Hava Durumu

Kalp krizine sebep oluyor iddiası... Bursa'da uzmanından korona ilacı açıklaması

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Levent Büyükuysal, 'Favipiravir' ilacıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Covid 19 tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin adlı ilacın kalp ritmi üzerinde etki gösterebildiğini belirtip, "Öğrendiğim bilgilere göre bu ilaç artık hastalara verilmiyor. Favipiravir bu anlamda daha güvenilir bir ilaç. Daha az yan etkiye sahip daha güvenli" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2020 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2020 16:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kalp krizine sebep oluyor iddiası... Bursa'da uzmanından korona ilacı açıklaması

Bir ilacın ilk gün önerilen dozuyla ilgili spekülasyonları değerlendiren Prof. Dr. Büyükuysal, "Sözü edilen ilaç Favipiravir... Diğer antiviral ilaçlar ile karşılaştırıldığında en etkili gözüken ilaç bu. Önerilen doz, ilk gün içi 2x1600 mg. Sonraki günlerde doz yarıya iniyor. Favipiravir'in tabletleri 200 mg olduğu için ilk gün 2 defa 8 tablet ilaç kullanmak gerekiyor. Yani günde 16 tablet. Tabii bunun hasta üzerinde olumsuz bir algı yaratması normal. Eğer tabletler 800 mg olsaydı ilk gün 2x2 tablet, sonraki günler 2x1 tablet alınması yeterli olacaktı. Böyle olsaydı hastalar üzerindeki olumsuz intibası da çok daha az olacaktı. İlacın tabletleri hangi gerekçe ile 200 mg olarak üretilmiş onu bilmiyorum. Bir ilaç ne kadar sık aralıklar ile ve ne kadar çok miktarlarda alınırsa hastanın tedaviye uyumu da düşer" ifadelerini kullandı.

Kalp krizine sebep oluyor iddiası

Hastalıkta tedaviye erken başlanılan ilacın etkinliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Levent Büyükuysal, yine insanlar arasında dolaşan bir diğer söylentiye de açıklık getirdi. COVID-19 tedavisinde kullanılan bir ilacın kalp krizlerine sebep olduğu iddiasını değerlendiren Büyükuysal, söz konusu ilacın Favipiravir değil, Hidroksiklorokin olduğunu belirtti. Hidroksiklorokinin teorik olarak kullanılmaması gerektiğini belirten Profesör Büyükuysal, bu ilacın kalp ritmi üzerinde etki gösterebildiğini söyledi ve ekledi: "Öğrendiğim bilgilere göre bu ilaç artık hastalara verilmiyor. Favipiravir bu anlamda daha güvenilir bir ilaç. Daha az yan etkiye sahip daha güvenli."

"Aşıya ihtiyaç var"

Levent Büyükuysal aşı konusunda ise şunları söyledi: "Bu aşılar oldukça hızlı bir şekilde geliştirildiler, zira ihtiyaç oldukça fazla. SARS ve MERS'te olduğu gibi virüsün bulaşıcılığını bitiren bir mutasyon görmedik bu yüzden aşı çalışmaları dünyanın dört bir yanında hızla başlatılmıştı. Elbette etkinlikleri ve yan etkilerinin uzun dönemde ne olacağı çok net değil lakin bu pandemi koşullarında bu aşıyı yaptırmak başka çare yok gibi. O da aşıya ulaşılabilirse ki bu da üzerine çok ince düşünülmesi gereken bir süreç."
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.