Hava Durumu

Korkunç iddia: Çin, 1 milyon Uygur Türkünü kamplarda tutuyor

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları, Çin'in Uygur Türkleri için kurduğu iddia edilen siyasi eğitim kampları konusunda kaygılarını ifade etti ve terörle mücadele bahanesiyle tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2018 13:50
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2018 13:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Korkunç iddia: Çin, 1 milyon Uygur Türkünü kamplarda tutuyor

BM'nin, Irk Ayrımcılığıyla Mücadele Komitesi, tahminlerine göre 1 milyon kadar Uygur Türkünün Çin'in batısındaki Sincan vilayetinde istem dışı ve yasalara aykırı olarak gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Çin, Sincan'da gözaltı kampları bulunduğu iddialarını hiçbir zaman doğrulamıyor.

Çin, İslamcı ve ayrılıkçı militanların Sincan'da ciddi bir güvenlik tehdidi ve çoğu Müslüman olan Uygur azınlık ile Çinli Han çoğunluk arasında gerilim yarattıklarını söylüyor. Çin makamları son iki yılda Sincan'daki güvenlik ve kontrol önlemlerini artırdılar. Muhalifler, polis kontrol noktaları, siyasi ıslah merkezleri ve toplu DNA tespitleri gibi uygulamalar içeren bu uygulamaları sıkı yönetim koşullarına benzetiyorlar.

Ancak BM komitesi, "Çin mevzuatında terörizm için kullanılan kesinlikten uzak tanımlamaları ve aşırı eylemler ile ayrılıkçılık için getirilen belirsiz ifadeleri eleştirdi.

Komite, "Bu tanımlar haklarını barışçı biçimde kullanan kişilere karşı kullanılabilir ve Uygurlar, Budistler, Tibetliler ve Moğollar gibi etnik ve dini azınlıkların 'kriminal profillerinin' oluşturulmasını kolaylaştırabilir" dedi.

BM uzmanları raporun sonuç bölümünde şöyle dediler:

"Çok sayıda Uygur'un ve başka Müslüman azınlık üyelerinin terörizim ve dinsel aşırılıkla mücadele bahanesiyle uzun süre kimseyle görüştürülmeden, iddianame hazırlanmadan ya da mahkeme önüne çıkarılmadan gözaltında tutuldukları yolundaki çok sayıda haber ciddi kaygı yaratmaktadır."

Komite, raporda belirtilen önemli sorunlar konusunda Çin'in bir yıl içinde bir yanıt hazırlamasını da istedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.