Hava Durumu

İslam'a en uygun yaşayan ülkeler listesi açıklandı: İlk 40'ta Müslüman ülke yok!

ABD'deki George Washington Üniversitesi'nden iki akademisyenin her yıl gerçekleştirdiği "İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami" başlıklı araştırma kapsamında yayınlanan İslamilik Endeksi sıralamasının ilk 40 sırasında hiçbir Müslüman ülke yer almadı.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2019 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2019 15:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İslam'a en uygun yaşayan ülkeler listesi açıklandı: İlk 40'ta Müslüman ülke yok!

George Washington Üniversitesi'nden iki akademisyen Şeherazade Rahman ve Hüseyin Askari'nin ilk olarak 2010 yılında "İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?" araştırmasıyla gündeme gelen çalışma yıllar içinde bir 'endekse' dönüştü. İki akademisyen İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye olan ülkelerin İslami öğretilerle uygun politikalar izleyip izlemediklerini bulmaya çalıştı.

153 ülkenin yer aldığı listenin ilk sırasında, 15 Mart'ta iki camiye düzenlenen saldırılarda 51 kişinin hayatını kaybettiği Yeni Zelanda var. Saldırılardan sonra özellikle Başbakan Jacinde Ardern'in söylemi, açıklamaları, başörtüsü takarak Müslüman toplumla dayanışma göstermesi takdir toplamıştı.Yeni Zelanda 2017 yılında da İslamilik Endeksi'nde en yüksek puanı alan ülke olmuştu. Yeni Zelanda'yı İsveç, Hollanda, İzlanda, İsviçre ve İrlanda izliyor. Danimarka 7, Kanada, 8, Avustralya 9, Norveç de 10. sırada yer alıyor. İlk 20'de Kuzey Avrupa ülkelerinin haricinde Malta ve Japonya da bulunuyor.

2018 İslamilik Endeksi'nde en üst sırada yer bulabilen Müslüman ülke Birleşik Arap Emirlikleri listede 45. sırada yer aldı. BAE'nin ardından Arnavutluk 46, Malezya 47, Katar da 48. sırada yer bulan ve ilk 50 içinde olan diğer Müslüman ülkeler.

Listenin son iki sırasında da Müslüman ülkeler Sudan ve 2015 yılından bu yana iç savaş ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunun müdahalesine maruz kalan Yemen bulunuyor.

Türkiye ise genel endekste 95. olarak listede yer alıyor.  

Türkiye'nin İslamilikte en güçlü olduğu alan ekonomi. Ekonomi endeksinde 70. sıradayken, en zayıf olduğu uluslararası ilişkilerde 153 ülke arasında 148 sırada. İnsan hakları ve siyasi haklar sıralamasında da Türkiye listede 100. sırada bulunuyor.

NASIL HESAPLANIYOR?

İslamilik Endeksi, devlet yönetimindeki uygulamaların İslami değerlerle uygun olup olmadığını inceliyor. Çalışmayı yürüten araştırmacılar, endeksi sadece nüfusunun büyük kısmı Müslüman olan ülkelerle sınırlı tutmuyor.

Liste oluşturulurken dört ana kategoride puanlama yapılıyor:

Ekonomi

Adalet ve yönetim

İnsan hakları ve siyasi haklar

Uluslararası ilişkiler

İslamilik Vakfı, çalışma sayesinde İslam'ı daha anlaşılabilir bir hale getirmeyi, daha güçlü kurumlar için referans noktası oluşturmayı ve devletlerin gelişimini takip etmeyi hedefliyor.

İSLAMİLİK ENDEKSİ NEDİR?

Çalışmada Kuran-ı Kerim'de ilgili ayetler ve Hz. Muhammed'in yaşamı, uygulamaları ve sözleri İslami öğretilere bağlılığın referansı olarak kabul ediliyor. Çeşitli göstergelerin kullanıldığı ekonomi, hukuk ve yönetişim, insan hakları ve siyasi haklar ve uluslararası ilişkiler olmak üzere dört alt daldan oluşan bir İslamilik Endeksi oluştu. Yani ülkeler ekonomi, hukuk ve yönetişim, siyasi haklar ve insan hakları ve uluslararası ilişkiler bakımından İslami kriterlerle ne kadar uyumluluk gösteriyor, ne kadar "İslami" yaşıyor sorularının yanıtı aranıyor. Burada ülkenin Müslüman olması ya da olmaması dikkate alınmıyor.

MÜSLÜMAN ÜLKELER NASIL BELİRLENDİ?

2010 yılındaki ilk çalışmada sadece İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin verileri değerlendirildi. Daha sonraki çalışmalarda verilen bilgiye göre Müslüman ülkelerin nasıl kategorilendirildiği şöyle açıklanıyor: Kendini İslam cumhuriyeti olarak ilan eden, İslam'ı devletin resmi dini olarak tanıyan, İslam'ın ülkedeki birincil din olduğu veya dikkate değer bir Müslüman nüfusa sahip ülkeler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.