Hava Durumu

Koronavirüsü nedeniyle iptal edilen veya ertelenen sinema etkinlikleri

Corona virüsü salgını nedeniyle A Quiet Place Part II, Fast & Furious 9, Mulan gibi filmlerin vizyon tarihleri ertelenirken; SXSW Film Festivali ve CinemaCon gibi pek çok sinema etkinliği de iptal edilmek veya ertelenmek zorunda kaldı.

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2020 15:49
Haber Güncellenme Tarihi: 13.03.2020 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Koronavirüsü nedeniyle iptal edilen veya ertelenen sinema etkinlikleri

Sanattan spora, eğitimden ulaşıma hayatın her alanını etkileyen Corona virüsü salgını, sinema dünyasında da planları alt üst etti. Corona virüsünün daha hızlı bir şekilde yayılmasına neden olacağından endişe duyulduğu için Çin, İtalya, Hindistan, Polonya gibi ülkelerde sinema salonlarının tamamı kapatılırken, sinemaların kapatılmadığı ülkelerde de insanların sinema salonlarına gitmekten çekinmesi gişe rakamlarında büyük düşüş yaşanmasına neden oldu. Durum böyle olunca da gişe beklentisi yüksek olan pek çok film ertelenmek zorunda kaldı.

Elbette erteleme kararları sadece filmlerle sınırlı kalmadı. Çok sayıda kişinin aynı anda tek bir mekânda toplandığı film festivalleri ve etkinlikler de bu salgından nasibini aldı. Üstelik filmlerin sadece ertelenmesi gerekirken, söz konusu festivaller ve etkinlikler olduğunda doğrudan iptal kararları da alınmak zorunda kaldı.

Öte yandan prodüksiyonu devam eden film ve diziler de Corona virüsü salgını nedeniyle sekteye uğradı. Çin, İtalya, Hindistan gibi salgının ciddi bir boyuta ulaştığı ülkelerde tüm prodüksiyonlar durma noktasına gelirken, başta ABD olmak üzere diğer ülkelerde de birçok yapımın prodüksiyonuna ara verildi.

Wong Kar-Wai'nin Blossoms'tan Uyarlanacak Yeni Film ve Dizisi

Corona virüsü salgını ilk olarak Çin'de ortaya çıktığı için, ilk erteleme ve iptal haberleri de bu bölgeden geldi. Usta yönetmen Wong Kar-wai'nin Blossoms adlı romandan uyarlayacağı film ve dizinin prodüksiyonu salgın nedeniyle ertelendi.

44. Hong Kong Uluslararası Film Festivali ve 24. Hong Kong Filmart

Bu yıl 25-28 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan Hong Kong Filmart, diğer bir deyişle 24. Hong Kong Uluslararası Film & Televizyon Marketi, Corona virüsünün ortaya çıkmasının ardından 27-29 Ağustos'a ertelenirken, 24 Mayıs-6 Nisan tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 44. Hong Kong Uluslararası Film Festivali de belirsiz bir tarihe kadar ertelendi.

No Time to Die

Daniel Craig'in James Bond'a son kez hayat verdiği No Time to Die, Corona virüsü salgını nedeniyle ertelenen ilk büyük yapım oldu. 3 Nisan'da vizyona girmesi planlanan film, bu ayın başında alınan kararla kasım ayına ertelendi.

MipTV, Canneseries ve Series Mania

Televizyon dünyasının en önemli buluşma noktaları arasında yer alan ve bu ay sonunda Cannes'da düzenlenmesi planlanan MipTV iptal edilirken, Canneseries festivali de ertelenmek zorunda kaldı. Aynı şekilde merakla beklenen pek çok dizinin prömiyerini gerçekleştireceği Series Mania da iptal edilmek zorunda kaldı.

2020 SXSW Film Festivali

Bu ayın başında Corona virüsü salgınının ne kadar ciddi boyutlara ulaşabileceğinin anlaşılmaya başlaması ile birlikte Netflix, Apple, Amazon gibi şirketler SXSW Film Festivali'nden çekilme kararı aldı. Festival yönetimi ilk başta bu çekilme kararlarına rağmen festivali iptal etmekten kaçınsa da, sonraki günlerde Austin şehir yönetimi olaya müdâhil olarak şehirde alınan sağlık önlemleri kapsamında festivali iptal etme kararı aldı.

22. Selanik Belgesel Festivali

5-15 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 22. Selanik Belgesel Festivali, Yunanistan'da da etkisini hissettiren Corona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. 22. Selanik Belgesel Festivali için yeni bir tarih belirlenmedi. Ancak festival yönetimi tarafından yapılan açıklamada, festivalin mayıs ayı sonunda ya da haziran ayı başında düzenlenebileceği belirtildi.

Cannes Film Festivali Başkanı Pierre Lescure, Festivalin İptal Edilebileceğini Açıkladı

Fransa hükûmetinin salgını kontrol altına almak için bin kişiyi aşan etkinlikleri 31 Mayıs'a kadar yasaklaması 12-23 Mayıs tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 73. Cannes Film Festivali ile ilgili soru işaretleri doğurdu. Cannes Film Festivali sözcüsü bu yasağın açıklanmasının hemen ardından bu kararın festivali etkilemeyeceğini ve resmi seçkinin planlandığı gibi 16 Nisan'da duyurulacağını açıkladı. Ancak birkaç gün sonra Cannes Film Festivali Başkanı Pierre Lescure'den gelen açıklama, festivalin ertelenmesinin gündemde olduğunu gösterdi. Lescure, nisan ayı başına kadar salgının etkisini yitirmeye başlayacağını umduklarını, ancak salgının daha kötü bir hâl alması durumunda festivali iptal etmekten başka şansları kalmayacağını açıkladı.

Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas, Malazgirt 1071 ve Adanış: Kutsal Kavga

Türkiye'de ilk Corona virüsü vakasının resmi olarak açıklanmasının ardından, önümüzdeki günlerde vizyona girmesi beklenen Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas, Malazgirt 1071 ve Adanış: Kutsal Kavga ertelendi. Bu cuma vizyona girmesi planlanan Aslan Hürkuş: Kayıp Elmas belirsiz bir tarihe ertelenirken, Malazgirt 1071'in 18 Eylül'e ertelendiği açıklandı. 20 Mart'ta vizyona girmesi beklenen Adanış: Kutsal Kavga ise 18 Aralık'a ertelendi.

16. Akbank Kısa Film Festivali

Akbank Sanat'ta mart ayı içerisinde düzenlenmesi planlanan tüm etkinliklerin Corona virüsü salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmesine kadar verildi. Bu karar kapsamında 16. Akbank Kısa Film Festivali'nin film gösterimleri de ertelendi. 16. Akbank Kısa Film Festivali'nin yarışmalı bölümleri ise, jüri üyelerinin değerlendirilmeleri sonucunda gerçekleştirilecek. Ödül kazanan sanatçılar önümüzdeki günlerde açıklanacak ve ödüller sahiplerine ulaştırılacak.

9 Kere Leyla

Türkiye'de ilk Corona virüsü vakasının görülmesinin ardından ertelenen bir diğer yerli film de Ezel Akay imzalı 9 Kere Leyla oldu. 20 Mart'ta vizyona girmesi beklenen film ileri bir tarihe ertelendi. Filmin yeni vizyon tarihi henüz açıklanmadı. Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Elçin Sangu, Fırat Tanış, Alican Yücesoy, Hakan Eke, Emre Kıvılcım, İhsan Ceylan gibi isimleri bir araya getiren 9 Kere Leyla, bu yılın en heyecanla beklenen yerli yapımları arasında yer alıyordu.

A Quiet Place Part II ve Fast & Furious 9

20 Mart'ta vizyona girmesi planlanan A Quiet Place Part II ve 22 Mayıs'ta vizyona girmesi planlanan Fast & Furious 9, Corona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. 2018 yapımı A Quiet Place'in heyecanla beklenen devam filmi için yeni bir vizyon tarihi belirlenmedi. 22 Mayıs'ta vizyona girmesi planlanan yeni Fast & Furious filmi ise 2 Nisan 2021'e ertelendi.

2020 Tribeca Film Festivali

15-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 2020 Tribeca Film Festivali, tüm dünyada korku yaratan Corona virüsü salgını nedeniyle ertelendi. New York Valisi Andrew Cuomo'nun eyalet çapında 500 veya daha fazla kişiyi aşan etkinlikleri yasaklaması, Tribeca Film Festivali'nin ertelemesine neden oldu. Festivalin kurucularından Jane Rosenthal, halkın sağlığını ve güvenliğini her şeyin önünde tuttuklarını ve festivalin geleceği ile ilgili kararları önümüzdeki dönemlerde açıklayacaklarını belirtti.

Disney; Mulan, The New Mutants ve Antlers'ı Erteledi

Corona virüsü salgınına rağmen Mulan'ın planlandığı tarihte vizyona gireceği konusunda ısrarcı olan Disney, salgının çok daha ciddi boyutlara ulaşmasıyla birlikte bu kararını revize etmek zorunda kaldı. Üstelik Disney'in ertelemeye karar verdiği tek film Mulan olmadı. ABD'de 3 Nisan'da vizyona girmesi planlanan The New Mutants, 17 Nisan'da vizyona girmesi planlanan Antlers da vizyon takviminden çıkarıldı. Heyecanla beklenen bu üç film için henüz yeni vizyon tarihleri açıklanmadı.

Prodüksiyon sürecinde yaşanan sorunlar nedeniyle defalarca ertelenen The New Mutants, nihayet sinemaseverlerle buluşmanın eşiğine gelmiş olsa da bu kez de Corona virüsü salgınına takıldı.

1 Mayıs'ta vizyona girmesi planlanan Black Widow'un vizyon tarihinde şimdilik bir değişiklik yapılmadı. Ancak salgının kontrol altına alınamaması hâlinde Disney'in Black Widow'u da ertelemekten başka şansı kalmayabilir.

CinemaCon 2020 ve WonderCon

Her yıl sinema salonu işletmecilerini, dağıtımcıları ve stüdyo temsilcilerini bir araya getiren ve merakla beklenen pek çok filmden kliplerin ve tanıtım fragmanlarının ilk gösterimlerine ev sahipliği yapan CinemaCon da iptal edilmek zorunda kaldı.

1987 yılından beri düzenlenen ve son yıllarda yaklaşık 60 bin katılımcıya ulaşan WonderCon da ertelendi. WonderCon'un ertelendiğini duyuran Comic-Con, temmuz ayında düzenlenecek San Diego Comic-Con içinse henüz bir karara varmadı.

18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

16 Mart'ta İstanbul'da başlayıp 10 Mayıs'a kadar yedi şehri ziyaret etmesi planlanan 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali de ertelendi. Filmmor'un konuyla ilgili yayınladığı açıklamayı aşağıda bulabilirsiniz:

"16 Mart'ta İstanbul'da başlayacağını duyurduğumuz 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak tanımladığı koronavirüsün yayılması kontrol altına alındığında sizlerle olacak. O tarihe kadar online festival etkinliklerinde buluşmak üzere..."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.