Hava Durumu

İran'ın nükleer programının kilit isimlerindendi! 'Paralı asker tuttular'

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail'i, bilim insanlarına paralı asker tutarak suikast düzenlemekle suçladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2020 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2020 11:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İran'ın nükleer programının kilit isimlerindendi! 'Paralı asker tuttular'

İran devlet televizyonunun haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İsrail'i nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade'ye paralı asker tutarak suikast düzenlemekle suçladı.

"SUİKAST İRAN'IN BAŞARILARINI ENGELLEYEMECEK"

İran lideri Ruhani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Şehit Fahrizade'nin  öldürülmesi, düşmanlarımızın çaresizliğini ve nefretlerinin derinliğini gösteriyor. suikastin İran'ın başarılarını engelleyemeyecek" ifadelerine yer verdi. 

Öte yandan, İran Savunma Bakanlığı, ülkenin nükleer programının mimarı olarak görülen Muhsin Fahrizade'nin başkent Tahran yakınlarında uğradığı suikast sonucu hayatını yitirdiğini bildirmiş, olayı 'terör saldırısı' olarak nitelendirmişti.

MUHSİN FAHRİZADE KİMDİR?

Batılı istihbarat yetkilileri ve uzmanlar Fahrizade'nin sivil uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin arkasında İran'ın nükleer savaş başlığı geliştirme çalışmalarında önemli bir rol oynadığına inanıyor.

İran ise hiç bir zaman nükleer silah geliştirme amacı olduğunu kabul etmedi.

2011 yılında Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, Fahrizade'nin İran'ın atom bombası yapmak için gerekli teknoloji ve kapasitenin geliştirilmesinde merkezi bir rolü olduğundan şüphelenildiği vurgulandı.

Devrim Muhafızları'nda üst düzey görevli olduğuna inanılan Fahrizade, Birleşmiş Milletler raporunda ismiyle bahsedilen tek kişiydi.

Başkent Tahran'a yakın Kum kentinde 1957 yılında dünyaya gelen Fahrizade, 1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nin ardından kurulan Devrim Muhafızları Ordusu'nda görev aldı.

Savunma Bakanlığı Araştırma ve İnovasyon Kurumu Başkanı ve askeri bir kurum olan İmam Hüseyin Üniversitesi'nde fizik profesörü olarak görev alan Fahrizade, askeri alandaki faaliyetleriyle de bilinen bir isim.

Fahrizade, Batılı gazetecilerin en çok röportaj yapmak istedikleri kişiler arasında yer alıyordu ancak Tahran Yönetimi, önceki yıllarda söz konusu bilim insanıyla ilgili bilgilerin yayınlanmaması için çaba gösteriyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerinin onunla görüşmesine izin vermiyordu.

Fahrizade'nin bir fizik profesörü olarak, nükleer bomba geliştirmek için 1989 yılında kurulduğu iddia edilen gizli program "Amad" projesini yönettiği söyleniyor. UAEA'ya göre program 2003 yılında sonlandırıldı.

Fahrizade, ABD'nin Foreign Policy Dergisi tarafından yayınlanan dünyanın en güçlü 500 kişisi listesinde yer alan beş İranlı figürden birisiydi.

İran'ın nükleer programının arkasındaki figür olarak kabul edilen Fahrizade'nin nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkin bir rol oynadığı belirtiliyor.

İran nükleer programının mimarı olarak tanınan Muhsin Fahrizade'nin adı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Mayıs 2018'de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda da özellikle belirtilen bir isimdir.

MUHSİN FAHRİZADE NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Tahran eyaletine bağlı Abserd ilçesinde düzenlenen terör saldırısı sonucunda ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan 'İran nükleer programının babası' diye nitelenen Fahrizade'nin öldüğü ifade edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.