Hava Durumu

İstanbul Boğazı'nda dehşet anları! Trafiğe kapatıldı

İstanbul Boğazı'nda 225 metre boyundaki "Vitaspirit" adlı dökme yük gemisi yalıya çarptı. Kaza sonucu Boğaz gemi trafiğine kapatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2018 16:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2018 16:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
İstanbul Boğazı'nda dehşet anları! Trafiğe kapatıldı

İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen bir gemi, yalıya çarptı. Olay yerine ekipler sevk edildi. İstanbul Boğazı'nda dümeni kilitlenen bir gemi yalıya çarptı.

225 metre boyunda ve 32 metre genişliğindeki "Vitaspirit" adlı dökme yük gemisi, Karadeniz-Marmara yönlü geçişinde Fatih köprüsü altında dümen gücünü kaybederek Lacivert ve Uskumru restoranlarının olduğu bölgede Hekimbaşı Salih Efendi yalısına çarptı.

Öte yandan İstanbul Boğazı'nda hareketli dakikalar devam ediyor. Gemi bu sefer de Boğaz'da kabloya takıldı.

Kazada büyük bir şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı. Geminin çarptığı yalının hemen bitişiğindeki balık restoranlarında yemek yiyenler korku içinde kaçıştı.

KILAVUZ KAPTAN: KAZAYA MAKİNE ARIZASI NEDEN OLDU

Kılavuz kaptan, kazaya makine arızasının neden olduğunu söyledi.  Kaza sonrası, olay yerine gelen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı römorkörler, gemiyi Ahırkapı'ya çekti. Kazanın ardından İstanbul Boğazı çift yönlü olarak deniz trafiğine kapatıldı.

YALIDA FİLM ÇEKİLMİŞTİ

Usta yönetmen Ferzan Özpetek'in son filmi İstanbul Kırmızısı, bugün enkaza dönen ünlü yalıda çekilmişti.

HEKİMBAŞI SALİH EFENDİ YALISI

Hekimbaşı Salih Efendi yalıyı XVIII. Yüzyıl başında iki oda bir sofadan oluşan küçük bir yapı olarak satın almış, daha sonra ilave inşaatlarla büyütmüştür. Kuzey kısmı selamlık, güney kısmı ise harem olarak inşa edilmiştir.

Selamlıkta güney bölümü gibi kazıklar üzerinde bulunmaktaydı. Kuzey tarafı büyük çiçek bahçesine, batısı denize, doğusu da yalının arkasındaki ormana bakan etrafı çepeçevre şark sedirleri ile döşenmiş, bu büyük salonun ortasına kadar deniz süzülerek girer, ortadaki kapaklar kaldırılarak etrafına limon saksıları dizilir ve denizin sesi dinlenirmiş. Bu bölüm Hekimbaşı'nın ortanca kızı Meliha Hanım tarafından 1947 yılında yıkılarak satılmıştır.

Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran harem kısmı ise Hekimbaşı Salih Efendi'nin eşi Payidar Hanıma kalan kısımdır. Payidar hanımın ölümünden sonra bu bölüm en küçük kızı Sakibe'ye geçmiş ve onun varisleri tarafından günümüze kadar korunmuştur.

Büyük botanik bahçesi Hekimbaşının büyük kızı Übeyde'ye kalmış, varisleri bahçeyi 1966 yılında satmışlardır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.