Hava Durumu

İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2020 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2020 14:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22'nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti.

Uzun süredir kanser tedavisi gören Karadayı geçtiğimiz pazar günü yüksek ateş ve enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.

İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?

88 yaşında hayatını kaybeden İsmail Hakkı Karadayı, 1991 yılında 1. Ordu Komutanlığı, 1993 yılında ise bir yıllığına Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapmıştı.

Karadayı'nın görev döneminde Türk Ordusu, Kuzey Irak'a, yani ABD'nin egemenlik alanına 35 bin askerle girmiş ve kukla devleti büyük oranda dağıtmıştı. Harekatın düzenlendiği Mart 1995 tarihi, aynı zamanda TSK'nin ABD'ye silahla direnmeye başladığı tarihti. Karadayı, bu "suçlarıyla" ABD'nin kara listesine giren Türk generallerinin başındaydı.

Org. İsmail Hakkı Karadayı'nın Genelkurmay Başkanlığı döneminde, 1995 Mart'ında yapılan "Güneş Harekâtı", ABD'nin "Kürt devleti" planına büyük darbe vurmuştu.

Ardından 1996 Ağustos'unda hayata geçen Çekiç Harekâtı'yla ABD'nin Peşmerge üzerinden kurmaya çalıştığı hesapları bozdu.

Harekatla Irak yönetimi, Barzani ve Türkiye'nin ortak hareketiyle bölgedeki "CIA Peşmergeleri" kovuldu, Irak, Türk sınırına kadar bölgeye hakim oldu. Bu harekât Batı basınında "ABD'nin, Vietnam'dan sonraki en büyük yenilgisi" olarak değerlendirildi. ABD'nin Türk ordusuna düşmanlığı da bundan sonra arttı. ABD ve Batı basını sürekli olarak TSK'yı hedef alarak "Türk ordusu hizadan çıktı" yorumları yapmaya başladı.

SON DİLEĞİ: 'ÖLMEDEN ÖNCE AKLANMAK İSTİYORUM'

Karadayı emekli olduktan sonra da hedeften çıkmadı. Ergenekon kumpasına adı karıştırılan Karadayı, FETÖ'cü savcıların başlattığı ancak noktalanmayıp devam ettirilen 28 Şubat davasında da sanık yapılmıştı. Davada müebbet hapis cezasına çarptırılan Karadayı, yaşı ve hastalığı nedeniyle adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

Karadayı, geçen yıl, "Şerefimle bu devletin en üst seviyede rütbesini taşıdım. Bana, TSK'ya, Türk milletine ve Türk hukukuna yapılan bu haksızlık, bu ayıp giderilmeli, haksız leke silinmeli" demişti. Karadayı'nın avukatı Erol Yılmaz Aras da müvekkilinin kanser hastası olduğunu ve yürüyemeyecek durumda olduğunu kaydederek yerel mahkeme kararının bozulmasını istemişti.

İsmail Hakkı Karadayı, başvuru dilekçesinde şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bana ve arkadaşlarıma yönelik bu haksız suçlama, çok ağırıma gidiyor. Biz kesinlikle hukukun içinde kaldık. Darbe yapmak aklımızın ucundan geçmedi. Hükümet, parlamentoda değişti. Güvenoyu aldı. O siyasi sürece hiçbir etkimiz ya da cebri bir müdahalemiz olmadı. İstifa eden hükümete 'zorla devrildi' nasıl denebilir? Yasada darbenin tarifi ilkokul düzeyinde anlaşılır açıklıkta yazılı değil midir?"

AKLIN HUKUKUN VİCDANIN DIŞINDA...

"Biz o zaman emekli olup şanlı geçmişimizi yanımızda taşıyıp evimize çekildik" diyen Karadayı, şöyle devam etmişti:

"Ancak 20 yıl sonra, olmayan bir darbeyi olmuş sayıp FETÖ'cü polis ve hakim/savcıların düzenlediği ve FETÖ'nün en son ve en pespaye kumpaslarından biri olan 28 Şubat davasını yeniden canlandırıp, bana ve 20 arkadaşıma verilen ceza aklın, hukukun, vicdanın dışındadır. Hem FETÖ'yle mücadele ediliyor deyip hem de FETÖ'nün hazırladığı soruşturmayı ve kovuşturmayı yapanları bu nedenle bırakın soruşturmaya tabii tutmayı, onların hedefindeki Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik bu lekeleyici davayı devam ettirip mahkumiyetle tamamlamak, kararı veren mahkeme bakımından izahı mümkün olmayan bir durum olduğu gibi, gelecekte hukuk ve tarih karşısında sorumluluk getirecektir. İstinaf Mahkemesi'nden, bu hukuksuzluğu ve büyük haksızlığı daha fazla bekletmeden ortadan kaldırmasını talep etmeyi, kendi adıma artık ertelenemez bir görev olarak addetmemi sanırım yadırgayan olmayacaktır."

Karadayı 28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanı'ydı.

28 Şubat süreciyle ilgili açılan soruşturma kapsamında 3 Ocak 2013 tarihinde gözaltına alınan daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Karadayı, 13 Nisan 2018'de sona eren davada ise müebbet hapis cezasına çarptırılmış, yaşı ve sağlık sorunları gerekçe gösterilerek adli kontrolle serbest kalmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.