Hava Durumu

Kamu bankalarından düşük faizle kredi!

Koronavirüs salgının ekonomiye getirdiği olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için hazırlanan yeni destek paketi yolda. Tasarının yasalaşması halinde, 5 kişilik yeni istihdam yaratana 500 bin liraya kadar kredi verilebilecek. Ayrıca İşletmeler ilave olarak istihdam ettikleri kişiler için ödeyecekleri sigorta primlerini, kamu bankalarından kullanacakları kredilerde faizden düşebilecekler.

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2021 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2021 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kamu bankalarından düşük faizle kredi!

Gelen bir son dakika haberine göre, istihdam desteği sağlayan işletmelere finansman desteği sağlanacak.

İlave istihdam desteği, mart ayında, Ekonomide Reform Paketi ile açıklandı. Geçtiğimiz hafta ise Meclis'e gönderilen, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen kanun tasarısı ile de işverenlere verilecek desteğin detayları netleşti.

Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısı: 

Buna göre, mikro ve küçük ölçekli işletmeler; hem salgın nedeniyle likidite sıkıntısını karşılamak hem de istihdamı artırmak için işletmelerin ilave olarak istihdam ettikleri kişiler için ödeyecekleri sigorta primlerini, kamu bankalarından kullanacakları kredilerde faizden düşebilecekler. İlave istihdam teşvik desteği ise 2022'nin haziran ayına kadar sürecek. Peki, kimler, nasıl bu destekten yararlanacak?

30 HAZİRAN 2022'YE KADAR 

Teşvikten 50'nin altında işçi çalıştıran işverenler yararlanacak. Yani, yeni teşvik, mikro ve küçük işletmelere yönelik olacak. 

İşverenler, 1 Temmuz 2021 ila 30 Haziran 2022 tarihleri arasında işe aldıkları yeni çalışanlar için teşvikten yararlanabilecek.

Teşvikten yararlanabilmek için işe alınacak yeni işçiler için de belirli kurallar gerekiyor. Birincisi, işe alınan çalışanın, işe girdikten önceki 3 aylık sürede 10 günden fazla sigortalı çalışmamış olması şart. İşe alınacak kişi yeni çalışan olmalı.

İkincisi, Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmamalılar ve isteğe bağlı sigorta primi de ödemiyor olmaları gerekiyor. İşverenin, son bir yıl içindeki çalışan sayısının üzerinde yeni işe alım yapması gerekiyor. 

Daha açık bir anlatımla, işveren, son bir yılda işten çıkarım yapmışsa destekten yararlanamayacak.

Yasa çıktıktan sonra ilave istihdam yaratan işverenler Kredi Garanti Fonu kefaletiyle kamu bankalarından 30 Haziran 2022 tarihine kadar kredi kullanabilecek. 

Bu bir yıl içinde işveren yeni işe aldığı kişilerin sosyal güvenlik primlerini, işsizlik sigortası primlerini eksiksiz olarak ödeyecek.

ÜCRETSİZ İZİNLİ YARARLANACAK 

Ödediği primleri de kullandığı kredinin faizinden ya da kar payından düşebilecek. Yaklaşık bir çalışan için yararlanılacak destek, daha doğrusu kredi faizinden düşülecek tutar, 1.200 lira.

Bu desteğin diğer teşviklerden farkı da burada. Diğer teşviklerde prim desteği verilirken ve işveren prim ödemeyip Sosyal Güvenlik Kurumu ile mahsuplaşırken; yeni uygulamada işveren yeni işe aldığı kişilerin primlerini ödeyecek, ödediği primi kullandığı kredinin faizinden düşecek.

Kredi faiz ya da kar payı desteği 12 ay süreyle uygulanacak. Yani, bu teşvikten yararlanma süresi bir yıl. En fazla 5 kişi için destekten yararlanılacak. İşveren, bu teşvikten yararlanmak için en fazla 5 kişiye yeni istihdam yaratacak.

Teşvikten, ücretsiz izne çıkartılan ve devletten ücretsiz izin desteği ya da bir başka ifadeyle nakdi ücret desteği alanlar için de yararlanılabilecek.

Mart ayında ücretsiz izin desteğinden en az 20 gün yararlanmış çalışanlar, işvereni tarafından normal çalışma süresine dönmesi halinde; işveren, bu kişiler için de teşvik alabilecek, kredi kullanabilecek.

İlave istihdam teşviki ilk gündeme geldiğinde yeni alınan her bir kişi için işveren 100 bin liralık kredi kullanabilecek; böylece 5 kişilik yeni istihdam yaratan kefalet destekli 500 bin liraya kadar kredi imkanından yararlanacaktı. Ancak yasa tasarısında 100 bin liralık limit yer almıyor.

İlave istihdam teşviki ilk gündeme geldiğinde yeni alınan her bir kişi için işveren 100 bin liralık kredi kullanabilecek; böylece 5 kişilik yeni istihdam yaratan kefalet destekli 500 bin liraya kadar kredi imkanından yararlanacaktı. Ancak yasa tasarısında 100 bin liralık limit yer almıyor.

HİBE DESTEĞİ RESMİ GAZETEDE 

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, koronavirüs salgınından dolayı işleri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere hibe desteği verilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek hibe desteği, Bakanlık Bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. 

Hibe desteğinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlık tarafından belirlenecek ve doğrudan verilecek.

Hibe desteği, tek seferde ödenmek üzere ekonomik faaliyet konuları Bakanlık tarafından belirlenecek iki ayrı grup için 5 bin TL ve 3 bin TL olacak. 

Hibe desteğinden, 17 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla gelir vergisi mükellefiyeti olan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirler, esas faaliyet konuları üzerinden faydalanabilecek.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.