Hava Durumu

Kemiklerin ilacı kuru meyveler!

Erik, elma, armut ve kayısı gibi meyvelerin kurusu geçmiş zamanlardan beri sevilerek tüketilir. Peki, bu meyvelerin kuru hâlinin bile şifa olduğunu biliyor muydunuz? Armut kurusu tansiyonu düşürürken, erik kurusu kabızlığı giderir. Kuru eriğin kemik erimesini de önlediğini belirten uzmanlar, özellikle kadınların bol miktarda kuru erik tüketmesini tavsiye etti.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2021 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2021 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kemiklerin ilacı kuru meyveler!

Meyvelerin taze hâli faydalı olduğu kadar kuru hâli de şifa dağıtıyor. Kuru eriğin ve armutun faydaları saymakla bitmiyor. Kış aylarında tüketilen kuru meyvelerin sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyleyen beslenme uzmanları erik kurusunun kemik erimesini önlediğini, armut kurusunun da tansiyona dost olduğunu belirtti.

KURU MEYVELER VÜCUDU KORUYOR

Kuru meyvelerin zamanında ve ürün çokken toplanmış meyvelerin suyunun çekilmesiyle hazırlandığını ifade eden uzmanlar, "Kuru meyveler, yaş meyvenin içerdiği yüzde 90 oranındaki suyun yüzde 10-20 oranlarına düşürülmesiyle elde edilmektedir. Bu işlemle içlerindeki su oranı azalan sebze ve meyvelerin şeker oranları yükselir ve dayanıklılığı artar. Kurutma işlemi sonrası C vitamini dışında bütün mineralleri korunur. Kuru meyveler, vücudu yüksek antioksidan potansiyellerle öncelikle serbest radikallere karşı korur." dedi.

KALSİYUM DEPOSU

Akşamları özellikle şeker oranı düşük meyveler tüketmek gerekir. Kadınların kara erik kurusunu tüketmesinde fayda vardır. Çünkü içinde bol miktarda kalsiyum ve D vitamini bulunur. Bu nedenle tüketimi kemik sağlığının ciddi oranda korunması demektir. Kemik erimesini önler, hasar görmüş kemiklerin onarılmasını sağlar. Özellikle siyah mürdüm eriği, kemikler için çok faydalıdır. Bunun dışında kuru eriğin içerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle tansiyon, karaciğer, kalp, böbrekler için faydası vardır. Güçlü antioksidan içeriğiyle kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kan şekerini düşürür. Kansere karşı koruyucudur ve cildin yaşlanmasını önler. İyi bir idrar söktürücü olan kurutulmuş erik, aynı zamanda romatizma ve damar sertliğinde faydalıdır.

AÇKEN YENİLMELİ

Armut kurusu, vitamin bakımından çok zengindir. Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı çoğaltır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler, bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihin yorgunluğunu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmasını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmesi gerekir. Yemeklerden önce yenilecek olursa daha da fazla yarar sağlar.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

A ve C vitaminleriyle potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyumdan çok zengindir. Besleyici değeri de yüksektir. Lif içeriği bağırsak çalışmasında olumlu etki yaratarak sindirimi kolaylaştırır. Bu durumda kabızlığı önler. Kan basıncını dengeler, tansiyon ve kolesterolü düşürür. Bağışıklık sistemini güçlendirir, nezle ve soğuk algınlığına, kansızlık ve mide rahatsızlıklarına da iyi gelir. Ayrıca cildi güzelleştirir.

HANGİ MEYVELER KURUTULUR?

Kurutmaya en elverişli olan meyveler arasında elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm, dut ve kivi yer alıyor.

Kaynak: Akşam

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.