Hava Durumu

Koronavirüs pandemisi zengin ve yoksul çocuklar arasındaki 'uçurumu' derinleştiriyor

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi varlıklı ve yoksul çocuklar arasındaki uçurumu açıyor. Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, salgın nedeniyle ilan edilen karantinaların okul çağı öncesi çocuklarının hayatları derinden etkileyebilecek dezavantajlara yol açtığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2020 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Koronavirüs pandemisi zengin ve yoksul çocuklar arasındaki 'uçurumu' derinleştiriyor

İngiltere'de yer alan Oxford Üniversitesi'nden bilim insanları, yeni tip corona virüs (Covid-19) krizinin aile hayatını ve çocukların gelişimini nasıl etkilediğini anlayabilmek için "Sosyal Mesafe ve Gelişme" adlı bir araştırma yürütüyor.Çalışmanın ilk aşaması kapsamında, 3 yaş altı çocuğu bulunan 500'ü aşkın ebeveyn ile görüşüldü.

Görüşmelerde, ailelere çocuklarıyla geçirdiği vakit ve yaptığı etkinliklerin kalitesi ölçüldü.

Bilim insanları tarafından yararlı etkinlik olarak"resim yapma, yemek pişirme, birerir konuşma, egzersiz, kitap okuma ve  şarkı söyleme gibi aktiviteler tanımlandı. Başıboş şekilde televiyon izlemek ve akıllı cihazlarla vakit geçirmek ise bilişsel gelişimde gerilemeye yol açan etkinlikler olarak değerlendirildi.

YOKSUL ÇOCUKLAR ONLARIN GELİŞİMİ DESTEKLEYECEK ETKİNLİKLERDEN MAHRUM

Sonuçlarda eğitimli ve iyi bir maaşa sahip anne babaların karantina sırasında çocuklarıyla daha çok vakit geçirdiği görülürken, yoksul ailelerinin çocuklarında bu durumun tam tersinin yaşandığı kaydedildi. Buna göre, geçim sıkıntısı yaşayan ebeveynlerin çoğu karantina esnasında çalıştı ya da işini kaybetti. Evde yalnız kalan çocuklar ise bu nedenle hayati bir öneme sahip olan psikolojik ve eğitsel destekten mahrum kaldı.

Bununla birlikte araştırmada, yoksul ailelerin çocuklarının açık hava aktivitelerine ve kitaplara daha az erişiminin olduğu belirtildi. Öte yandan, yoksul olanlar çoğunlukta olmak üzere, çocukların televizyon ve akıllı telefonların başında geçirdiği sürenin artığı kaydedildi.

Çalışmanın yazarı ve psikolog Alex Hendry, "Çocukların gelişimi, çok büyük oranda  onları destekleyen yüksek kaliteli etkinliklere bağlı. Ebeveynlerin büyük bir kısmının çocuklarıyla konuşmak, kitap okumak ve oyun oynamak için vakit ayırdığını görmek bizi sevindirdi. Ancak, karantinaların bazı çocuklarda yaratığı mahrumiyeti görmezden gelemeyiz" ifadelerini kullandı.

GELECEKTE YIKICI ETKİLERİ OLACAK

Bununla birlikte, çalışmanın yazarları Covid-19 krizini,n ailelerin genelini ekonomik ve soyal anlamda olumsuz etkilendiği belirtildi. Ancak, çocukların bu durumu atlatamasının ilerleyen yıllarda yıkıcı etkilere neden olabileceği bildiridi.

Araştırmacılardan Sally Hogg, "İngiltere'de küçük çocuklarının büyük bir çoğunluğu yoksul aileler tarafından yetiştiriliyor. Bu çocukların birçoğu onların gelişimini destekleyecek oyuncaklara ya da kitaplara erişemiyor. Karantina nedeniyle, kütüphanelerin ve oyun parklarının kapanması onları büyük bir tehlikeye atıyor. Bu nedenle politika yapıcıların, karar alırken bebek ve çocukların ruhsal fiziksel gelişimini dikkate almasını istiyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.