Hava Durumu

İsrail'de panik havası! Filistin direnişi Demir Kubbe'yi böyle deldi

Filistinliler'e saldırı emrini veren ve onlarca insanın ölümüne yol açan İsrail Başbakanı Netanyahu'dan, kan donduran tehditler geldi. Af Örgütü, İsrail'e karşı zehir zemberek bir açıklama yayınladı. İsrail'in kalleş saldırıları sonrasında İran'ın 'SH85' tipi füzelerinin devreye girdiğini ise Al Jazeera 'acil' koduyla duyurdu. İsrail ordusu, sivillerin olduğu 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etti. Son günlerdeki saldırılar arasında en şiddetlisi bu sabah yaşandı. Öte yandan Gazze Şeridi'nden atılan roketlerin İsrail'de 5 kişinin ölümüne ve ciddi yıkıma yol açması, İsrail'de hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin etkinliğiyle ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2021 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2021 18:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İsrail'de panik havası! Filistin direnişi Demir Kubbe'yi böyle deldi

İsrail polisi ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs'teki evden zorla çıkarma girişimleri ile Mescid-i Aksa'da yaşanan olayların devamında Gazze Şeridi'ne taşınan gerilim, şiddet ve saldırılar devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi, 'topyekün bir savaşa' doğru ilerlendiği uyarısının gölgesinde bugün olağanüstü toplanacak. Öte yandan Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölü sayısını açıkladı: 56 can kaybı, 304 yaralı...

TEL AVİV'E YÖNELİK SALDIRILARDA İLK KEZ SH85 FÜZELERİ KULLANILDI 

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Gazze'nin İsrail tarafından vurulmasının ardından Tel Aviv'i hedef alan saldırılarda ilk kez İran'ın 'SH85' tipi füzelerinin kullanıldığını açıkladı.

3

Al Jazeera muhabiri, Gazze Şeridi'nden fırlatılan yaklaşık 200 füzenin Tel Aviv ve banliyölerini hedef aldığının tahmin edildiğini açıkladı.

SH85 tipi füzelere ait olduğu iddia edilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Reuters ve AP de Tel Aviv'i hedef alan füzelerin fotoğraflarını servis etti.

DEMİR KUBBE PANİĞİ 

Gazze Şeridi'nden atılan roketlerin İsrail'de 5 kişinin ölümüne ve ciddi yıkıma yol açması, İsrail'de hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin etkinliğiyle ilgili tartışmaları beraberinde getirdi.

Jerusalem Post gazetesinde Yonah Jeremy Bob imzasıyla yayımlanan "Demir Kubbe döneminin hakimiyeti sona mı erdi?" başlıklı analizde, savunma sisteminin zaaflarının İsrail'de uzun zamandır endişeye yol açtığı belirtildi.

Demir Kubbe'nin geçmişte roketlerin yaklaşık yüzde 90'ını düşürdüğü kaydedilen yazıda, atılan roket sayısı az olduğu takdirde sistemin etkili olduğuna dikkat çekildi.

"Hamas herkesi şoke edip Demir Kubbe'yi parçalamayı başardı mı?" sorusuna yer verilen makalede, Hamas'ın son süreçte beklenenden çok daha fazla roket fırlattığı kaydedildi.

İsrail yönetiminin en çok güvendiği savunma sistemlerinden Demir Kubbe'nin aşılarak Filistinli direniş gruplarının roketlerle Tel Aviv'i hedef alması İsrail'de güvenlik endişelerine yol açtı.

Tel Aviv'in böylesine büyük bir saldırıya uğramasının İsrail tarihinde bir ilk olduğunu belirten uzmanlar, Gazze'ye olası bir kara operasyonun ise Filistin direniş gruplarına yarayacağı görüşünde.

İSRAİL HÜKÜMETİNE ELEŞTİRİ 

İsrail'in en köklü gazetelerinden Haaretz'de yer alan analiz yazısında Nir Hasson, İsrail hükümetinin kriz yönetimindeki eksikliklerini dile getirdi. Öte yandan Hasson, İsrail yönetiminin tansiyonu azaltmak için gerekli taraflarla görüşmeleri yapmadığını savundu. Yazıda, "Görüşülecek taraflar vardı fakat görüşmeleri düzenlemeye yeltenen kimse olmadı" ifadelerine yer verildi.

ALÇAK İSRAİL SABAHIN İLK SAATLERİNDE VURDU 

İsrail savaş uçakları, sabahın erken saatlerinde, Gazze'deki Filistin direniş güçlerine ait güvenlik merkezleri ve polis karargahlarına şiddetli saldırılar düzenledi.

İsrail savaş uçakları birkaç dakika içinde bıraktığı onlarca bombayla Gazze Şeridi'nin güneyi, kuzeyi ve orta kesimlerinde çok sayıda noktayı hedef aldı.

SON GÜNLERİN EN ŞİDDETLİ SALDIRISI 

Son günlerdeki saldırılar arasında en şiddetlisinin bu sabah yaşandığı belirtilirken sonuçlarına ilişkin henüz bir bilgi edinilemedi. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in yoğun saldırılarının kentteki tüm polis merkezi ve karargahlarını hedef aldığı kaydedildi.

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da sabah namazından sonra bir kez daha Filistinli gençlere saldırdı.

SABAH NAMAZINDAN SONRA MÜDAHALE 

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Filistinli gençlerin Harem-i Şerif'te kılınan sabah namazından sonra Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra arasındaki bölgede toplandıklarını belirtti.

İsrail polisinin tekbir ve sloganlar atan gençlere plastik mermilerle müdahale ettiğini dile getiren yetkili, Filistinli gençlerin de taşlarla polise karşılık verdiğini anlattı.

Yetkili, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif'teki olayların çok büyük çaplı olmadığı belirterek bazı gençlerin yaralandığını kaydetti.

"İÇ SAVAŞ PATLAK VERDİ" 

İsrail'in Lod kentinde çıkan çatışmalar nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu kentte olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Belediye Başkanı Yair Revivo, 'iç savaşın patlak verdiğini' ilan etti.

Lod şehri Belediye Başkanı Revivo, ordunun konuşlandırılması çağrısında bulundu ve "Yüzlerce araba ateşe verildi. Sokaklarda yüzlerce haydut dolaşıyor. Lod'da iç savaş patlak verdi." dedi.

İşgalci İsrail'in Lod şehri Belediye Başkanı yaptığı açıklamada, "Burada kontrolü tamamen kaybettik. Araplarla, Yahudiler sokaklarda birbirleriyle savaşıyor." ifadelerini kullandı.

Revivo ayrıca, "Başbakanı Lod'da OHAL ilan etmeye çağırdım. IDF'yi aramak için. Sokağa çıkma yasağı koymak için. Sessizliği yeniden kurmak için. Bir yönetim başarısızlığı var. Bu dev bir olay, Arap İsraillilerin İntifadası. Burada yıllardır yaptığımız tüm işler boşa gitti" ifadelerini kullandı.

TRUMP'TAN SKANDAL AÇIKLAMA 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in Gazze'ye yönelik insanlık dışı saldırılarına sahip çıkarak skandal açıklamalar yaptı. Trump, İsrail'e gereken yanıtı vermediği için eleştirilen halefi Joe Biden'ı da suçladı.

Eski ABD Başkanı, İsrail'in katliamlarını görmezden gelerek bölgede tansiyonun yükselmesine halefi Joe Biden'ın güçsüzlüğünün yol açtığını ifade etti.

Trump, "Ben görevdeyken, biz Barışın Başkanı olarak biliniyorduk, çünkü İsrail'in hasımları, ABD'nin güçlü şekilde İsrail'in yanında durduğunu ve İsrail'e saldırı olduğu takdirde süratle intikam alınacağını biliyordu" dedi.

Eski ABD lideri sözlerine şöyle devam etti: "Biden yönetimi altında dünya giderek daha vahşi ve istikrarsız bir hale geliyor, çünkü Biden'ın güçsüzlüğü ve İsrail'e yeterince destek olmaması müttefiklerimize yeni saldırılara yol açıyor.

Amerika her zaman İsrail'in yanında olmalı ve Filistinlilerin şiddeti, terörü ve roket saldırılarını durdurmaları gerektiğini açıkça anlatmalı ve ABD'nin İsrail'in meşru müdafaa hakkına her zaman güçlü destek vereceğini açıkça anlatmalı."

NETANYAHU: SALDIRILARI HIZLANDIRMAYA KARAR VERDİK 

Netanyahu, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi'nin de aralarında yer aldığı İsrailli askeri yetkililerle toplantıda durum değerlendirmesi yaptı.

Toplantıda yaptığı açıklamada Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'de Hamas ve İslami Cihad Hareketine ait "yüzlerce" hedefin vurulduğunu belirtti.

Netanyahu, "Hamas hiç beklemediği şekillerde vurulacak" dedi ve "Komutanları ortadan kaldırdık, birçok önemli hedefi vurduk ve daha sert saldırmaya ve saldırıların hızını artırmaya karar verdik" dedi.

"Tüm inançlar için ibadet özgürlüğünü korumaya" yemin ettiğini öne süren İsrail Başbakanı, "Yasayı ve düzeni güçlü ve sorumlu bir şekilde korumayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, "Bir savaşın ortasındayız ve tüm gücümüzle saldırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İSRAİL: BEDEL ÖDEYECEKLER 

Genelkurmay Başkanı Kochavi de İsrail ordusunca, Gazze'de aralarında silah üretimi yapılan yerlerin de olduğu 500'den fazla noktanın vurulduğunu öne sürdü.

Hamas ve İslami Cihad hareketlerine tehditler savuran Kochavi, hiç olmadık ağır bedel ödeyeceklerini vurguladı.

AF ÖRGÜTÜ 'YASA DIŞI VE AŞIRI GÜÇ' DEDİ 

Uluslararası Af Örgütü, İsrail güvenlik güçlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinli barışçıl göstericilere karşı defalarca, yasa dışı ve aşırı güç kullandığını bildirdi ve şunları söyledi:

"İsrail'in, var olma haklarını savunan ve zorla yerlerinden edilmelerini protesto eden Filistinlilere karşı öfkesini sürdürmesine izin verilmemeli. Acil bir adım olarak, BM Güvenlik Konseyi üyelerini açık oturum düzenlemeye ve Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörüne üye devletlere brifing vermesi çağrısında bulunuyoruz."

TEL AVİV'DE HAVA SALDIRISI İÇİN SİRENLER 

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, başkent Tel Aviv'de hava saldırısı için sirenler çalmaya başladı.Hamas da Tel Aviv'e 130 füze gönderdiğini duyurdu.

İSRAİL'İN ENERJİ TESİSİ VURULDU 

İsrail'in Walla News gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Filistinli direniş gruplarının roket saldırısında Askalan'da bir enerji tesisi vuruldu. 

Enerji tesisindeki bir yakıt tankının patlaması sonucunda yangın çıktığı belirtilirken, olay sonucu yaralı olup olmadığına ilişkin bilgiye yer verilmedi.

SİVİLLERİN OLDUĞU 12 KATLI BİNAYI YIKTI 

Gelen son dakika haberine göre, İsrail ordusu, Gazze'nin batısında bulunan 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise Telegram'da yayınladığı mesajında İsrail'in Gazze'deki sivil binaları hedef alması durumunda Tel Aviv'e Askalan'dan daha şiddetli füze saldırıları düzenleneceğini belirtmişti.

HAVALİMANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU 

İsrail'in Ben Gurion havalimanında, füze saldırıları nedeniyle uçuşların durdurulduğu açıklandı.

İSRAİL ORDUSU SİVİLLERİ VURMAKLA TEHDİT ETTİ 

Öte yandan, yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre İsrail ordusu Gazze'de sivillerin bulunduğu Hanadi Kulesi'ni vurmakla tehdit etti. 

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise Telegram'da yayınladığı mesajında İsrail'in Gazze'deki sivil binaları hedef alması durumunda Tel Aviv'e Askalan'dan daha şiddetli füze saldırıları düzenleneceğini belirtti. 

CAN KAYBI ARTIYOR 

Saldırılar sonucunda 53 Filistinlinin şehit olduğu, yaralı sayısının ise 320'ye çıktığı kaydedildi. İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 130 bölgeyi hedef aldığı ifade edildi.

BM'DEN 'TOPYEKÜN SAVAŞ' UYARISI 

Gelen son dakika haberine göre, BM görevlisi Wennesland, İsrail ve Filistin'in "topyekün bir savaşa doğru sürüklendiği" uyarısı yaptı.

Tüm tarafların gerginliği azaltma sorumluluğu taşıdığını ifade eden Wennesland, "Gazze'de yıkıma sürükleyen savaşın bedelini halk ödüyor." değerlendirmesi yaptı. 

BM YENİDEN TOPLANIYOR 

Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Doğu Kudüs'te artan gerginliği görüşmek üzere bugün yeniden toplanacak.

BIDEN'DAN FİLİSTİN LİDERİNE MESAJ 

Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimiyle ilişkiler kesildikten sonra, yeni ABD Başkanı Biden'ın Abbas'a yazılı bir mesaj gönderdiği belirtildi.

Haberde, Biden'ın mesajında son siyasi gelişmeleri, mevcut durumu ve ABD ile Filistin Devleti arasındaki ikili ilişkileri ele aldığı kaydedildi. Bu mesaj, Biden'ın ocak ayında ABD Başkanı seçilmesinden bu yana iki taraf arasındaki ilk temas sayılıyor. 

Harem-üş Şerif'in önemi 

Harem-üş Şerif, hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından kutsal sayılıyor. Yahudiler için bölge Museviliğin en kutsal noktası ve Tevrat'ta adı geçen iki mabedin de geçmişte bulunduğu yer. Mescid-i Aksa ise İslam'ın üçüncü en kutsal ibadet yeri.

Bu bölgenin içinde olduğu Doğu Kudüs, 1967'deki Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail savaşından bu yana İsrail devletinin işgali altında bulunuyor.

Harem-üş-Şerif'in dini önemi göz önünde bulundurarak bölgenin yönetimi için bir dizi hassas düzenleme yapılmış durumda. Kısaca 'statüko' olarak adlandırılan bu düzenlemeler, bölgeye giriş-çıkışların idare edilmesinden, karar alım sürecine kadar bir dizi alanı kapsıyor ve 50 yıldır uygulanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.