Hava Durumu

Kabine'de revizyon! İki yeni bakanlık kuruldu

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölündü. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Vedat Bilgin getirilirken, Ticaret Bakanlığı'na Mehmet Muş atandı.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2021 07:26
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2021 07:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kabine'de revizyon! İki yeni bakanlık kuruldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kurulmasına dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı bakanlıklara yapılan atamalara ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile ilk önce kabine yapısı değiştirildi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adı altında ikiye bölündü.

Böylece kabinedeki bakanlık sayısı 16'dan 17'ye yükseltildi.

ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK'UN GÖREVİ SONA ERDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin ardından kurulmuştu.

O günden bugüne bakanlık görevini Zehra Zümrüt Selçuk yürütmüştü.

Yapılan değişikliğin ardından Bakan Zehrü Zümrüt Selçuk'un da görevi sona ermiş oldu.

MÜKERRER SAYI YAYIMLANDI

Kabinenin yapısında gerçekleştirilen değişikliğin ardından kabine revizyonuna ilişkin atama kararları Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Atama kararnamesiyle Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın görevine son verildi.

Pekcan'ın yerine AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi.
 

İKİ YENİ BAKANLIĞA ATANACAK İSİMLER BELLİ OLDU

Atama kararnamesiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğuna atanacak isimler de belli oldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Üyesi Derya Yanık atandı.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na ise Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Vedat Bilgin getirildi.

SİYASETÇİ İSİMLER AĞIRLIK KAZANDI

Revizyon öncesi kabine bürokrat ve özel sektör ağırlıklı isimlerden oluşuyordu.

Değişiklikle birlikte kabinede siyasetçi isimler ağırlık kazandı.

Böylece kabinede 6 bürokrat, 4 özel sektör ve 8 siyaset kökenli isim yer aldı.

Yeni bakanlar Meclis Genel Kurulu'nda yemin etmelerinin ardından göreve başlayacak.

AK PARTİ'NİN SANDALYE SAYISI DÜŞECEK

İstanbul Milletvekili olan Mehmet Muş'un yemin etmesinin ardından milletvekilliği düşecek.

Böylece AK Parti'nin Meclis'teki sandalye sayısı 288'e gerileyecek.

Kabinedeki kadın bakan sayısı ise bire düşecek.

BAKANLIKLARIN HİZMET BİRİMLERİ

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının hizmet birimleri şunlardan oluştu:

"Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının hizmet birimleri ise şunlar oldu:

"Çalışma Genel Müdürlüğü, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı, Personel Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü."

ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI VEDAT BİLGİN KİMDİR?


 
22 Eylül 1954'te Bayburt'ta doğdu. Baba adı Ahmet, anne adı Gülpaşa'dır.

Öğretim Üyesi; Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesini bitirdi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde "Şehirleşme ve Sanayileşme İlişkileri" konusunda master çalışmasını, "Türkiye'de Sanayileşme Politikaları ve Demokratikleşme Süreci" adlı çalışmasıyla da İktisat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamladı.

York Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Michigan Üniversitesinde "Orta Doğu Toplumlarında Modernleşme Sorunları" konulu uluslararası çalışmada yer aldı. Gazi Üniversitesi İİB Fakültesinde Öğretim Üyeliği, TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ve Başbakan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu. Çok sayıda yayımlanmış araştırma kitabı, makale ve çalışmaları bulunmaktadır.

İyi düzeyde İngilizce bilen Bilgin, evli ve 2 çocuk babasıdır.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI DERYA YANIK KİMDİR?

Avukat Derya Yanık, 1972 yılında Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kadirli'de, orta ve lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Aralık 1996 itibariyle İstanbul Barosu'na bağlı olarak Avukatlık Stajını tamamladı. Aynı tarihten bu yana serbest avukat olarak çalışmaya devam ediyor.

AK Parti İstanbul Kurucu İl Yönetim Kurulu üyesi olup 2004-2014 yılları arasında 5 ve 6. Dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanlığı, AK Parti Grup Sözcülüğü görevlerinde bulundu.

MEHMET MUŞ KİMDİR?

Cumhurbaşkanlığı Kararı'na göre, Anayasa'nın 104 ve 106'ncı maddeleri gereğince, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın görevine son verilerek yerine Mehmet Muş getirildi.

Dr. Mehmet Muş 1 Mayıs 1982'de Trabzon Sürmene'de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul'da tamamlayan Muş, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra Washington State University School of Economic Sciences'de Ekonomi alanında yüksek lisans yapan Muş, doktora öğrenimini Marmara Üniversitesi İktisat Tarihi Anabilim Dalında tamamladı.

Mehmet Muş, özel sektörde Bütçe Planlama Uzmanı olarak çalıştı. AK Parti İstanbul Gençlik Kolları teşkilatında aktif görevler üstlenen ve çalışmalar yürüten Muş, sırasıyla, AK Parti İstanbul Gençlik Kolları İl Yönetim Kurulu Üyeliği, Ekonomi İşleri Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı görevlerini icra etti.

Muş, 2011 yılında 24. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili oldu, 25, 26. ve 27. dönemlerde de İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürdü. TBMM'de Dışişleri Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu, AB Uyum Komisyonu üyelikleri yapan Muş, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliği'nin yanı sıra AK Parti Genel Merkezi'nde Halkla İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2014 yılında AK Parti MYK üyeliğine seçilerek AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı ve Ekonomi İşleri Başkanlığı görevinde bulunan Muş, AK Parti'nin 2. Olağanüstü Kongresinde tekrar MKYK üyeliğine seçildi.

Muş, AK Parti Grup Başkanvekilliği, MYK üyeliği yaptı ve İstanbul Milletvekilliği görevini yürütüyordu.

İngilizce bilen Muş, evli ve bir çocuk babası.

BAKAN VE SİYASETÇİLERDEN TEBRİK MESAJLARI

Revizyon sonrası bazı bakanlar ve siyasilerin tebrik paylaşımları şu şekilde:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Sn. Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Sn. Vedat Bilgin ve Ticaret Bakanlığına atanan Sn. Mehmet Muş'a yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Görevi devreden Bakanlarımız Sn. Zehra Zümrüt Selçuk ve Sn. Ruhsar Pekcan'a ise hizmet ve katkıları için içtenlikle teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine atanan Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Vedat Bilgin ve Ticaret Bakanlığına atanan Mehmet Muş'a yeni görevlerinde başarılar ve hayırlı hizmetler diliyorum.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun: Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeni kurulan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın ülkemiz ve aziz milletimiz için hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Sn. Derya Yanık'ı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atanan Sn. Vedat Bilgin'i ve Ticaret Bakanlığına atanan Sn. Mehmet Muş'u gönülden tebrik ediyor, görevlerinde başarılar diliyorum.

9 Temmuz 2018'den bu yana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak görev yapan Sayın Zehra Zümrüt Selçuk ve Ticaret Bakanı olarak görev yapan Sayın Ruhsar Pekcan hanımefendilere gece gündüz çalışarak ülkemize kattıkları için şükranlarımızı sunuyoruz.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Milletimiz için dur durak bilmeden çalışmaya, üretmeye devam edecek; büyük, güçlü ve tam bağımsız Türkiye yürüyüşünü kararlılıkla sürdürecektir.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Sn. Derya Yanık'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atanan Sn. Vedat Bilgin'e ve Ticaret Bakanlığına atanan Sn. Mehmet Muş'a başarılar diliyorum. Sn. Zehra Zümrüt Selçuk ve Sn. Ruhsar Pekcan'a hizmetleri için teşekkür ediyorum.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kabinede birlikte görev yaptığımız Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler eski Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk Hanımefendi'ye ve Ticaret eski Bakanımız Ruhsar Pekcan Hanımefendi'ye hizmetleri ve dostlukları için çok teşekkür ederim. Yeni kabinede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Vedat Bilgin Beyefendi'ye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na atanan Derya Yanık Hanımefendi'ye, Ticaret Bakanlığı'na atanan Mehmet Muş Beyefendi'ye hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Millete hizmet bizi bekler.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına atanan Sayın Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına atanan Sayın Vedat Bilgin ve Ticaret Bakanlığına atanan Sayın Mehmet Muş'a yeni görevlerinde başarılar diliyorum. Bakanlık görevlerini devreden Sayın Ruhsar Pekcan ve Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'a hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Çok tebrik ediyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na atanan Sn Derya Yanık'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atanan Sn Vedat Bilgin'e, Ticaret Bakanlığı'na atanan Sn Mehmet Muş'a yeni görevlerinde başarılar diliyoruz. Görevlerini devreden bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Hedeflerimize güçlü şekilde yürümeye devam ediyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.