Hava Durumu

Katliam! Dünya izliyor, can kaybı artıyor...

İsrail ordusu, ilk başta Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını ve İsrail askerlerinin Gazze'ye girdiğini duyurdu. Gazze'nin kuzey kesiminde bulunan farklı hedefler İsrail güçlerince karadan, havadan ve denizden de eş zamanlı olarak yoğun biçimde bombalandı. Ancak bundan birkaç saat sonra yapılan açıklamada, askerlerin Gazze'ye 'girip girmediğinin teyit edilemeyeceği' açıklaması geldi.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2021 08:49
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2021 08:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Katliam! Dünya izliyor, can kaybı artıyor...

İsrail Savunma Bakanı tehditler savurmuştu. Gece yarısını geçerken İsrail ordusu, Gazze'ye operasyon başlattığını duyurdu.

'ÇOK DAHA FAZLA HEDEF VAR' 

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, gün içinde yaptığı konuşmada İsrail'in "çok daha fazla hedefi" olduğunu ve askeri operasyonlarında zaman sınırı olmadığı konusunda uyardı.

Gantz, "Açıkça söylüyorum: çatışma durdurulana kadar savunmaya ve saldırmaya devam edeceğiz ve uzun vadeli sessizliği sağlayacağız." diye konuştu.

Şu anda Gazze çevresinde üç İsrail tugayı konuşlanmış durumda. Bir İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) brifingine göre IDF, Gazze'de bir kara operasyonunu hala masada tutuyor.

İSRAİL ORDUSU GAZZE'YE GİRDİ 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Jonathan Conricus, Gazze'ye yönelik kara harekatı için hazırlıkların sürdüğünü açıklamış ancak harekete geçmek için henüz emir gelmediğini belirtmişti.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını ve İsrail askerlerinin Gazze'ye girdiğini duyurdu. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricust yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlattığını söyledi.

Conricust, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ne girmeye başladığını vurgulayarak, kara kuvvetlerine hava kuvvetlerinin de destek verdiğini açıkladı.

Gazze Şeridi'nin kuzey kesimine kara, hava ve denizden yoğun şekilde saldırı düzenledi. Gazze'nin kuzey kesiminin doğu ve batı bölgelerinde bulunan farklı hedefler İsrail güçlerince top atışlarının yanı sıra hava ve denizden de eş zamanlı olarak yoğun biçimde bombalandı.

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın son dakika haberine göre, İsrail ordu sözcülüğü, "Gazze'ye girildiği" şeklindeki açıklamasını yinelemekten kaçınarak, "askerlerin girip girmediğini teyit edemeyiz" dedi.

Bir diğer İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee ise askerlerin Gazze Şeridi'ne girip girmediğini teyit edemeyeceğini belirterek, "Sadece Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan bir saldırı başlatıldığını söyleyebilirim." dedi. Adraee, daha önce Conricust'un yaptığı açıklamalar ile ilgili "tercüme hatası" olduğunu ileri sürdü.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 6 Filistinli daha hayatını kaybetti. Toplam can kaybı 28'i çocuk, 15'i kadın olmak üzere 109'a, yaralı sayısı da 621'e çıktı

'NEFES ALABİLMEK İÇİN PENCERELERİ AÇTIK' 

Bu arada Arap-İsrailli Lod şehri sakini Wael Essawi CNN'e yaptığı açıklamada, Salı gecesi namazlar sırasında İsrail polisi ve Yahudi sakinler tarafından bir camiye, göz yaşartıcı gazla baskın yapıldığını anlattı.

Essawi, "Hiçbir şey yapamadık ama nefes alabilmek için pencereleri açtık ... gaz çok yoğundu" dedi.

'BİNLERCE KİŞİYİ VURDULAR' 

Bir başka Lod sakini olan Halid Zabarqah, Pazartesi günü İsrail'in Kudüs'teki politikalarına karşı düzenlenen bir Filistin gösterisinin ardından, binlerce kişinin göz yaşartıcı gaz, sersemletici el bombası ve plastik mermi ile vurulduğunu söyledi.

Zabarqah, "15 yaşındaki kızım, yatak odası penceresine atılan taşların sesiyle uyandı, sonra onun dehşet verici çığlıklarıyla uyandım," dedi ve ekledi:

"Elimizdeki aletlerle kendimizi korumak ve savunmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yoktu, ya kendimizi savunacaktık ya da öldürülecektik."

ABD ISRARLA KINAMIYOR 

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen İsrail'in 18'i çocuk 87 Filistinlinin ölümüne yol açan füze saldırılarını kınamaktan kaçındı.

Gazeteci, ısrar ederek "Biden yönetimi sürekli Hamas'ın roket saldırılarını kınıyor. Beyaz Saray, Filistinlerin evlerinden tahliyelerini de kınıyor mu?" sorusunu yöneltti.

Bu konuyu ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın birçok kez gündeme getirdiğini belirten Psaki, kendilerinin asıl amacının gerginliğin azaltılması olduğunu belirtirken, ısrarla İsrail'i kınamaktan kaçındı.

BİR DİZİ HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ 

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güneyine biz dizi hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda ölen ve yaralananlar konusunda henüz bir bilgi yok.

Öte yandan İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamada, savaş uçaklarının, Hamas'a ait füzelerin üretildiği merkezi bir sahaya ve yine Hamas'ın deniz kuvvetlerine ait füzelerin üretildiği askeri bir sahaya hava saldırıları düzenlediğini duyurdu.

Hedef alınan iki yerin Gazze'nin orta kesiminde yer aldığı belirtilen açıklamada ayrıca silah üretiminin yapıldığı farklı yerlere de hava saldırıları düzenlendiği ifade edildi.

HAMAS İLE BM TEMAS HALİNDE 

Üst düzey bir Hamas yetkilisi İzzat Al Rishq Perşembe günü CNN'e yaptığı açıklamada Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler'in çatışmayı sona erdirmek için arabuluculuk konusunda Hamas ile iletişim kurduğunu söyledi.

Al Rishq, "Biz Hamas olarak onlara, saldırıların durması için önce düşmanla konuşmaları gerektiğini söyledik. Kendimizi uzun süre ayakta tutabilme ve saldırılara (uzun süre) tepki verebilme yeteneğine sahibiz" diye ekledi.

GAZZE'NİN KUZEYİNE TOP ATIŞI: ONLARCA YARALI 

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Ummu en-Nasr köyüne düzenlediği topçu atışında onlarca Filistinli yaralandı.

İsrail topçu birlikleri Ummu en-Nasr köyündeki tarım arazilerini ve evleri yoğun topçu atışıyla hedef aldı. Saldırı sonucu onlarca Filistinli yaralanırken, ambulans ekipleri çok sayıda yaralıyı olay yerinden hastaneye taşıdı.

'BAYRAM KAN KOKUYOR' 

Zaman zaman gelen patlama sesleri ve yükselen dumanlar nedeniyle Gazze sakinleri korku içinde bir bayram geçiriyor. Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yaşayan Filitinli genç Ayat Mahmud, Gazze'de bayramdan söz etmenin mümkün olmadığını belirtti.

Mahmud, "Bu bayram şehit kokuyor, ayrılık kokuyor, kan kokuyor. İsrail, sabah saatlerinden itibaren bombardımana başlayarak insanları korkutmayı hedefledi. İnsanların bayram sevincini kursaklarında bırakmak, bayram havasını yok etmek istedi." dedi.

Bayram için daha önce hazırlık yaptıklarını, misafir beklediğini, arkadaşlarıyla görüşmeyi planladığını belirten genç kız, "Şu an bunlar mümkün değil. Bayram havası taziye havasına döndü." diye konuştu.

ENKAZDAN ÇIKARILDILAR

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Şeyh Zayid kentine gerçekleştirdiği saldırılarda yıkılan bir evin enkazında karı koca 2 Filistinlinin cansız bedenine ulaşıldı. Sivil savunma ekipleri, enkazdan çok sayıda kişiyi yaralı olarak çıkarmayı başardı.

İsrail ordusu, Gazze'ye gece saatlerinde yapılan hava saldırısında, Hamas'a ait bir banka ile istihbarat amaçlı kullanılan bir merkezin vurulduğunu duyurdu.

Perşembe gününün ilk saatlerinde yapılan açıklamada, Hamas'ın son 3 günde 1500'den fazla roket attığı da kaydedildi.

BBC MUHABİRİ AÇIKLADI 

Gazze'de bulunan BBC muhabiri, son saatlerde yaşananların son yılların en kötü tablosu olduğunu ve bölgenin 2014 savaşından bu yana en uzun ve en zor gecesini yaşadığını söyledi.

İsrail'in birden fazla senaryoya hazırlandığını belirten İsrail Ordu Sözcüsü, Gazze'ye yönelik saldırıların da devam edeceğini söyledi. Hamas lideri İsmail Haniyeh ise, İsrail'in gerilimi tırmandırmak istemesi durumunda kendilerinin de hazır olduğunu duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, bölgede çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan gerilimin, yakında sona ermesini beklediğini söyledi.

"BIKTIK ARTIK, BİZDEN UZAK OLUN!" 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Filistin lideri Mahmud Abbas ile bir telefon konuşması yaptı. Bu görüşmede Blinken'ın roket saldırılarının sonlanması gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Ancak Mahmud Abbas, kameralar önünde yaptığı son konuşmada, "Amerika ve İsrail'e sesleniyorum. Bıktık artık, bırakın bizi. Bizden uzak olun" dedi.

Abbas sözlerinin devamında, "Ülkemizi asla terk etmeyeceğiz, işgale yarın değil bugün son verin" dedi. Üst düzey bir ABD heyetinin bölgeye gideceği açıklandı.

ZEHİRLİ GAZ ŞÜPHESİ 

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden bir grup Filistinlinin zehirli gazla öldürüldüğünden şüphelendiklerini açıkladı.

Bakanlık resmi sitesinde yer alan açıklamada, Gazze'deki Shifa Hastanesi'ne getirilen hayatını kaybetmiş Filistinlilerin, zehirli gazla öldüğünden şüphelendiklerini belirtti. Bakanlık, tıbbi numunelerin daha ileri araştırmalar için adli tıp ekipleri tarafından toplandığını açıkladı.

İÇ SAVAŞ UYARISI 

İsrail'in nüfusunun yüzde 21'i Filistin kökenli Arap vatandaşlardan oluşuyor. Son yaşanan gerilim sonrası birçok kentte Arap azınlık sokağa çıktı ve protesto gösterilerine katılmaya başladı. Lod kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi ancak nüfusun karışık olduğu kentte olaylar sürüyor.

Karşılık olarak sokağa çıkan bir kısım milliyetçi İsrailli, Araplar'a ve onlara ait işyerlerine saldırıyor. Bat Yam kentinde aracından indirilen bir İsrail vatandaşı Arap'ın kabalık bir grup tarafından linç edilmek istendiği görüntüler televizyonda canlı yayında aktarıldı.

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, linç girişimi görüntülerini değerlendirirken "iç savaş" uyarısı yaptı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ulusa seslenerek, "Hiçbir şey Arapların, Yahudiler tarafından linç edilmesini haklı gösteremez." dedi.

Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinde yaşanan evden çıkarma girişimleri ve sonrasında El Aksa'ya yapılan polis baskını gerilimi, hava saldırıları ve roketatarlı misillemelere dönüşmüş durumda.

LİNÇ ETMEK İSTEDİLER 

Salı gecesi yaşanan olaylarda, protestocu grup araçlara ve işyerlerine zarar verdi. Tel Aviv'e 10 kilometre mesafedeki Lod'da sokağa çıkma yasağın karşın Çarşamba gecesi de olaylar devam etti.

Protestolar Remle, Lod, Yafa, Akka ve Hayfa kentlerine de yayılırken, birçok kentte milliyetçi İsrailliler de sokağa çıkarak Araplar'a ait mekanlara ve aralara saldırmaya başladı.

Tel Aviv'in hemen güneyindeki Bat Yam kentinde bir Arap'ın aracından indirilerek linç edilmek istendiği görüntüler, İsrail'de televizyonlarda yayınlandı.

Kalabalık bir grup tarafından kanlar içinde bırakılan bu kişinin kaldırıldığı Tel Aviv'deki Ichilov Hastanesi'nden yapılan açıklamada, ismi verilmeyen kişinin "ciddi şekilde yaralandığı ancak durumunun sabit olduğu" kaydedildi.

Televizyondan canlı yayınlanan saldırı İsrail'de siyaset ve din adamlarının da tepkisini çekti. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, "Vatandaşlarımıza ve sokaklarımızı hedef alan roket tehdidi altındayken, kendimizi anlamsız bir iç savaşla meşgul ediyoruz" dedi. İsrail'in Baş Haham'ı olan Yitzhak Yossef, Yahudiler'e seslenerek saldırıları durdurmalarını istedi.

ETNİK GERİLİMİN SEBEBİ NETANYAHU 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da görüntülü bir açıklama yaparak, "İsrail vatandaşlarına sesleniyorum; kanınızın kaynıyor olması beni ilgilendirmez. Kanunu kendi ellerinize alamazsınız. Sıradan bir Arap'ı yakalayarak onu linç edemezsiniz" dedi.

Başbakan Netanyahu, "Arap isyancıların sinagoglara saldırması ve araçları yakmasının da kabul edilemez olduğunu" söyledi. İsrail meclisindeki Arap milletvekillerinden olan Ayman Odeh, yaşananlar nedeniyle Binyamin Netanyahu'yu etnik gerilim yaratmakla suçladı.

İsrail medyasında, ülkenin birden fazla noktasında yaşanan araç taşlamalara ilişkin haberler yer alıyor. Ülkenin 1948'deki kuruluşu sonrası burada kalan Arap azınlık, daha önce, barınma, sağlık ve eğitim alanlarında ayrımcı politikalara karşı seslerini yükseltti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.