Hava Durumu

İçişleri'nden 'Market Tedbirleri' genelgesi! Satışları yasaklandı!

İçişleri Bakanlığı, marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyeceğini bildirdi. İşte Market Tedbirleri Genelgesi'nin son dakika detayları...

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2021 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2021 09:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İçişleri'nden 'Market Tedbirleri' genelgesi! Satışları yasaklandı!

Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen "Market Tedbirleri" konulu genelge ile tam kapanma sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili usul ve esasların belirlenerek, valilere duyurulduğu hatırlatıldı.

Bu kapsamda daha önce illere gönderilen ve sokağa çıkma kısıtlaması sırasında temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofislerin kapalı olacağının belirtildiği genelgede, vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde bakkal, market, fırın, kasap, manav, kuruyemişçi ve tatlıcıların tam kapanma döneminde 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceği, zincir ve süper marketlerin pazar günleri kapalı kalacağına yeniden değinildi.

YENİ TEDBİRLER

Genelgede, sokağa çıkma kısıtlaması sırasında marketlerde oluşabilecek yoğunlukların önüne geçmek amacıyla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda alınan yeni tedbirler duyuruldu.

YASAKLANDI 

Buna göre, marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek.

7 Mayıs Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabilecek.

Daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, zücaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyecek.

Bu esaslar doğrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararları ivedilikle alınacak. Başta zabıta görevlileri ve kolluk kuvvetleri olmak üzere denetim ekiplerince bu hususa ilişkin tebliğler ve kontroller eksiksiz yerine getirilecek. Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete neden olunmayacak.

BAKAN KOCA: DEVAM EDECEK 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Edirne'de açıklamalarda bulundu. Koronavirüs aşılama sürecini hakkında bilgi veren Bakan Koca, ''Sputnik aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle sevk edilmeye devam edilecek'' diye konuştu.

Bakan Koca'nın sözlerinin satır başları şöyle: İstanbul'dan Trakya'ya olan hareketlilik artışı da bugünkü gündemimizdeydi. Vatandaşlarımızın oldukça uyum gösterdiklerini izledik. Aşılama programına uyum da ele aldığımız konular arasındaydı. Aşı tedarikindeki iyileştirmelerle daha hızlı bir aşılama programı yürüteceğiz. Sputnik aşılarının 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir. Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle sevk edilmeye devam edilecek.

VAKA SAYILARINDA DÜŞÜŞ BAŞLADI 

Vaka sayısında önemli bir düşüş başlamıştır. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Sevindirici haber şu ki vaka sayıları neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66... Edirne aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden. Tekirdağ'da son dönemde vaka düşüş oranımız yüzde 40. Yatak doluluk oranımız yüzde 60. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 74. Çanakkale'de 135 filyasyon ekibimiz görev yapıyoruz. Bu ilimizde de vaka düşüş oranı Edirne gibi yüzde 50.

Kırklareli'nde vaka düşüş oranımız yüzde 35. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 58. Edirne ilimizde sağlık altyapımız gayet güçlü. Yapımı devam eden 200 yatak hastanemizi 2023 yılının ilk aylarında tamamlayacağız. Tekirdağ ilimizde şehir hastanemizi sunmuştuk. Devlet hastanemizin ihalesini yaptık, inşaatına başlıyoruz. Edirne, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli illerimizde ihtiyaç olan birçok sağlık desteğimizin planlama çalışmaları devam etmektedir. Bugün bize iletilen talepleri de kısa sürede tamamlamaya çalışacağız. Bu sıkıntılı dönemde milletçe büyük bir fedakarlık örneği gösteriyoruz. Mücadele birlikte kazanılacaktır.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI 

(18 yaş altı için tahmini tarih var mı?) Özellikle haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama istiyoruz, bunda kararlıyız. Yaz dönemi boyunca 18 yaş üstü gençlerimizi de aşılamayı planlıyoruz. Bizim toplam sözleşmesini yaptığımız 240 milyon doz aşıdan bahsediyoruz. 100 milyon dozu Sinovac... Önümüzdeki günlerde olumlu birtakım gelişmelerle bu sevkiyatın başlayabileceğini tahmin ediyoruz. Sputnik'le ilgili 50 milyon doz, Biontech'le ilgili de 90 milyon doz şeklinde sözleşme yapıldı. Haziran ayında 30 milyon doz şeklinde bir miktar söyleyebilirim. Yaz döneminde 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımızı aşılama konusunda kararlıyız.

(Sputnik V ilk sevkiyat takvim belli mi?) 6 ay içinde 50 milyon doz aşının gelmesi şeklinde. İlk sevkiyatın Mayıs ayı içinde olmasını bekliyoruz. Geldikten sonra güvenlik testlerinden sonra hemen başlanır. Yerli aşının Faz-2 çalışması bitti, Faz-3 aşamasına bir iki hafta içinde geçilmiş olacak. Başarılı bir şekilde bu süreç devam ederse, eylül ayında bu aşının kullanıma geçebileceğini söylemek istiyorum.

YARI YARIYA DÜŞTÜ 

Bakan Koca, daha önce yaptığı açıklamada ise şöyle konuştu: Tüm Türkiye'de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Test sayılarının düşmesi vaka sayılarının düşmesi değil sonucudur. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı bir bayramı yaşamak istiyoruz. Sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Hedefimiz hasta sayısını ve hastane yükünü azaltmak.

"FEDAKARLIKLARIN SONUCU YANSIYOR" 

Bakan Koca, son haftalarda Kovid-19 hasta sayılarında görülen artış nedeniyle tam kapanma tedbirlerine geçmek zorunda kalındığını belirterek, şunları kaydetti: "İki hafta süreyle uygulanan tedbirlerin vaka sayısında istediğimiz düşüş hızına erişemememiz sebebiyle 17 günlük bir kapanma dönemi ile vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz.

Milletçe yaptığımız fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın tedbirlere uyumunu talep ediyor ve gösterilen hassasiyet için teşekkür ediyorum."

AŞI OLMAYA DAVET ETTİ 

Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorunda olunduğunu vurgulayan Bakan Koca, "Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum." dedi.

Vaka sayıları sonucu tam kapanma bir zaruret haline geldi. Vatandaşlarımızın bu fedakarlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız. Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorundayız. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum.

2 YERLİ İLAÇ 

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal aşı ve ilaç çalışmaları hakkında son gelişmeleri CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi. Mandal, "Ağustos ayında 2 yerli virüs ilacı kullanıma girecek. yerli VLP virüs aşısı yıl sonunda kullanıma açılacak" dedi.

Mandal, yerli CLP koronavirüs aşısında Ağustos ayında Faz-3 çalışmalarına başlanacağını duyurdu. Faz-3 aşamasındayken üretim aşamasına da başlanmasını planlıyoruz. Mandal, "2021 yılının güz döneminde aşımız kitlesel kullanıma açılacak" ifadelerini kullandı.

VLP dışında iki farklı koronavirüs aşısındaki çalışmalarda yıl sonunda kullanım aşamasına gelineceğini ifade etti. Mandal, aşıların mutasyonlara karşı etkili olma potansiyellerinin çok yüksek olduğunu belirtti.

CUMA GÜNÜ SON! 

İçişleri Bakanlığı, valiliklere "Çalışma İzinleri Görev Belgeleri" konulu genelge gönderdi.

Kovid-19'la mücadele kapsamında geçilen "tam kapanma" döneminde muafiyet kapsamındaki çalışan ve iş yeri yetkilisinin imzasıyla düzenlenen manuel "Çalışma İzni Görev Belgesi'nin" geçerlilik süresi 7 Mayıs Cuma 24.00'e kadar uzatıldı.

Genelgede, daha önceki kısıtlama dönemlerinde olduğu gibi tam kapanma sürecinde de temel önceliğin üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması olduğu, bu nedenle bahse konu sektörlerde çalışanlara yönelik sokağa çıkma muafiyeti getirildiği hatırlatıldı.

Muafiyet kapsamında bulunan iş kollarında görevli kişilerin üretim devamlılıklarının sürdürülmesi ve muafiyetlerin kötüye kullanılmasının önüne geçilebilmesi amacıyla e-Başvuru sistemi üzerinden çalışma izin belgesi alınmasının kararlaştırıldığı ve yeni oluşturulan "Çalışma İzni Görev Belgesi Formu'na" dair usul ve esasların belirlendiği kaydedildi.

GÖZ AÇTIRILMADI 

Türkiye genelinde 17 Mayıs'a kadar uygulanacak olan tam kapanma uygulaması devam ederken, denetimler de sürüyor. Kısıtlamaları ihlal edenlere cezai işlem uygulanıyor.

İZMİR 

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, önceki gece 23.00 sıralarında koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması gereken eğlence mekanının açık olduğunu ve içeride müşterilerin bulunduğunu tespit etti.

Mekana baskın yapan polis 29 kişiye sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ve sosyal mesafe kuralına uymamaktan 182 bin 700 lira ceza kesti. Polis, iş yerine de kısıtlama saatlerinde faaliyet göstermekten 25 bin lira, ruhsata aykırı faaliyet göstermekten 10 bin lira ve mekanı denetime elverişsiz hale getirerek kapının kilitlendiği gerekçesiyle 5 bin lira olmak üzere 40 bin lira ceza uyguladı.

BURSA 

Bursa'nın İnegöl ilçesinde de polisler birçok bölgede denetim noktası oluşturdu. Ankara Caddesi girişinde denetim yapan ekipler, G.B. (24) idaresindeki otomobili durdurarak izin belgesi sordu. İznin belgesi olmadığı öğrenilen sürücü G.B., arkadaşı B.E. (22) ve Servet Y. ile sigara almak için çıktığını öne sürdü.

GBT sorgusu yapılan şüphelilerin üzerlerinde ve otomobilde arama yapan ekipler, Servet Y.'nin üzerinde sigara paketi içerisine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirdi. 3 kişiye sokağa çıkma yasağını ihlal etmek suçundan toplam 9 bin 450 TL ceza kesilirken, şüpheli Servet Y. gözaltına alındı.

KIRKLARELİ 

Kırklareli Emniyet Müdürlüğü ekipleri, mesire alanlarında toplanan veya piknik yapan vatandaşları droneler ile tespit ediyor. Karahıdır Korusu'nda gerçekleştirilen denetimde ağaç altında 3 otomobilin olduğunu fark eden ekipler, 6 kişi hakkında tutanak hazırladı.

SAMSUN 

Samsun'un İlkadım ilçesinde polis ekipleri, bir lokantada kurye olarak çalışan Muhittin P.'nin (44) kullandığı motosikleti durdurarak sorgulama yaptı. Kurye, eşi ve iki çocuğunun izolasyonda olduğu ortaya çıkınca polis ekipleri durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Ayrıca izolasyon kurullarını ihlal suçundan işlem yapıldı. Kurye zorunlu izolasyona tabi tutulmak üzere Münevver Ayaşlı Kız Öğrenci Yurdu'na yerleştirdi.

ERZİNCAN 

Erzincan'da polis, bir işyerinde kumar oynayan 6 kişi ile iş yeri sahibine, Kovid-19 tedbirlerini ihlal ettikleri, maske takmadıkları, sosyal mesafeye uymadıkları ve sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal ettikleri için toplam 22 bin 50 lira ceza uygulandı. Söz konusu kişiler hakkında "halk sağlığını tehlikeye düşürdükleri" gerekçesiyle adli işlem başlatıldı.

ANKARA 

Ankara'da, Kovid-19 tedbirleri kapsamında, kentin birçok noktasında denetim gerçekleştiren polis ekipleri, dışarıda olanların izin belgelerini kontrol etti.

SAHİLLER TURİSTLERE KALDI 

Antalya ve Muğla'da, tam kapanmadan muaf tutulan turistler, güneşli havayla denizin keyfini çıkardı. Hava sıcaklığının 31, deniz suyu sıcaklığının 20 derece ölçüldüğü Antalya'da, turistlerKonyaaltı ve Lara sahillerindeki plajlarda güneşlendi. Denetimlerini sürdüren polis ekipleri, plajlarda pasaport ve kimlik kontrolü gerçekleştirdi. Güney Ege'nin ünlü plajlarında sadece kısıtlamadan muaf tutulan az sayıda turistin olduğu görüldü.

Görev belgesini suistimal edenlere idari ve adli işlem yapılacak 

Kolluk görevlilerince yapılacak denetimlerde, e-Başvuru sistemi üzerinden alınan çalışma izni görev belgelerinin rutin kontrole, manuel tanzim edilen çalışma izni görev belgelerinin ise kolluk kuvvetlerinin kullandıkları bilgi sistemleri üzerinden ayrıca denetime tabi tutulacağı, bu kontrollerde çalışma izni görev belgesinin suistimal edildiğinin tespiti halinde taahhütte bulunanlarla ilgili gerekli idari ve adli işlem yapılacağı vurgulandı.

Salgınla mücadele sürecinde muafiyetlerin suistimal edilmemesinin, salgın nedeniyle katlanmak durumunda kalınan toplumsal yükün artmaması açısından önemine dikkat çekilen genelgede, başta sağlık çalışanları ve kolluk kuvvetleri başta olmak üzere denetim ekiplerinde görev alan tüm personelin büyük bir özveriyle çalıştığı kaydedildi.

Kaynak: Milliyet

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.