç duyar, bu da ellerin yıkanma süresini yarı yarıya azaltır. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.