Hava Durumu

Kerkük çatışma çıkmadan ele geçirildi

Irak ordusu günlerdir beklenen hamleyi yaparak Kerkük Valiliği binasını çatışma olmadan ele geçirdi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Kerkük'e Irak bayrağı çekilmesi talimatı verdi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2017 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 16.10.2017 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kerkük çatışma çıkmadan ele geçirildi

Irak ordusunun Kerkük'ü ele geçirme operasyonu devam ediyor. Kerkük ordusuna bağlı özel birlikler, çatışma yaşanmadan Kerkük valilik binasını ele geçirdi. Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin talimatıyla Kerkük ve ele geçirilen diğer bölgelere Irak bayrağı çekildi.

KERKÜK HAVAALANI DA ELE GEÇİRİLMİŞTİ

Irak ordusunun yaptığı açıklamaya göre merkezi hükümete bağlı güçlerin ele geçirdiği yerler arasında, Kerkük havaalanı, Kuzey Petrol Şirketi'ne ait bir istasyon, yakınlarındaki bir işleme tesisi ve Kerkük kentinin güneyindeki sanayi bölgesi yer alıyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters'a açıklama yapan iki Iraklı komutan, Irak ordusunun Kerkük şehir merkezine girme emri almadığını, kentin güvenliğini sağlamayı amaçladığını iddia etti.

TUZHURMATU'DA KONTROL SAĞLANDI

Irak ordusu Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü sağladı. Irak devlet televizyonunun haberine göre, Irak ordu birlikleri, Tuzhurmatu'ya girerek ilçenin tamamının kontrolünü ele geçirdi.  Peşmerge ile Irak güçleri arasında dün Tuzhurmatu'da saatlerce çatışma yaşanmıştı. Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük'ün Dakuk ilçesinde de Irak ordu birliklerinin hakimiyet sağladığı ifade edildi.

İBADİ'DEN PEŞMERGEYE ÇAĞRI

Irak Başbakanı Haydar el İbadi de Peşmerge güçlerine Irak federal yetkililerine bağlı hareket etmeleri çağrısında bulundu.

KYB'YE BAĞLI PEŞMERGE ÇEKİLDİ

Peşmergenin ise güneydeki bölgelerden kent merkezinin iç kesimine doğru çekildiği belirtiliyor. Çekilen peşmergelerin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı olduğu ve Bağdat yönetimiyle anlaşmalı olarak böyle bir adımın atıldığı ifade edildi. KYB peşmergelerinin çekilmesi üzerine Erbil'den takviye kuvvetlerin bölgeye gönderildiği belirtildi.

KYB'DEN ÇEKİLME AÇIKLAMASI: ÇEKİLMEK ZORUNDA KALDIK

Irak'ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen KYB Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak ordusuna denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Resul, Kerkük'te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, "Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı" dedi. Operasyonun amacı, Kürtlerin kontrolündeki K-1 hava üssü ve petrol kuyularını ele geçirmek. Irak terörle mücadele gücünün Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladığı belirtilmişti.

Irak hükümeti, Kerkük'te peşmergenin kontrolündeki tartışmalı bölgelerin merkezi hükümete teslimini istiyor. Ayrıca Kürt Bölgesel Yönetimi'ni PKK'lıları kerkük'e yerleştirmekle suçluyor. Erbil ise PKK varlığını reddediyor.

BARZANİ'DEN AÇIKLAMA

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Peşmergeye kendilerine ateş açılırsa karşılık vermeleri" çağrısı yaptı. Barzani'nin bu çağrısının ardından Salahattin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında çatışma yaşandı. Irak devlet televizyonu Türkmenlerin yoğun yaşadığı Tuzhurmatu'nun tamamında kontrolü sağladığını duyurdu.

Irak başbakanı Haydar El İbadi orduya "Kerkük'te tüm bileşenlerin can güvenliğini sağlamak için peşmergeyle işbirliği yapmaları" talimatını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.