Hava Durumu

Koronavirüs aşısı bizi manyetik yapar mı?

Koronavirüs aşısı son dönemlerde gündemi epey meşgul ediyor. Aşı olup olmamak konusunda kararsız kalanlar, ezelden beri aşı karşıtı olanlar bir kenara dursun yeni bir tartışma konusu daha çıktı. Aşı olduktan sonra kollarına para ve kaşık koyduğunda, kaşık ve paranın kolunda durduğu manyetik insanlar tartışma yaratıyor. Peki Koronavirüs aşısı bizi manyetik yapar mı?

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2021 14:22
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2021 14:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Koronavirüs aşısı bizi manyetik yapar mı?

Her geçen gün Koronavirüs aşısıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atılıyor. Önce çip iddiaları, sonra kısırlık iddiaları en sonunda bizi manyetik yaptığı iddia edildi. Son iddia şu şekilde: "mRNA aşıları içerisindeki nanoçipler veya diğer maddeler, aşı yapılan yerde manyetizmaya neden olur. Aşılanan kişiler aşılı kollarına metal koyacak olursa, yapıştığını görecekler."

Duş alsınlar

Peki bu iddia ne kadar gerçek? Uzmanlar bu iddiayı savunanların aşı olduktan sonra duş almaları gerektiklerini savunuyor. Çünkü mRNA aşıları (veya onaylanmış herhangi bir diğer aşı) içindeki hiçbir madde geçici veya kalıcı olarak manyetik özellikler kazandırmıyor.

Herhangi bir diğer madde yok

Koronavirüs aşıları içinde beklediğimiz sıradan malzemeler haricinde herhangi bir diğer madde veya yapı yoktur. Nanoçip falan dedik yanlış anlaşılmasın kimse bize çip takmıyor.

Aşı karşıtları

Peki bu iddia nereden çıktı? İlk başta komplo teoirisi seven aşı karşıtı abilerin ablaların "Aşının içinde çip var. Bill Gates, Rockefeller ailesi bizi bu aşıdan yönetecek" iddialarıyla başladı.

Manyetik hale getirdiği

Daha sonra bu iddia tutmadı karşıtlık için aşıların insanların kollarını manyetik hale getirdiğini gösterdiğini iddia ettikleri videolar ve fotoğraflar yayınlamaya başladılar. Aşı kararsızlığı olup, ne dediğini bilmeyen bir grup insansa, bu video ve fotoğraflarda paylaşılanları tekrar ederek benzer sonuçlar aldıklarını sandılar.
 

Deneyi kendiniz yaptığınızda

Oysa aşıların bizi manyetik yapıyor olduğu iddiası bir süredir aşı karşıtlarının kullandığı bir iddia. Peki bu iddia ne kadar doğru? Kesinlikle doğru değil. Nasıl değil anlatalım. Eğer manyetik bir cisimle (para veya kaşık olabilir) bu deneyi kendiniz yapacak olursanız, kolunuzun manyetik olmadığını kolayca fark edeceksiniz.

Açı ve basınç

Kaşık veya para gibi cisimlerin kolunuza, kolunuz sadece belli açılardayken yapıştığını ve üzerine iyice kuvvet uyguladığınız durumlar haricinde, hiçbir şekilde bu metallerin vücudunuza yapışmadığını göreceksiniz. Çünkü burada anahtar sözcük 'manyetizma' değil; açı ve basınç.

Yapışkan yağ tabakası

Her insanın derisinde yapışkan bir yağ tabakası var. Bu, vücudumuzun doğal salgılarının bir ürünüdür ve duş aldığınızda bunun büyük bir kısmı kaybolur, sonra yeniden üretilir. Eğer bir metali vücudunuza iyice bastıracak olursanız, bastırdığınız yüzey boyunca yağ ile metal arasında  zayıf kimyasal bağlar kurulur ve dolayısıyla metal bir müddet vücudumuza yapışabilir. Bu tür bir yapışmanın, manyetizma ile hiçbir ilgisi yok sevgili Molatik okuyucuları.
 

Pudra dökün

Eğer manyetik olduğunu iddia ettiğiniz kolunuza bir miktar bebek pudrası dökecek olursanız, elektromanyetizmayı etkilemezsiniz; ancak derinizdeki yağlar ile metal arasına bir bariyer koymuş olursunuz. Eğer vücudunuz manyetik olsaydı, bu pudraya rağmen metalleri çekmesi gerekirdi. Ama pudralı kolunuzu ne açıda tutarsanız tutun ve kaşığı ne kadar bastırırsanız bastırın, yapışmadığını göreceksiniz. Çünkü aşılar sizi manyetik yapmamaktadır; metaller, vücudunuzdaki tere ve bu terin içinde bulunan yağ molekülleri gibi yüklü moleküllere yapışmaktadır. Duyurulur aşı hakkında kararsız kalmış okuyucularımız. 

Aşı olalım

Bu sebeple sosyal medyada bahsedilen korku ütopyalarına bir "Dur" deyip biraz bilime ve mantığa kulak vermek gerekiyor. Aşının bizi 'çip'li yapmayacağı gibi Iron Man yapacak hali de yok. Bu sebeple benim görüşümü soracak olursanız herkes aşısını yaptırsın ve şu Koronavirüs belasından kurtulalım.

Kaynak: Molatik

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.