Hava Durumu

İsrail'in katliamları ABD'yi çatırdattı! Zehir zemberek açıklamalar...

ABD'nin İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamlara sessiz kalması, içerde suların kaynamasına sebep oldu. Filistin yönetimi de katliamlarda ABD'nin payını hatırlatırken, 10 bine yakın Filistinli'nin evlerini terk etmek zorunda kalması tüm dünyayı şoke etti. İsrail Başbakanı Netanyahu, bugün de tehditler savurmaya devam etti.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2021 07:59
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 07:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İsrail'in katliamları ABD'yi çatırdattı! Zehir zemberek açıklamalar...

İsrail'in Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimci planı ve son günlerde Gazze'ye yönelik hava saldırıları ABD siyasetinde de tartışmalara neden oldu.

Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırılarını "meşru müdafaa hakkı" olarak nitelendiriyor ve ısrarla İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını kınamaktan kaçınıyor. 

Öte yandan, Kongrede önde gelen Demokrat isimler, Demokrat Joe Biden'ın İsrail'e koşulsuz destek politikasını sert dille eleştiriyor. Beyaz Saray ile Kongre arasındaki Filistin çatlağı dün Temsilciler Meclisindeki oturumda da bir kez daha gündeme geldi. 

ABD Kongresinin ilk kadın Müslüman vekillerinden Filistin kökenli Rashida Tlaib, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve parti liderlerinin açıklamalarının Filistinlilere değinmediğine işaret ederek, söz konusu açıklamalarda "evlerinden çıkarılanlar, gözaltına alınanlar ve ibadethanelere atılan göz yaşartıcı bombaların" yok sayıldığına dikkati çekti. 

"ÖNEMLİ SAYILMALARI İÇİN KAÇ FİLİSTİNLİNİN ÖLMESİ GEREKİYOR" 

Kürsüdeki konuşmasında gözyaşlarına hakim olmayan Tlaib, ABD Dışişleri Bakanlığının "çocukların öldürülmesinin yanlış olduğunu" söyleyememesi nedeniyle tüm ABD halkı adına bunu kendisinin ifade ettiğini söyledi. 

Filistin halkının kendi vatanlarında mülteci konumuna düştüğünü anımsatan Tlaib, ABD basınının ölen Filistinli sayısını İsrail'in kayıpları olarak göstermesini, İsraillilere "öldürüldü" Filistinlilere "öldü" ifadesini kullanmasını eleştirdi. 

Tlaib, "Matematiğini anlamama yardımcı olun. Önemli sayılmaları için kaç Filistinlinin ölmesi gerekiyor. Washington yönetiminin İsrail'e askeri desteğinin koşulsuz olduğu mesajının verilmesiyle Netanyahu, barışı imkansız hale getirecek, evleri yıkmaya ve yerleşimci politikaları genişletmeye devam edecek." ifadelerini kullandı. 

ILHAN OMAR'DAN ABD YÖNETİMİNE TEPKİ�

Somali kökenli Ilhan Omar da ABD'nin İsrail'e yardımlarını eleştirerek, "Fonladığımız İsrail hükümeti, Filistin devletinin kurulmasını imkansız hale getirmeye çalışırken, buna engel olmak için hiçbir şey yapmadan Filistin devletini nasıl destekliyor gibi görünebiliriz." dedi. 

Omar, tüm çocuklar gibi Filistinli çocukların da şiddet ve baskıdan uzak bir hayatı hak ettiğini söylemenin tartışmalı olamayacağını kaydetti. 

ABD'Lİ DEMOKRAT VEKİL OCASİO-CORTEZ'DEN ÇAĞRI 

ABD'li Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, Kongredeki konuşmasında ABD yönetimine "sorumlu davranma" çağrısı yaptı. 

ABD'nin bu süreçte sorumluluk taşıdığını belirten Ocasio-Cortez, "ABD, Filistinlilere yönelik insan hakları ihlalleri ve adaletsizliklerde oynadığı rolü kabul etmelidir. Bu 'iki taraf' ile ilgili bir şey değil. Bu, güç dengesizliğiyle ilgili." şeklinde konuştu. 

HEM ABD HEM DE İSRAİL'DE DEVLET ŞİDDETİNE KARŞI EŞİT ÖFKE GÖSTERİLMELİ"�

Demokrat Kongre üyelerinden Ayanna Pressley de siyahi olduğu için şiddet eylemelerine alışık olduğunu belirterek, "Görüntümüz nedeniyle suçlu sayıldık. Filistinlilere de ABD'deki siyahilerle aynı şey söyleniyor. Hem ABD hem de İsrail'de devlet şiddetine karşı eşit öfke gösterilmeli." değerlendirmesinde bulundu. 

Demokrat Kongre üyelerinden Marc Pocan ve Betty McCollum da ABD yardımlarının Batı Şeria'daki bazı İsrail eylemlerinde kullanılmasını eleştirerek bu yardımların hangi ölçekte buralarda kullanıldığına ilişkin rapor hazırlanması teklifinde bulundu. 

Ilhan Omar, Rashida Tlaib ve Alexandria Ocasio-Cortez başta olmak üzere birçok isim, İsrail'in saldırılarına ve ABD'nin Filistinlilere yönelik zulme sessiz kalmasına tepkilerini Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlarla da gösteriyor.

NETANYAHU: DAHA EN BÜYÜK SALDIRIMIZI YAPMADIK 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'a yönelik en büyük saldırılarının henüz bitmediğini söyledi.

Netanyahu danışmanı Mark Regev de ülkesi ve Filistinliler arasındaki gerilimin son bulması için yapılan ateşkes çağrılarına "Sihirli çözüm yok" yanıtını verdi.

10 BİN FİLİSTİNLİ EVİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI 

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'ye yönelik saldırılarda 10 bine yakın Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kaldığının tahmin edildiğini açıkladı.

Hastane ve suya erişimin elektriğe bağlı olduğu ancak bunun için gereken yakıtın pazar günü tükeneceği belirtilen açıklamada, İsrailli yetkililer ile Filistinli silahlı gruplara, BM'nin yakıt, gıda ve tıbbi malzemeler getirmesine ve insani yardım çalışanları konuşlandırmasına izin vermesi çağrısı yapıldı.

İSRAİL'İN DEZENFORMASYONU ORTAYA ÇIKTI 

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarla ilgili dezenformasyon yapmak için yıllar önce Suriye'de çekildiği tahmin edilen görüntüyü Gazze'denmiş gibi sosyal medya hesabından paylaştı, ardından gelen tepkiler üzerine paylaşımını kaldırdı.

FİLİSTİN: ABD'NİN SESSİZ KALMASI KATLİAMLARA YOL AÇTI 

Filistin Yönetimi, "ABD'nin İsrail'in yaptıkları karşısındaki sessizliği ve nefsi müdafaa olarak tanımlaması Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki katliamlara yol açtı" açıklamasını yaptı.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, "Filistin ve Kudüs hepsinden daha büyük kalacak. Filistin halkının menfaatleri, hakları ve ilkeler hareketlerimizin ve siyasetimizin pusulası olarak kalmaya devam edecektir. Bunlar olmaksızın hiçbir tarafla da barış ve ilişkilerimiz olmayacak" dedi.

AB'DEN İSRAİL'E DESTEK 

Avrupa Birliği (AB) ve bazı AB ülkeleri, İsrail'in Filistinlilere saldırıları sonrasında "endişe" mesajları ve İsrail'i destekleyici açıklamalar yaptı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Hamas tarafından İsrail'e ayrım gözetmeden yapılan saldırıları kınıyorum." ifadesini kullanan von der Leyen, tüm taraflarda sivillerin korunması, şiddetin derhal sona ermesi gerektiğini belirtti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de sosyal medya hesabında, İsrail ve Gazze'de devam eden şiddetten dolayı çok endişeli olduğunu belirterek, "Hamas'ın sivillere rastgele roket atması kabul edilemez. Hollanda, uluslararası hukuk ve orantılılık sınırları içinde İsrail'in meşru müdafaa hakkını desteklemektedir." açıklamasını paylaştı.

FRANSA DA KINAMADI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınamadan taziyelerini sundu. Açıklamada, Fransa'nın, kuruluş yıl dönümünde İsrail'in güvenliğine ve uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkına sarsılmaz bağlılığını yinelediği aktarıldı.

CAN KAYBI 122'YE YÜKSELDİ 

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, saldırılarda 10 Mayıs'tan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 126'ya yükseldiği belirtildi. Bakanlığın açıklamasında saldırılarda yaşamını yitirenlerin 31'inin çocuk, 20'sinin kadın olduğu, yaralı sayısının 900'e ulaştığı ifade edilmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.