Hava Durumu

Karanlıkta uyuyun kanserden korunun

Newcastle Üniversitesi'ndeki Türk doktor Tevfik Dorak, vücudun hücre yenileyici ve bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunun gece karanlıkta salgıladığını hatırlarttı

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2017 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2017 14:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Karanlıkta uyuyun kanserden korunun

Newcastle Üniversitesi'ndeki Türk doktor Tevfik Dorak, vücudun hücre yenileyici ve bağışıklık sistemi düzenleyici melatonin hormonunu gece karanlıkta salgıladığını hatırlatıp uyarıyor: "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku bu salgıyı ve kansere yakalanma riskini azaltıyor. Körlerde kanser riski bu yüzden az." Karanlık ve kanser arasında bir ilişki olup olmadığı üzerine çalışan Dorak, araştırmaları sonucunda ilginç sonuçlar elde etmiş.

*Melatonin, ışığa duyarlı hücreler tarafından salgılandığı için gece artıyor, gün ışığı altında ise oldukça azalıyor. Melatonin karanlıkta salındığı için görme engellilerde uzun ve düzenli melatonin salgısının kanser riskini azalttığı düşünülüyor.

* Yapılan çalışmalar melatoninin kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyici etkileri de olduğunu gösteriyor.

* ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocukları karanlık ortamlarda yatırmaları isteniyor.

* Yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.