Hava Durumu

İsrail sabahın ilk ışıklarında bomba yağdırdı! Topyekün savaş...

Filistinliler'e saldırı emrini veren ve onlarca insanın ölümüne yol açan İsrail Başbakanı Netanyahu'dan, kan donduran tehditler geldi. Af Örgütü, İsrail'e karşı zehir zemberek bir açıklama yayınladı. İsrail'e ait bir enerji tesisinin vurulduğu haberi bir anda gündemi sarstı. İsrail ordusu, sivillerin olduğu 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etti. Son günlerdeki saldırılar arasında en şiddetlisi bu sabah yaşandı. BM'den ise 'topyekün savaş' uyarısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2021 09:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2021 09:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İsrail sabahın ilk ışıklarında bomba yağdırdı! Topyekün savaş...

İsrail polisi ile Filistinliler arasında Doğu Kudüs'teki evden zorla çıkarma girişimleri ile Mescid-i Aksa'da yaşanan olayların devamında Gazze Şeridi'ne taşınan gerilim, şiddet ve saldırılar devam ediyor. BM Güvenlik Konseyi, 'topyekün bir savaşa' doğru ilerlendiği uyarısının gölgesinde bugün olağanüstü toplanacak.

İsrail savaş uçakları, sabahın erken saatlerinde, Gazze'deki Filistin direniş güçlerine ait güvenlik merkezleri ve polis karargahlarına şiddetli saldırılar düzenledi.

SON GÜNLERİN EN ŞİDDETLİ SALDIRISI 

İsrail savaş uçakları birkaç dakika içinde bıraktığı onlarca bombayla Gazze Şeridi'nin güneyi, kuzeyi ve orta kesimlerinde çok sayıda noktayı hedef aldı.

Son günlerdeki saldırılar arasında en şiddetlisinin bu sabah yaşandığı belirtilirken sonuçlarına ilişkin henüz bir bilgi edinilemedi. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'in yoğun saldırılarının kentteki tüm polis merkezi ve karargahlarını hedef aldığı kaydedildi.

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da sabah namazından sonra bir kez daha Filistinli gençlere saldırdı.

SABAH NAMAZINDAN SONRA MÜDAHALE 

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Filistinli gençlerin Harem-i Şerif'te kılınan sabah namazından sonra Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra arasındaki bölgede toplandıklarını belirtti.

İsrail polisinin tekbir ve sloganlar atan gençlere plastik mermilerle müdahale ettiğini dile getiren yetkili, Filistinli gençlerin de taşlarla polise karşılık verdiğini anlattı.

Yetkili, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif'teki olayların çok büyük çaplı olmadığı belirterek bazı gençlerin yaralandığını kaydetti.

KAN DONDURAN FOTOĞTAFLAR 

Pazartesi sabah saatlerinde Kudüs'ün işgalini kutlamak isteyen İsraillilerin Mescid-i Aksa'ya girmesini durdurmak isteyen Filistinliler, camide nöbete başladı.

İsrail polisi ise camiye bir kez daha biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla giriş yaptı, uluslararası haber ajansları 300'ü aşkın kişinin yaralandığı kan donduran fotoğraflar servis etti.

Kutsal kent Kudüs'te son yılların en yüksek gerilimine yol açan olaylar gün içinde durulsa da, Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas'ın Tel Aviv yönetimine verdiği süre akşam saatlerinde doldu.

Gazze'den arka arkaya roketler fırlatılırken, İsrail'in birçok şehrinde siren sesleri duyuldu. İsrailliler panik halinde sığınaklara koştu, işgalin kutlandığı Kudüs Günü bayrak yürüyüşü bitirildi.

Roketlerin Kudüs çevresi ve İsrail'in güneyini hedef aldığı açıklandı. Kudüs'teki İsrail parlamentosu Knesset de çalan sirenlerin ardından roket atışları nedeniyle boşaltıldı.

Gazze'deki Hamas güçleri, İsrail'i hedef alan Kudüs Kılıcı adlı bir operasyon başlattığını açıkladı. Resmi açıklamada, Kudüs Kılıcı savaşı çerçevesinde İsrail'e ait bir askeri zırhlı aracın vurulduğu ve Kudüs'e roket saldırısı düzenlendiği kaydedildi.

NETANYAHU: SALDIRILARI HIZLANDIRMAYA KARAR VERDİK 

Netanyahu, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi'nin de aralarında yer aldığı İsrailli askeri yetkililerle toplantıda durum değerlendirmesi yaptı.

Toplantıda yaptığı açıklamada Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'de Hamas ve İslami Cihad Hareketine ait "yüzlerce" hedefin vurulduğunu belirtti.

Netanyahu, "Hamas hiç beklemediği şekillerde vurulacak" dedi ve "Komutanları ortadan kaldırdık, birçok önemli hedefi vurduk ve daha sert saldırmaya ve saldırıların hızını artırmaya karar verdik" dedi.

"Tüm inançlar için ibadet özgürlüğünü korumaya" yemin ettiğini öne süren İsrail Başbakanı, "Yasayı ve düzeni güçlü ve sorumlu bir şekilde korumayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, "Bir savaşın ortasındayız ve tüm gücümüzle saldırmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İSRAİL: BEDEL ÖDEYECEKLER 

Genelkurmay Başkanı Kochavi de İsrail ordusunca, Gazze'de aralarında silah üretimi yapılan yerlerin de olduğu 500'den fazla noktanın vurulduğunu öne sürdü.

Hamas ve İslami Cihad hareketlerine tehditler savuran Kochavi, hiç olmadık ağır bedel ödeyeceklerini vurguladı.

AF ÖRGÜTÜ 'YASA DIŞI VE AŞIRI GÜÇ' DEDİ 

Uluslararası Af Örgütü, İsrail güvenlik güçlerinin, işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinli barışçıl göstericilere karşı defalarca, yasa dışı ve aşırı güç kullandığını bildirdi ve şunları söyledi:

"İsrail'in, var olma haklarını savunan ve zorla yerlerinden edilmelerini protesto eden Filistinlilere karşı öfkesini sürdürmesine izin verilmemeli. Acil bir adım olarak, BM Güvenlik Konseyi üyelerini açık oturum düzenlemeye ve Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörüne üye devletlere brifing vermesi çağrısında bulunuyoruz."

TEL AVİV'DE HAVA SALDIRISI İÇİN SİRENLER 

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, başkent Tel Aviv'de hava saldırısı için sirenler çalmaya başladı.Hamas da Tel Aviv'e 130 füze gönderdiğini duyurdu.

İSRAİL'İN ENERJİ TESİSİ VURULDU 

İsrail'in Walla News gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Filistinli direniş gruplarının roket saldırısında Askalan'da bir enerji tesisi vuruldu. 

Enerji tesisindeki bir yakıt tankının patlaması sonucunda yangın çıktığı belirtilirken, olay sonucu yaralı olup olmadığına ilişkin bilgiye yer verilmedi.

SİVİLLERİN OLDUĞU 12 KATLI BİNAYI YIKTI 

Gelen son dakika haberine göre, İsrail ordusu, Gazze'nin batısında bulunan 12 katlı Hanadi Kulesi'ni hava saldırısıyla yerle bir etti.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise Telegram'da yayınladığı mesajında İsrail'in Gazze'deki sivil binaları hedef alması durumunda Tel Aviv'e Askalan'dan daha şiddetli füze saldırıları düzenleneceğini belirtmişti.

HAVALİMANINDA UÇUŞLAR DURDURULDU 

İsrail'in Ben Gurion havalimanında, füze saldırıları nedeniyle uçuşların durdurulduğu açıklandı.

İSRAİL ORDUSU SİVİLLERİ VURMAKLA TEHDİT ETTİ 

Öte yandan, yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre İsrail ordusu Gazze'de sivillerin bulunduğu Hanadi Kulesi'ni vurmakla tehdit etti. 

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde ise Telegram'da yayınladığı mesajında İsrail'in Gazze'deki sivil binaları hedef alması durumunda Tel Aviv'e Askalan'dan daha şiddetli füze saldırıları düzenleneceğini belirtti. 

CAN KAYBI ARTIYOR 

Saldırılar sonucunda 10'u çocuk ve bir kadın olmak üzere 32 Filistinlinin şehit olduğu, yaralı sayısının ise 203'e çıktığı kaydedildi. İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik saldırılarında yaklaşık 130 bölgeyi hedef aldığı ifade edildi. 

BM'DEN 'TOPYEKÜN SAVAŞ' UYARISI 

Gelen son dakika haberine göre, BM görevlisi Wennesland, İsrail ve Filistin'in "topyekün bir savaşa doğru sürüklendiği" uyarısı yaptı.

Tüm tarafların gerginliği azaltma sorumluluğu taşıdığını ifade eden Wennesland, "Gazze'de yıkıma sürükleyen savaşın bedelini halk ödüyor." değerlendirmesi yaptı. 

BM YENİDEN TOPLANIYOR 

Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Doğu Kudüs'te artan gerginliği görüşmek üzere bugün yeniden toplanacak.

BIDEN'DAN FİLİSTİN LİDERİNE MESAJ 

Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimiyle ilişkiler kesildikten sonra, yeni ABD Başkanı Biden'ın Abbas'a yazılı bir mesaj gönderdiği belirtildi.

Haberde, Biden'ın mesajında son siyasi gelişmeleri, mevcut durumu ve ABD ile Filistin Devleti arasındaki ikili ilişkileri ele aldığı kaydedildi. Bu mesaj, Biden'ın ocak ayında ABD Başkanı seçilmesinden bu yana iki taraf arasındaki ilk temas sayılıyor. 

Harem-üş Şerif'in önemi 

Harem-üş Şerif, hem Müslümanlar hem de Yahudiler tarafından kutsal sayılıyor. Yahudiler için bölge Museviliğin en kutsal noktası ve Tevrat'ta adı geçen iki mabedin de geçmişte bulunduğu yer. Mescid-i Aksa ise İslam'ın üçüncü en kutsal ibadet yeri.

Bu bölgenin içinde olduğu Doğu Kudüs, 1967'deki Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail savaşından bu yana İsrail devletinin işgali altında bulunuyor.

Harem-üş-Şerif'in dini önemi göz önünde bulundurarak bölgenin yönetimi için bir dizi hassas düzenleme yapılmış durumda. Kısaca 'statüko' olarak adlandırılan bu düzenlemeler, bölgeye giriş-çıkışların idare edilmesinden, karar alım sürecine kadar bir dizi alanı kapsıyor ve 50 yıldır uygulanıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.