Hava Durumu

İşe yaramayan hatta size zarar verecek diyet efsaneleri!

Kilo vermeye karar verince önümüze çıkan her öneriyi dikkate alıyoruz ancak çoğu diyet tüyosu kişisel olarak işe yarar. Yani birinde işe yarayan kalori saymak, sizin yağ oranınızı artırmanıza neden olabilir. İnternet ise gırla diyet tüyosu dolu. Kilo vermek isteyenler hangisini uygulasam kardır diye düşünerek kendilerini ağır diyet programlarına hapsediyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.01.2021 20:36
Haber Güncellenme Tarihi: 20.01.2021 20:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İşe yaramayan hatta size zarar verecek diyet efsaneleri!

Diyete sıkı sıkıya bağlı kalmalısın

Sağlıklı beslenme planını sürdürürken arada bir kaçamak yapmak aslında tamamen normal ve hiçbir zararı yok. Bussiness Insider'a konuşan İngiliz diyetisten ve beslenme uzmanı Nchola Whitehead, "Arada bir fazla yemenin bir zararı yok. Kilo aldıran şey, uzun vadede sürekli fazla yemek." Whitehead'in söylediğine göre kırmızı et ağırlıklı, işlenmiş karbonhidratlı bir diyetten bolca sebze, tam buğday ve hafif proteinlere geçtiyseniz zaten işin büyük kısmını başarmışsınız.

Kalori saymak kilo vermek için en etkili yöntem

Kalori hesabı yapmak, kapsamlı bir kilo verme stratejisi içerisinde önemli bir araçtır. Ancak bütün kilo verme meselesini kalori saymaya bağlamanın hiçbir etkisi bulunmuyor. Sebebi yalnızca kaloriye bakarak beslenmenin besin değerlerini dikkate almıyor oluşu. Sağlıklı bir beslenme planı için protein ve karbonhidrattan vitamin ve minerale kadar tüm besin değerlerinin izlenmesi gerekiyor. 

Az yağlı yemekler yağ yakmanı sağlar

Düşük yağ oranlı bir diyet mutlaka kilo kaybettirecek diye bir şey yok. 50.000 kadınla yapılan 8 yıllık bir araştırmada katılımcıların yarısı az yağlı bir beslenme planı izlerken diğerleri normal beslenmeye devam etmiş. Araştırmacılar az yağlı yemenin göğüs kanseri, kolorektal kanser veya kalp krizi risklerini azaltmadığını bulmuşlar. Üstelik az yağlı yiyenler neredeyse hiç kilo kaybetmemiş. Artık en iyi beslenme uzmanlarının tavsiyeleri, kuru yemiş, balık ve avokado gibi sağlıklı yağların düzgün oranda tüketildiğinde sağlık için iyi olduğuna dikkat çekiyor.

Glutenden uzak durmak sindirim sistemi sağlığı için iyidir

Çölyak hastası değilsen muhtemelen glutenin bedenin üzerinde çok büyük bir olumsuz etkisi olmaz. Yine de glutenli gıdalar tükettiğinde kendini kötü hissettiğini farkediyorsan azaltmanda fayda olabilir. Çalışmalar pek çok insanın buğday yesin yemesin, şişkinlik ve gaz problemi yaşadığını gösteriyor.

Diyete hızla başlamak için detoks yapmak iyi bir yoldur

Aslında detoks yapmaya pek ihtiyaç yok. Zehirlenme gibi bir vaka yaşamadıkça hepimiz yediklerimizdeki zararlı maddeleri temizlemeye yarayan süper etkili bir filtreleme sistemine sahibiz: Karaciğer ve Böbrekler. Böbreklerimiz kanımızı filtreleyerek yediklerimizdeki atıkların atılmasını sağlıyor. Karaciğerimiz ise vücudumuza giren kimyasalların detoksine edilmesini sağlıyor. Vücudun dinlenmesini sağlamak için bir süre yalnızca sağlıklı besinler ve sebze suları alınması bedeni rahatlatır fakat diyete başlamak için kestirme bir yol sayılmazlar.

İyi sonuç veren bir diyet herkes için iyidir

Kimsenin bedeni aynı değil ve tek bir iyi diyet yok. Bir kimsenin genetik yapısından ağız tadına, hatta iş ve özel hayat düzenine kadar pek çok şey sağlıklı bir beslenme planının nasıl olması gerektiğini etkiler. İlgili araştırmalara göre sağlıklı bir beslenme planı seçerken bakman gereken en önemli faktör, plana sürekli uyup uyamayacağın. Burada damak tadın belirleyici rol oynuyor. 

Yumurta akı beyazından iyidir

Yüksek kolesterol oranı yüzünden uzun süre insanlar tam yumurta yemekten kaçındı. Ancak sonraları anlaşıldı ki gıdalarımızdan gelen kolesterol, kanımızdaki kolesterol seviyesini pek de etkilemiyor. Kolesterolün sağlıksız olduğunu öne süren ilk araştırmaların çoğu hiç hayvansal gıda tüketmeyen tavşanlar üzerinde gerçekleştiriliyordu.

Badem sütü normal sütten iyidir

Süt ürünü alternatifleri gerçeğinin besin değerini her zaman karşılamıyor. 8gr protein içeren bir bardak sütle kıyaslandığında badem sütünün içinde hiç protein bulunmuyor. İçerğinde yer alan vitaminlerin pek çoğu da üretim esnasında katılıyor. Üstelik bazı çalışmalar sonradan katılan vitraminlerin beden tarafından daha zor absorbe edildiğini gösteriyor.

Sebze meyve suları yemeğin yerine iyi alternatiftir

Sebze meyve sularının içinde vitamin ve bazen az miktarda protein olsa da araştırmalar gerekli besinleri almanın en iyi yolunun sebze, meyve, tam buğday ve sağlıklı protein kaynağı içeren dengeli bir beslenme olduğunu gösteriyor. Daha önemlisi, sebze ve meyvelerin suyunu çıkarmak liflerinden de büyük oranda arındırmak anlamına geliyor. Bir sonraki öğüne kadar bizi en çok tok tutan şeyse lifler.

Yemeği mikrodalgaya koymak besin değerini öldürür

Mikrodalga yemeklerin besin değerini düşürmez. Mikrodalga fırınlar, enerji dalgaları kullanarak yemeğin içindeki moleküllerin daha hızlı titreşmesini sağlar. Böylece yemeğin içindeki su molekülleri hızla kaynama noktasına gelir ve ısı ortaya çıkar. Kimi besinler ısıtıldığında yok olduğu doğrudur ve bu mikrodalgada, fırında veya ocakta gerçekleşebilir. İşin ilginci, mikrodalgada yemekleri ısıtmak ocakta ısıtmaktan daha kısa sürdüğü için vitaminlerinin korunmasını bile sağlayabilir.

Chia tohumu, elma sirkesi ve mantarlar süper-gıdalardır

Kimi yemeklerin besin değeri diğerlerine göre üstün olmakla birlikte bilimsel veya yasal olarak tanımlanmış bir "süper-gıda" ifadesi literatürde bulunmuyor. Chia, kinoa, elma sirkesi gibi gıdaların çok besleyici oldukları doğru, ancak bunları diğerlerinden süper derecesinde ayıracak bir farkları bulunmuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.