Hava Durumu

İnsülin direnciniz olabilir

Dünyadaki şeker hastalarının yarısının, şeker hastası olduğundan haberdar olmadığını biliyor muydunuz? Yalnızca Türkiye'de 8 milyondan fazla şeker hastası var ve dünyada her 6 saniyede 1 kişi diyabete bağlı bir sebepten hayatını kaybediyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2017 15:42
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 15:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İnsülin direnciniz olabilir

Stj. Diyetisyten Rumeysa Yahyaoğlu

Geniş bir bel çevresi şeker hastalığı ve hipertansiyon olasılığını artırır, hafızayı zayıflatır, kalp krizi, felç, kanser riskinizi de yükseltir. Bel çevrenizi genişleten sorunların başında da insülin direnci gelmektedir ve yağ oranının artışının yalnızca görsel bir problemden ibaret olmadığı birçok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Uzun dönemde insülin direnci yaşayanlarda da diyabet(şeker) hastalığının, görülme oranının % 75 daha fazla olduğu görülmüştür.

YAŞAM TARZI BÜYÜK ETKEN

Ailesinde diyabet hastası olan kişilerin kesinlikle diyabet hastalığına yakalanacağı anlamı çıkarılamaz. Özellikle tip2 yani sonradan gelişen diyabete yakalanma ihtimaliniz sizin yaşam tarzınıza, aktivite tercihlerinize ve beslenme düzeninize bağlı olarak değişim gösterebilir. Örneğin; soy geçmişinde hiç diyabet hastası olmayan biri Tip I diyabet hastalığına yakalanabiliyorken, ailesinde diyabet hastası olduğu halde doğru beslenme koşulları ve düzenli egzersiz ile obeziteden uzak duran kişi Tip II diyabet ile karşılaşmayabiliyor. Yani bu noktada yaşam tercihleri hayati önem taşıyor. Hastalıklar bir anda meydana gelmez, öncelikle vücudumuzda ön belirtiler oluşur ve önemli olan onların farkına varabilmektir.

BU BELİRTİLERE DİKKAT !

İşte İnsülin direncinin ilk belirtileri: Tatlı tutkusu, unlu, şekerli, nişastalı besinlere aşırı düşkünlük, çok sık acıkma, gece yemeleri, hızlı ve çabuk yemek, yemeklerden sonra uyuklama, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, çabuk öfkelenme, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık, terleme, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, mutsuz, keyifsiz uyanmalar, uyku apnesi, ödem...

Ayrıca insülin direncinin birkaç önemli belirtisi daha vardır. Bunlar; yağlı karaciğer, adet düzensizliği, aşırı tüylenme, açıklanamayan kilo verememe durumu, aşırı kilo alma, özellikle boyun, koltuk altı, kasık ve eklemlerin iç kısımlarında görülen renk koyulaşmalarıdır. Eğer bu belirtilerden bazıları sizde bulunuyorsa vücudunuz sizi uyarıyor demektir! Henüz insülin direnci dönemindeyken alınacak küçük tedbirler vücudunuzda oluşacak birçok kalıcı zararı önleyebilir, önüne geçebilir. Diyabet belirtilerini ciddiye almakta büyük fayda vardır. Çünkü diyabet tedavisi ömür boyu süren bilinçli yaşamı gerektiren bir hastalıktır ve diyabet vücudunuza kalıcı zararlar vermeden müdahale etmek en akıllıcası olacaktır.

Tüm bu belirtilere baktığımızda henüz geç kalmış sayılmazsınız. Size özel doğru beslenme planı ve yaşam tarzı keşfi ile bugünlerimizi sağlıklı yarınlara taşıyabiliriz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.