Hava Durumu

Köprüye çıplak halde astılar!

Köylüler tamamı yağmurluk giymiş 28 kişiyi yakaladı ancak bir şehrin yakınındaki köprüde ortaya çıkan kan dondurucu görüntü her şeyi gölgede bıraktı. Dünya, polisin resmi internet sitesinden paylaştığı fotoğrafları konuşuyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.06.2021 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.06.2021 14:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Köprüye çıplak halde astılar!

Yalnızca bir ayda üç bin kişinin öldürüldüğü yeryüzünün en tehlikeli ülkesi Meksika'da, hafta sonu ABD sınırındaki Reynosa kentinde sabahın erken saatlerinde arka akaya silahlar patladı.

Silahlı saldırganlar aralarında taksi sürücüleri, işçiler ve bir hemşirelik öğrencisinin de bulunduğu 19 kişiyi katletti, Körfez Karteli'nin hakim olduğu şehirde Cumartesi gün boyu helikopterler uçtu.

ABD'nin Texas eyaletiyle sınır komşusu olan kent savaş alanına döndü, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı 19 kişinin öldürülmesiyle Reynosa sakinlerinin korkudan titrediğini bildiriyor.

Şehirde hafta sonu dükkanlar açılmadı, bir çatışma yaşanmadığını belirten Meksika lideri Lopez Obrador masum insanların yaşamını yitirdiği silahlı saldırının araştırılacağını söyledi.

DİKKAT! RAHATSIZ EDİCİ GÖRÜNTÜLER 

2020'de 34 bin 554 cinayetin kayıtlara geçtiği, geçtiğimiz Mayıs ayında ise 2 bin 963 insanın hayatını kaybettiği Meksika'daki kartel savaşlarından gelen yeni görüntüler ise, kan dondurucu.

Yerel medya, Michoacan'da kendilerini savunmak için silahlanan grupların Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) üyesi 28 kişiyi yakaladığını gösteren video kaydını yayınladı.

Köylüler tamamı yağmurluk giymiş kartel üyelerinin silahlarına el koydu. Sicariolar yakalanmadan bir gün önce bölgedeki iki köyde çok sayıda saldırı gerçekleştiği aktarılıyor.

CJNG kartelinin en büyük rakibi El Chapo'nun Sinalo karteli ise, ülkenin orta bölümünde yer alan Fresnillo kentinin yakınlarında öldürdükleri rakiplerini çıplak halde köprülere astı.

Yerel medya, Sinaloa üyeleri tarafından işkence edilerek sorgulanan CJNG sicariolarının görüntülerinin birkaç gün önce sosyal medyada yayınlandığını yazdı.

İşkence edilip öldürülen rakip kartel üyelerinin görüntüleri dünyada şok etkisi yarattı, cesetlerden birinin ayaklarından ikisinin ise boynundan köprüye asıldığı görüldü.

El Chapo Guzman'ın ABD'de hapse atılmasıyla Sinaloa kartelinin başına geçen oğulları, uyuşturucu trafiğinin kontrolü JNGC karteliyle için hiçbir kuralı olmayan kanlı bir savaş veriyor.

ŞEHİR TAHLİYE EDİLDİ 

Mayıs ayında Sinaloa ve CJNG arasındaki çatışmalar nedeniyle Jalisco Teocaltiche sakinleri evlerinden kaçmak zorunda kaldı. CJNG baş harfleriyle süslenmiş 18 araçlık bir konvoy Teocaltiche'ye giriş yaptı. Çıkan savaştan geriye iki yanmış araç ve kurşunlarla delik deşik olmuş üç araç kaldı. Elleri kelepçelenmiş bir ceset bulundu.

Jalisco Yeni Nesil Karteli, Zacatecas'da Sinaloa karteline pusu kurdu. Pusuda sağ yakalanan kartel tetikçileri infaz edildi. Korkunç görüntüler sosyal medyada paylaşıldı ve infial yarattı. Quadratín haber ajansı, Teocaltiche sakinlerinden bazılarının, şiddet olayları nedeniyle evlerinden kaçtığını, belediye ve kilise yetkililerinin geçici barınaklar kurduğunu bildirdi.

Çeteler arasında patlak veren yoğun şiddet olayları, Teocaltiche'yi de içeren Jalisco'nun Altos Norte bölgesinde devlet ve federal güvenlik güçlerinin varlığını artırmasından sadece birkaç hafta sonra meydana geldi. Ancak ilave devlet polisinin yanı sıra Ulusal Muhafız ve ordu mensuplarının konuşlandırılması bölgedeki şiddete son vermedi.

CANLI CANLI YAKTILAR 

Geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olay yine dünya gündemine bomba gibi düşmüştü. Meksika'nın güneyindeki Guerrero eyaletinde La Familia Michoacana kartelinin liderliğini yapan Johnny Hurtado Olascoaga'nın lakabı, El Pez'di. El Pez ve adamları, turistik Acapulco kentini kontrol etmek için savaşıyordu.

Halihazırda Meksika'nın en vahşi karteli Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) ile karşılaşması uzun sürmedi, sık sık ceset parçalarının da yer aldığı tehdit mesajları aldılar.

Yerel medya, kartel savaşında CJNG'nin peşine suikastçilerini taktığı El Pez'in canlı canlı yakılarak vahşice öldürüldüğünü yazdı. Haberlere göre, dağlık alandaki çatışmada La Familia Michoacana'nın beş üyesi de vuruldu.

CJNG'nin söz konusu operasyonunda bazı kadınlar ve çocuklar da rehin alındı. El Mencho lakaplı lideri Nemesio Oseguera Cervantes tarafından yönetilen vahşi kartel, halihazırda Meksika ve Porto Riko'da 35 eyaleti kontrol ediyor.

YEDİ YILLIK KANLI SAVAŞ 

2014 yılında El Chapo'nun Sinaloa Karteli'nden ayrıldıktan sonra Meksika'da kanlı bir iç savaş başlatan Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG), 2020'nin son günlerinde Michoacan eyaletinde rakipleriyle kozlarını paylaştı.

Yerel medya, CJNG ile savaşa girişen Carteles Unidos (CU) grubunda Los Viagras hücresinin yanı sıra Nueva Familia Michoacana ve Blancos de Troya'nın da bulunduğunu bildirdi.

Eyaleti kan gölüne çeviren savaşta kadın suikastçı La Cholita öne çıkıyor. La Cholita, daha çok sosyal medyadaki dekolteli ve silahlı görüntüleriyle biliniyor.

Meksika medyası, videolarında yalnızca sesi duyulan ve kendisi görümeyen genç kadının son görüntülerinin büyük yankı uyandırdığını yazdı.

Gaddarlığıyla tanınan La Cholita, videoda CJNG'nin başındaki Nemesio Oseguera Cervantes'in bir kamyoneti bırakıp korkak gibi kaçtığını söyleyerek alay ediyor.

La Cholita'nın sosyal medya fotoğraflarında çoğunlukla yüzü emojilerle kapalı. Yerel medya, gittikçe ünlenen genç kadının yüzünün göründüğü birkaç fotoğrafı da yayınladı.

El Mencho takma adını kullanan CJNG kartelinin lideri Nemesio Oseguera Cervantes'nin memleketi Michoacan eyaletinin Aguililla ilçesi, savaşın merkez üssü konumunda.

Meksika medyası, savaşın taraflarının sosyal medyadan paylaştıkları videolarla sürekli intikam yemini ettiklerini ve savaşın büyüdüğünü aktardı.

DÜNYADA YANKI BULAN SUİKAST 

Meksika'da geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen bir suikast, dünya medyasında geniş yer bulmuştu. Julio César 'El Cesarín' Carrillo, Eylül ayında Novolato'nun Sinaloa bölgesindeki bir evde vurularak öldürüldü.

Carrillo'nun babası, 'El Señor de los Cielos' veya Göklerin Efendisi lakabıyla tanınıyordu ve şu anda feshedilmiş Guadalajara Karteli'nde Joaquín 'El Chapo' Guzman ile birlikte çalışıyordu.

Yerel medya kuruluşlarına göre, suç uzmanları cinayetin büyük olasılıkla El Chapo'nun Los Chapitos olarak bilinen çocukları tarafından düzenlendiğine inanıyor.

El Chapo'nun ABD'ye iade edilmesinden bu yana, hapisteki baronun memleketi Sinaloa, uyuşturucu savaşları etrafında yoğunlaşan bir saldırı dalgasına maruz kaldı.

Meksikalı suç örgütü uzmanı José Gil Olmos, Telemundo'ya şunları söyledi: 'Son yıllarda, özellikle El Chapo'nun hakimiyetini sürdüren oğulları ile bölgesel hakimiyet üzerinde çatışmalar oldu.

35 yaşındaki Julio Carrillo'nun Yeni Juárez Karteli'nin liderlerinden biri olduğu biliniyordu. Diğer suçlu analistleri, onu Ciudad Juárez merkezli bir sokak çetesi olan La Línea'nın bir üyesi olarak ilişkilendirdi.

Joaquín 'El Chapo' Guzmán'ın oğulları Iván Archivaldo, Jesus Alfredo ve Ovidio Guzmán, babalarının geçen yıl ABD'ye iade edilmesinin ardından Sinaloa Karteli'ni devraldı.

Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi'ne [DEA] göre, Amado Carrillo'nun, sınırdan Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırmadan önce Orta ve Güney Amerika'dan Meksika'ya büyük miktarda uyuşturucu taşımak için kullanılan büyük bir uçak filosu vardı.

Meksikalı suç patronu El Chapo'nun geçen yıl tutuklanıp ve hapse atılmasından bu yana, acımasız Sinaloa Kartel'in liderliği, Los Chapitos olarak bilinen El Chapo'nun çocuklarının elinde yoğunlaştı. Gerçek adı Joaquin Guzman olan El Chapo'nun, 24 çocuğu olduğu söyleniyor, ancak sadece birkaçının uyuşturucu savaşında kilit rol üstlendiği düşünülüyor.

Yabancı basında çıkan haberlere göre rakip bir kartel, Ivan Archivaldo, Jesus Alfredo ve Ovidio Guzman'ı öldürmeleri için suikastçılara görev verdi.

Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) 2014 yılında El Chapo'nun çetesinden ayrıldı ve o zamandan beri Meksika'daki bölge ve uyuşturucu yolları için kanlı bir savaş başlattı.

Lider Nemesio "El Mencho" Oseguera Cervantes, "Los 28" adlı kiralık katilleri işe alarak karteller arası çatışmada üstünlük kazanacaklarını düşünüyor.

Kartel uzmanı ve eski ABD federal mareşali Robert Almonte, İngiliz gazetesi Daily Star'a konuyu değerlendirdi ve haberlerin güvenilir göründüşünü söyledi.

"El Mencho'nun Sinaloa Karteli'ni sevmediği ve onların peşinde olduğu bir sır değil. Bence (CJNG) aradaki rekabetleri ortadan kaldırmak ve kontrolu tamamen eline almak istiyor."

"Sinaloa Karteli, CJNG'den çok daha eski ve son derece güçlü bir kartel. Sanırım El Mencho, Meksika'dan çıkan tüm uyuşturucu kaçakçılığı ve suç faaliyetlerinin tam kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor."

ABD'li yetkililer daha önce El Mencho'nun tutuklanmasını sağlayacak bilgiler için 10 milyon dolar ödül teklif etmişti. Kartelin yakınları ise, acımasız şiddet gösterilerinde halkı, askerleri ve polis memurlarını hedef almıştı.

Jorge Alberto, Felipe Eduardo ve Carlos Guajardo Garcia kardeşler tarafından 2014 yılında kurulan Los 28'in, birliklerine durmak bilmeyen çatışmalarda üstünlük sağlayabileceği bildiriliyor. Los 28'in üyeleri genellikle operasyona bağlı olarak değişiyor ve daha önce birkaç kartel tarafından işe alındıkları biliniyor.

Meksika medyasında çıkan haberlere göre, 28 yaşındaki Ovidio Guzmán ABD'de uyuşturucu ile bağlantılı pek çok suçtan arananlar listesinde yer alıyor. Ovidio Guzman Lopez, babasının ABD'ye iade edilmesinin ardından uyuşturucu kartelinin liderlerinden biri olmuştu.

Guzman'ın Meksikalı polisler tarafından yakalanması ise, dünyada eşi benzeri görülmemiş görüntülerin ortaya çıkmasına yol açtı. 2019'un Ekim ayında meydana gelen olaylarda, uyuşturucu karteli Sinaloa'nın ağır silahlı üyeleri Culiacan kentinde polisler ve askerlerle çatıştı.

50 kalibrelik keskin nişancı tüfekleri ve kamyona monte makineli tüfeklerle güvenlik güçlerine saldıran kartel üyeleri, sokakları ateşe vermişti. Silahlı adamlar önemli caddeleri kontrol alarak yanan araçlarla barikatlar yaparak şehre girişi engellemişti.

Şehirde kontrolü kaybeden Meksikalı yetkililer, oğul Guzman'ı serbest bırakmak zorunda kaldı. Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, Guzman'ın serbest bırakılmasını savundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.