Hava Durumu

İmamoğlu, Kenter Tiyatrosu'nu inceledi: Maneviyatını koruyacağız

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Şehir Tiyatroları bünyesinde faaliyetlere devam edecek olan Kenter Tiyatrosu'nda incelemelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2021 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2021 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İmamoğlu, Kenter Tiyatrosu'nu inceledi: Maneviyatını koruyacağız

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclisi'nin 15 Ekim 2020'de aldığı kararla Şehir Tiyatroları'na devredilen Şişli'deki Kenter Tiyatrosu'nda incelemelerde bulundu.

"Artık Kenter Tiyatrosu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin" diyen İmamoğlu, Türk Tiyatrosu'nun duayen sanatçıları Yıldız-Müşfik Kenter kardeşlerin adının bu şekilde yaşatılacağını söyledi. İmamoğlu, "Bu tabi İstanbul'un zenginliği. Bu zenginliğin, İBB çatısı altındaki varlığının çok değerli ve çok kalıcı olacağını düşünüyorum. Bu manada işimiz yeni başlıyor" dedi.

Müşfik Kenter'in kızı, Yıldız Kenter'in yeğeni Elvan Kenter de duygularını, göz yaşları eşliğinde, "Şu anda çok heyecanlıyım, kelimeleri söyleyemiyorum. Biz de çok heyecanlıyız, tiyatronun isminin, halamın, babamın bu şekilde devam etmesinden dolayı. Çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

Türk tiyatrosunun duayen sanatçısı Yıldız Kenter, 17 Kasım 2019'da, akciğer rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Kenter için, adıyla özdeşleşen Kenter Tiyatrosu'nda, 19 Kasım 2019'da düzenlenen anma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Alkışlarınızın dinmeyeceği bir salonu İstanbul şehrine hızlıca hediye etmek istiyoruz. Elbette ki tüm maneviyatını koruyarak, ismine layık, özgün ve özgür biçimiyle, ilelebet var olacak teminatıyla İstanbul halkına hediye etmek istiyoruz." demişti.

İBB MECLİSİ, OY BİRLİĞİYLE KARAR ALDI

İBB Meclisi, 15 Ekim 2020 tarihli oturumunda oy birliğiyle aldığı kararla, Şişli'deki Kenter Tiyatrosu'nun Şehir Tiyatroları bünyesinde faaliyetini sürdürmesine karar verdi.

Devlet Tiyatrosu'ndan ayrılan Yıldız Kenter ve Müşfik Kenter kardeşlerin, 1960 sezonunda oluşturduğu topluluk, Site Sineması'nın üst katında, Muhsin Ertuğrul yönetiminde oyunlar sahnelemeye başladı. Sahnelenen ilk oyun, Amerikalı yazar W. Gibson'un "Salıncakta İki Kişi" oldu. Tiyatronun çekirdek kadrosunda Yıldız ve Müşfik Kenter'den başka, Genco Erkal, Şükran Güngör, Sadri Alışık da bulunmaktaydı. Topluluk, Site Tiyatrosu olan adını değiştirerek 1962'de Kent Oyuncuları adını aldı. İlk oyunları, Jean Anouılh'un "Antigone" adlı eseriydi.

Kent Tiyatrosu oyunlarını bir süre Dormen Tiyatrosu'nda sahneledi. Koltuk satma kampanyası ile destek toplayarak Harbiye'de inşa ettikleri tiyatro binası 1968'de tamamlandı. Topluluk, Necati Cumalı'nın "Nalınlar", "Derya Gülü"; Cahit Atay'ın "Pembe Kadın"; Melih Cevdet Anday'ın "Mikadonun Çöpleri" gibi yerli oyunlarını, Anton Çehov'un "Üç Kızkardeş"; Bertolt Brecht'in "Üç Kuruşluk Opera"; Eugene Ionesco'nun "Sandalyeler"; Harold Pinter'in "Kapıcı" gibi yabancı oyunları sergiledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.