Hava Durumu

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson! İşte ilk sözleri...

Kraliçe 2. Elizabeth'in Buckingham Sarayı'nda ağırlayarak yeni hükümeti kurmasını talep ettiği Boris Johnson, ardından yaptığı konuşmada, ne pahasına olursa olsun 99 günde Brexit sözü verdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2019 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 24.07.2019 19:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson! İşte ilk sözleri...

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin lideri seçilerek başbakanlığa adım atan Boris Johnson, selefi Theresa May'den Buckingham Sarayı'nda görevi devraldı.

2. Elizabeth'in elini öperek hükümeti kurmakla görevlendirmesini kabul eden Johnson, ardından yeni başbakan sıfatıyla ilk konuşmasını yaptı.

2016 referandumunun Britanya'nın Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) kararıyla sonuçlanmasıyla başlayan ama yılan hikayesine dönen süreç hakkında yeni başbakan "Eğer ya da fakat olmadan 31 Ekim'de AB'den çıkmış olacağız" dedi.

Brexit'in başsavunucularından biri olaarak AB ile anlaşmaya varılsa da varılmasa da çıkacakları vaadini teyit eden Johnson'ın konuşmasından satır başları şöyle:

* Britanya aleyhine bahse girenler gömleklerini kaybedecekler, çünkü demokrasimize güveni yeniden tesis edeceğiz ve parlamentonun halka tekrarladığı vaatleri yerine getireceğiz ve eğer ya da fakat olmaksızın 31 Ekim'de AB'nin dışına çıkacağız.

* AB ile yeni ve daha iyi bir anlaşma yapacağız, bu anlaşma Brexit fırsatlarını azami hale getirirken bizim Avrupa'nın geri kalanıyla serbest ticaret ve müşterek destek temelinde yeni ve heyecan verici ortaklık geliştirmemizi sağlayacak.

* 99 gün içinde bunu zorlayacağımıza güvenim tam. Ama 99 gün beklemeyeceğiz, çünkü Britanya halkının daha fazla beklemeye sabrı kalmadı. Eyleme geçme, kararlar alma, güçlü liderlik yapma ve ülkeyi daha iyiye doğru değiştirme vakti artık gelmiştir. 

* Yüksek moral ve artan güvenle Brexit'e hazır olma çalışmalarımızı artık hızlandıracağız. Limanlar, bankalar, fabrikalar, iş dünyası, hastaneler, şahane gıda ve tarım sektörümüz hazır olacak. Onlar sadece burada değil tüm dünyada daha da fazla satmaya hazırlıklı şekilde bekliyorlar. 

* Bugün kadın ve erkeklerden muhteşem bir ekip kurmakta olmama rağmen, görmek istediğim değişim için kişisel sorumluluk alacağım. Tedbir maddesine aldırmayın, sorumluluk bende biter.

* Unutmayın ki anlaşmasız çıkış durumunda, 39 milyar sterlinlik ekstra kayganlaştırıcımız olacak.

* (AB üyesi) İrlanda sınırında denetim olmaksızın anlaşmaya varabileceğimize eminim. Çünkü her şekilde bu denetimleri reddediyoruz. Ama aynı zamanda Brüksel'in daha fazla müzakereyi reddetmesi ve bizim de anlaşmasız çıkmak zorunda kalmamıza dair düşük ihtimale hazırlıklı olmalıyız. Bu sonucu istediğimiz için değil, elbette istemeyiz, ama sağduyulu davranıp hazırlıklı olmakta fayda var.

Theresa May, Kasım 2018'de AB ile vardığı Brexit anlaşmasını defalarca oylatmasına rağmen parlamentodan geçiremeyince istifa etmek zorunda kalmıştı. AB bugüne dek anlaşmada herhangi bir değişiklik yapmamak ve daha fazla müzakere etmemek tavrından ödün vermedi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.