Hava Durumu

Kabil 6 ayda düşebilir!..

Afganistan'daki durumla ilgili son Amerikan istihbarat raporları, başkent Kabil'in 6 aylık bir süre içinde Taliban tarafından ele geçirilebileceğini öngörüyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2021 09:19
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2021 09:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kabil 6 ayda düşebilir!..

Afganistan'da ABD'nin ülkeden çekilme süreci devam ederken, ABD basınına yansıyan istihbarat raporları dikkat çekiyor. "Wall Street Journal"da yer alan habere göre, ABD istihbaratı tarafından yapılan yeni bir değerlendirme, Taliban'ın, ABD ve NATO askerleri ülkeden çekildikten 6 ay sonra başkent Kabil'i ele geçirebileceğini öngörüyor. Haberde, ABD istihbarat kurumlarının bu son değerlendirmesinin, öncekilere kıyasla daha karamsar olduğunu ve ordunun analizleriyle daha yakın sonuçlar öngördüğü ifade edildi.

Gazete, bu değişikliğe Taliban'ın geçen hafta Afganistan'ın kuzeyindeki birçok noktayı ele geçirmesinin etkili olmuş olabileceğini belirtirken, Afganistan ordusunun birçok kasabada çatışmaya girmeden Taliban'a teslim olduğuna da dikkat çekti.

Vietnam'dan daha hızlı

Afgan güçlerinin büyük bölümünün bölgeden çekilirken güvenli çıkış hakkı karşılığında silahlarını ve teçhizatlarını geride bıraktığı ifade edildi.

Son değerlendirmede ABD istihbarat kurumları Eşref Gani hükümetinin ABD askerleri ülkeden çıktıktan sonra 2 yıl kadar ayakta kalabileceğini düşünüyordu.

ABD, 1973'te Vietnam'dan çekildikten sonra Saigon yaklaşık 2 yıl sonra Kuzey Vietnam tarafından ele geçirilmişti. Yeni değerlendirmeye göre ise ABD istihbaratı, Afgan hükümeti ve başkent Kabil'in askerler tamamıyla çekildikten sonra 6 ila 12 ay arasında düşeceğini öngörüyor.

Taliban'ın ülkede hızlı ilerleyişi de devam ediyor. Son olarak Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab vilayetinin Gurzivan ilçesinde Taliban kontrolü ele geçirdi. Son 2 ayda ülke genelinde Taliban'ın kontrolüne geçen ilçe sayısı 35'i aştı.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derlediği bilgilere göre, Taliban, 407 ilçeden 130'dan fazlasını, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmiş durumda. Afganistan topraklarının büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasında mücadele sürüyor, 407 ilçenin 200 kadarında çatışmalar devam ediyor.

Askerler ve tercümanlar kaçtı

Taliban saldırısından kaçan 134 Afgan askerinin Afganistan sınırını geçerek Tacikistan topraklarına sığındığı bildirildi. Tacik-Afgan sınırındaki Şirhan sınır kapısı Taliban'ın eline geçmişti. Taliban'ın bu saldırısından kaçan Afganistan hükümet güçleri mensubu 134 askerin, Tacikistan topraklarına geçtiği belirtilen açıklamada, "İnsanilik ve iyi komşuluk ilkelerine uyan Tacik sınır muhafızları, Afgan askerlerin hiçbir engel olmaksızın sınırı geçerek Tacikistan topraklarına girmesine izin verdi" ifadesine yer verildi.

Öte yandan ülkede İngiltere adına tercümanlık görevi üstlenen Afganların aileleriyle birlikte İngiltere'ye gitmeye başladığı açıklandı. Taliban'ın ülkeyi tamamen ele geçirmesi korkusuyla yaşayan 36 aile, İngiltere'ye vardı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.