Hava Durumu

Kongrede yaşanan şiddet sarstı: ABD demokrasisi zor sınavda

Kongre baskınındaki şiddet olayları nedeniyle hakkında azil çağrıları yükselen Başkan Trump, aynı zamanda en yakın cephesindeki istifa haberleri ile sarsılıyor. Kongre baskını, ABD demokrasisini zor bir sınava soktu.

Haber Giriş Tarihi: 09.01.2021 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 09.01.2021 15:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Kongrede yaşanan şiddet sarstı: ABD demokrasisi zor sınavda

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'daki 12 saatlik paylaşım engeli kalktıktan sonra ilk olarak videolu bir mesaj yayınladı. Trump, "Şiddet eyleminde bulunanlar ülkemizi temsil etmiyor ve yaptıklarının bedelini ödeyecekler" dedi. Öte yandan, ABD'de yaşanan Kongre baskınından sorumlu tutulan Başkan Donald Trump'ın görevinden uzaklaştırılmasına yönelik talepler her saat artıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde, Başkan Donald Trump yanlılarının Kongre baskını tüm dünyada yankı buldu. Taraftarları tarafından düzenlenen bu baskınla, 2020 ABD Başkanlık Seçimlerinin galibi Joe Biden'ın başkanlığının resmen onaylanması o an için engellendi ve çıkan şiddet olaylarında beş kişi hayatını kaybetti.

TWİTTER ADRESİ AÇILDI

Trump, Twitter'daki 12 saatlik paylaşım engeli kalktıktan sonra ilk olarak videolu bir mesaj yayınladı. Trump, "Şiddet eyleminde bulunanlar ülkemizi temsil etmiyor ve yaptıklarının bedelini ödeyecekler" dedi. Trump yaşananları çirkin bir saldırı olarak tanımladı ve kendisini çok öfkelendirdiğini belirtti. "Kongre seçim sonuçlarını onayladı. Yeni yönetim 20 Ocak'taki yemin töreniyle görevine başlayacak. Bu noktadan sonra pürüzsüz, düzenli ve hatasız bir geçiş sürecine yoğunlaşacağım" diyerek bizzat seçim yenilgisini kabul etti.

HERKES TRUMP'I TERK EDİYOR

Trump'ın açıklamalarından kısa bir süre sonra, 4chan gibi sosyal medya sitelerinde, aşırı sağcı Trump yanlıların "ihanete uğradık", "arkamızdan bıçaklandık" gibi ifadeler kullanıldığı görüldü.

ABD Kongresi'nden yaşanan şiddet olaylarının ardından ise Trump'ın destekçilerinden üst düzey yetkililerin istifa haberi ard arda gelmeye başladı. Üst düzey yetkililerden Eğitim Bakanı Betsy DeVos ve Ulaştırma Bakanı Elaine Chao'nun istifalarını sundukları bildirildi. Reuters haber ajansı, üst düzey bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, Trump'ın Çin politikalarında önemli rol oynayan Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Matt Pottinger'in Çarşamba günü istifa ettiğini, Perşembe günü de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinde Trump'a danışmanlık yapan en az beş üst düzey yöneticinin istifalarını sunduğunu bildirdi.

Reuters haber ajansının yönetimden iki kaynağa dayandırılan habere göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden dört kıdemli danışmanın daha istifa ettiği bildirildi. İstifalar Çarşamba günü yaşanan Kongre baskınını izledi.

İstifa eden Trump danışmanları, Afrika işlerinden sorumlu yetkili Erin Walsh, savunma politikalarından sorumlu yetkili Mark Vandroff, kitle imha silahlarından sorumlu yetkili Anthony Rugierro ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika işlerinden sorumlu yetkili Rob Greenway olarak sıralandı.

GÖREVİNDEN ALIN

Temsilciler Meclisindeki Demokratlar, destekçilerini kışkırttığını savundukları Trump'ıni yaşanan Kongre baskını nedeniyle, ABD Anayasasının 25'inci ek maddesi gereği görevinden azledilmesini talep etti.

Meclisteki Demokrat üyelerden biri olan David Cicilline'in kamuoyu ile de paylaştığı bir mektupta, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'den, Trump'ın yaşanan Kongre baskını nedeniyle, ABD Anayasasının 25'inci ek maddesine dikkat etmesine iaşret etti.

Temsilciler Meclisinin Adalet Komisyonundaki Demokrat üyelerin kaleme aldığı söz konusu mektupta, Başkan Trump'ın yaşanan ayaklanmanın kışkırtıcısı olduğu ve "demokrasinin altını oymaya çalıştığı" ifade edildi.

Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Wall Street Journal'ın yayın kurulu, birinci sayfasında imzasız bir metin yayımlayarak Trump'ı istifaya çağırdı. New York Times, Washington Post ve USA Today gibi yayın kuruluşları benzer başlıklar kullandı.

25. MADDE NASIL İŞLİYOR

Amerikan Anayasası'nın 25'inci ek maddesi, bir başkan ya da başkan yardımcısının görevini yerine getiremeyecek durumda olması halinde görevden nasıl alınacağına ilişkin süreci belirliyor. Yasa maddesi, başkanın kendi iradesi dışında görevden uzaklaştırılmasına yol açacak durumlarla ilgili olarak çok kısa bir açıklamaya yer veriyor. Maddenin ABD tarihinde daha önce hiç uygulanmayan dördüncü fıkrası, başkan yardımcısı ve kabinedeki çoğunluğunun "makamının görev, güç ve yetkilerini yerine getirememesi" durumunda başkanı görevden almak için harekete geçebileceğini ve başkan yardımcısının, bu yetkileri derhal üstlenebileceğini öngörüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.