Hava Durumu

Koronavirüsün yeni belirtileri ortaya çıktı!

İspanya'da yapılan yeni bir araştırma, ağız, el veya ayaklarda aniden ortaya çıkan değişikliklerin yeni tip corona virüsün (Covid-19) belirtisi olabileceğini açıkladı. 660'ı aşkın hafif-orta Covid-19 vakasını inceleyen bilim insanları, hastalarının yüzde 25'inin dilinde iltihaplanma ve şişlik geliştiğini buldu. Bununla birlikte, çalışmaya katılan hastaların yaklaşık yüzde 40'ının avuç içlerinde ve ayak tabanlarında kızarıklık, yanma ve kurdeşen tespit edildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2021 23:57
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2021 23:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Koronavirüsün yeni belirtileri ortaya çıktı!

İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan La Paz Hastanesi Üniversitesi'nden araştırmacılar, dilde, elde veya ayakta ortaya çıkan şişkinlik ve kızarıkların yeni tip corona virüsün (Covid-19) belirtisi olabileceğini açıkladı. Bilim insanları, doktorların ve hemşirelerin daha hızlı Covid-19 teşhisi koyabilmek için hastalarının ağız boşluklarını, ellerini ve ayaklarını incelemesi gerektiğini söyledi.

British Journal of Dermatology'de yayımlanan çalışmaya IIFEMA'daki sahra hastanesinde 10-25 Nisan tarihleri ​​arasında tedavi edilen 666 hafif-orta Covid-19 hastası dahil edildi.
Hastaların yüzde 45,7'sinin dillerinde, ellerinde veya ayaklarında değişiklikler görüldü. 

HASTALARIN DÖRTTE BİRİNDE DİL DEĞİŞTİ

Yaklaşık dört hastadan birinde (yüzde 25,7), "Covid dil" olarak adlandırılan dil değişiklikleri bildirildi. Araştırmacılar, en yaygın görülen semptomun papilla iltihabı veya dilin yüzeyindeki küçük yumrular çıkmasına neden olan geçici lingual papillit olduğunu söyledi. 

Bununla birlikte uzmanlar, çalışmaya dahil olanların yüzde 6,9'unda  iyi huylu ve bulaşıcı olmayan ağız ülseri (aftöz stomatite) geliştiğini aktardı. Ek olarak, hastaların yüzde 6,6'sı, dilin şişmesine ve renginin değişmesine neden olan dil iltihabı (glossit) geliştirdi. Hastaların yüzde dördünde ise, dil yüzeyinde beyazımsı bir kaplama şeklinde ortaya çıkan yamalı depapilasyon görüldü. 

HASTALARIN YÜZDE 40'INDA CİLT SOYULMASI MEYDANA GELDİ

Diğer taraftan araştırmacılar, hastaların yaklaşık yüzde 40'ında el ve ayaklarının görünümünün değiştiğini açıkladı. En yaygın durumun cilt soyulması (deskuamasyon) olduğu bildirildi.

Bilim insanları hastaların yüzde 15'inin avuçlarında ve ayak tabanlarında kaşıma dürtüsüne neden olan kırmızımsı kahverengiye bir görünüm olduğunu, yüzde 7'sinin ise hastalığın eritrodizestezi adı verilen yanma hissi söyledi. Daha küçük bir yüzde ise (6,9), kurdeşen, yüzde 2,9'u kızarıklık bildirdi.

Çalışmanın yazarları, "Özetle, iki haftalık bir süre içinde bir sahra hastanesine kabul edilen hafif-orta derecede Covid-19 hastalarının neredeyse yarısı mukokutanöz bulgular gösterdi. 'Ağız boşluğu muayenesi, ellerde ve ayaklarda kızarıklık ve şişlik, ince palmoplantar deskuamasyon ve kırmızımsı-kahverengi maküller Covid-19 enfeksiyonunu teşhis etmemize yardımcı olabilir ve rutin olarak kontrol edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.